Pagina's

woensdag 4 mei 2016

Zeeuwse risotto met zeekraal en lamsoor

Na de lunch voor onze vaders verjaardag kregen wij een berg met zeekraal en lamsoor mee naar huis. Heerlijk! Wij combineerden deze groenten met een risotto met gamba's, waardoor het een echte Zeeuwse risotto was. Een echte aanrader (vooral voor de Zeeuwen onder ons natuurlijk :-)). 


Nodig (2 pers):
- Risotto, 150 gr
- Zeekraal, 100 gr
- Lamsoor, 100 gr
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 2 tenen
- Gamba's (ongepeld / diepgevroren zak AH), 250 gr
- Kippenbouillonblokje, 1/5 stuk
- Witte wijn, 1 glas
- Parmezaanse kaas, handvol
- Boter, 30 gr
- Citroen, halve

1. Laat de gamba's ('s ochtends al) ontdooien in een schaaltje en besprenkel met olijfolie, zout en een gesnipperde teen knoflook. 

2. Snipper de rode uien en gebruik 1 ui voor de groenten en 1 voor de risotto. Snijd de overgebleven knoflookteen ook fijn. Breng een pan met minstens 1 liter water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.

3. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens de risotto toe en blus af met het glas witte wijn. Roer goed tot alle wijn opgenomen is en voeg dan een lepel bouillon toe. Roer vervolgens weer goed, wacht tot alles opgenomen is en voeg weer een lepel bouillon toe. Herhaal dit tot de risotto beetgaar is.

4. Houd de risotto goed in de gaten, roer goed en pel ondertussen de gamba's. Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan de wokpan en wok hierin de schil van de gamba's. Gooi de olie na 3 minuten door een vergiet en vang het olie op. Dit smaakt nu lekker naar gamba's! 

5. Voeg een eetlepel van de olie toe aan de risotto zodat de smaak er goed in trekt. Gebruik de resterende olie om op te warmen in de wokpan. Zet het vuur middelhoog, laat de olie opwarmen en voeg vervolgens de rode ui en knoflook toe. Wok 3 minuten en voeg dan de zeekraal en lamsoor toe. Wok deze groenten ongeveer 8 minuten, totdat het geslonken is. Voeg vervolgens de gamba's toe en wok nog een paar minuten mee. 

6. Rasp de schil van een halve citroen en voeg dit toe aan de risotto. Pers vervolgens het sap eruit en verdeel over de risotto en de groenten. 

7. Voeg de groenten toe aan de risotto (als deze bijna gaar is) en meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens het klontje boter en de Parmezaanse kaas toe om een lekkere romige risotto te maken. Verdeel over de borden en serveer met een gamba on top. Een heerlijk culinair maaltje!

Tip: lekker en kleurrijk met gepofte cherrytomaatjes uit de oven!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten