Pagina's

vrijdag 6 januari 2017

Langzaam gegaarde sukade met salsa verde

Dit recept kwam eigenlijk van 24 Kitchen, maar hebben wij iets aangepast naar eigen smaak. Uiteindelijk serveerden wij een soort van stoofvlees met salsa verde. Klinkt misschien gek, maar dit was echt een super lekkere combinatie! Try it out yourself :-) Je moet er wel eventjes de tijd voor hebben, want dit vlees moet minstens 3 uur opstaan (maar dan kan je rustig wat anders gaan doen in de tussentijd, als je af en toe maar even spiekt).



Nodig (4 pers):
- Sukade riblappen, 1000 gram
- Rode wijn, 1 fles
- Madeira, 500 ml
- Wortel, 1 stuk
- Knolselderij, 1 stuk
- Rode ui, 1 stuk
- Knoflook, 2 tenen
- Laurierblad, 1 stuk
- Tijm, 3 takjes
- Rundfond, 250 ml
- Mosterd, 2 el
- Bloem, 50 gr
- Roomboter, 75 gr
- Slamelange, 75 gr
- Trostomaten, 8 stuks

Voor de salsa verde
- Melk, 100 ml
- Ansjovisfilets, 6 stuks
- Dijon mosterd, 1 el
- Kappertjes, 1 el
- Basilicum, 1 bosje
- Dragon, 1 bosje (of gedroogde dragon)
- Bladpeterselie, 1 bosje



1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de knolselderij in blokjes. Schil en snijd de wortel in blokjes. Verhit olijfolie in een brede stoofpan en bak de ui, wortel, knolselderij en wortel lichtbruin. Verwarm de oven voor op 180 graden.



2. Blus de groente af met madeira en rode wijn, breng aan de kook en laat het 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes inkoken. Voeg de kalfsfond, tijm, knoflook en laurier toe en breng aan de kook.

3. Bestrijk de sukade aan beide kanten met mosterd en masseer dit goed in. Bestrooi de sukade met zout en versgemalen peper. Druk het vlees aan beide kanten licht in de bloem. 

4. Verhit de roomboter in een bakpan en bak de sukade op middelhoog vuur binnen enkele minuten goudbruin. Leg het vlees vervolgens in de saus van madeira, rode wijn en fond. Breng langzaam tegen de kook aan en gaar de sukade minstens 3 uur. Laat de deksel op de pan zitten, zodat niet al het vocht inkookt. Kijk af en toe goed bij de sukade. Mocht er te weinig vocht bij zitten, voeg dan warm water met een bouillonblokje of een beetje rode wijn toe. Zorg in ieder geval dat het 3 uur kan stoven met voldoende vocht (het vlees moet onderstaan).

5. Als het vlees gaar genoeg is (gewoon proeven of het onwijs mals is), laat de saus dan inkoken met de deksel van de pan. 

6. Besprenkel de trostomaten met olijfolie en zout en pof ze 12 minuten in de voorverwarmde oven (in een ovenschaal).

De salsa verde
1. Schenk de melk over de ansjovisfilets en laat 15 minuten wellen. Spoel ze daarna af met koud water, dep ze droog tussen keukenpapier en snijd in kleine stukjes. 

2. Roer de mosterd met olijfolie door elkaar. Snijd de augurkjes in dunne schuine plakjes. Voeg kappertjes en augurkjes toe aan het olijfoliemengsel. 

3. Pluk en snijd de kruiden grof. Roer de kruiden en de ansjovis door het oliemengsel en breng de salsa verde op smaak met zeezout en versgemalen peper.

Verdeel een beetje slamelange over alle borden. Serveer daarop het stoofvlees. Verdeel de salsa verde over de borden en leg de trostomaten on top!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten