Pagina's

dinsdag 1 maart 2016

Flammkuchen met spek, ui, spinazie en geitenkaas

Vorig jaar aten wij een keer flammkuchen met spek en ui op een food festival. Eigenlijk zo'n simpel hapje, maar zo lekker. Laatst kregen wij weer een heerlijke variant bij Bar Bukowski en toen dachten wij: dit kunnen wij ook! Na een aantal receptjes te hebben gelezen gingen wij maar gewoon aan de slag met het maken van het deeg en kijken of het zou lukken. Het deeg was ietsie te dik, misschien omdat ik het uitgerold heb met een fles wijn ipv met een normale deegroller, maar verder was het heerlijk!


Nodig (voor een portie zoals op de foto):

Voor het deeg:
- Bloem, 350 gr
- Gist, 7 gr
- Zout, 2 el
- Lauwwarm water, 200 gr

Voor erop:
- Crème fraîche, 100 gr
- Zure room, 50 gr
- Spekjes, 50 gr
- Spinazie, 50 gr
- Geitenkaas, 50 gr
- Rode ui, 2 stuks

1. Meng alle ingredienten voor het deeg in een beslagkom. Kneed het deeg vervolgens gedurende 10 minuten. Dit kun je op een schoon aanrecht doen, besprenkeld met wat bloem. Op het begin plakt het deeg heel erg, voeg dan een of twee eetlepels olijfolie toe om het kneden wat makkelijker te maken. Het deeg is klaar als het nog licht plakkerig is en als je er met je vinger in kan duwen en het deeg terug komt veren. Bedek het deeg dan met vershoudfolie en laat het een uur rijzen op een warme plek.

2. Verwarm de oven voor op 250 graden. Meng de crème fraîche met de zure room en breng op smaak met peper en zout. Pel de ui en snijd in kleine halve ringen. 

3. Na een uur kun je weer verder met het deeg. Kneed het nog een paar keer goed door en leg vervolgens op een bakplaat met bakpapier. Maak er met een deegroller een dunne bodem van. Hoe dunner, hoe lekkerder! 

4. Verdeel het creme fraiche / zure room mengsel over de bodem. Bedek vervolgens met de ui, spek en verkruimel de geitenkaas erover. Plaats ongeveer 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 

5. De flammkuchen is klaar als hij mooi goudbruin van kleur is en knapperig is. Dit duurt bij de ene oven wat langer dan bij de ander. Als hij klaar is, verdeel dan de spinazie over de flammkuchen. Serveer hem in zijn geheel en snijd aan aan tafel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten