Pagina's

dinsdag 13 december 2016

Belgisch bierstoofpotje met gepofte zoete aardappel

Vanavond aten we echt verrukkelijk, al zeggen we het zelf! Dit stoofvlees in Belgisch bier is dé keuze als je iemand moet verleiden met jouw kookkunsten! Je moet er alleen wel even voor in de keuken staan.. Wij aten hier ook nog een tarte tatin van sjalotten bij, wat ook echt goddelijk was, maar het was wel een beetje veel voor één avond. En daarom bewaren we dat receptje voor later! :-) Het recept van de zoete aardappel komt overigens van mijn goede vriendinnetje Teske, die ons altijd weer weet te verrassen met haar kookkunsten. 

Nodig (4 pers):

Stoofvlees
- Sucadelappen (1 kg)
- Leffe bruin, 2 flesjes van 30 cl
- Winterpeen
- Ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 stuk
- Ontbijtkoek, 1 plak
- Bloem
- Rozemarijn

Gepofte aardappel
- Zoete aardappel, 4 stuks
- Griekse yoghurt, 8 eetlepels
- Rood ui, 2 stuks
- Zongedroogde tomaat, half potje
- Feta, half pakje

Snijd de sucadelappen in kleine blokjes en snijd grote stukken vet weg. Bestrooi het vlees met peper en zout. Versnipper de ui, rasp de winterpeen, snijd de winterpeen in dikke plakken en halveer deze. Verhit een klontje boter in een diepe braadpan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens het vlees toe en bak rondom bruin, in ongeveer 8 minuutjes. Voeg daarna de winterpeen toe en bak nog 2 minuten mee. Pers de knoflook uit over het vlees. Bestrooi het vlees met bloem, bak even mee en voeg de flesjes bruin bier toe. Breng op smaak met flink wat peper en zout en rozemarijn. Als je de smaak te flauw vindt kun je ook nog een bouillonblokje toevoegen, wij deden dat wel. Laat deze beer stew 3 uur op laag vuur pruttelen met de deksel half op de pan. Draai het vuur de laatste 10 minuten wat hoger en haal de deksel van de pan, zodat de saus wat kan indikken. En nu zullen we meteen ons geheim van di mammi vertellen om je saus lekker en dik te maken: een plakje ontbijtkoek toevoegen. Geloof ons, het werkt!

Maak 15 minuten voor je wil gaan eten de zoete aardappelen schoon, prik er met een vork gaatjes in en pof ze in 10-12 minuten in de magnetron (800 Watt). Ze zijn goed als je er makkelijk met een vork doorheen kunt prikken. Snijd vervolgens een snee in de lengte van de aardappelen en verdeel de Griekse yoghurt hierover samen met versnipperd rood ui, blokjes zongedroogde tomaat en kleine blokjes feta. Breng op smaak met peper en zout et voilà, your dinner is ready to be served!

Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten