Pagina's

zaterdag 24 december 2016

Op de huid gebakken zeebaars met pastinaakpuree, krokante bacon snippers en gekarameliseerde wortels

Dit gerecht maakte ik met Teske voor een diner met vriendinnetjes en is ook erg geschikt voor het Kerstdiner! Lekker licht, kleurrijk en culi!


Nodig (4 pers):
- Zeebaarsfilet, 4 stuks
- Pastinaak, 3 stuks
- Kookroom, 150 ml
- Cherrytomaten, 125 gr
- Tijm, 2 takjes
- Gekleurde regenboogwortels, 8 stuks
- Spek, 2 plakken

1. Breng een klein laagje water (ongeveer 1,5 glas) aan de kook. Schil de pastinaak, haal het uiteinde eraf en snijd de rest in kleine blokjes. Rasp de wortels, maar houd het groene stronkje er aan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de cherrytomaten over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, zout en peper.

2. Kook de wortels eerst in kokend water ongeveer 15 minuten. Dep ze vervolgens droog. Voeg een klont boter toe aan een braadpan en bak de wortels hier 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens het suiker toe aan de wortels en laat 10 minuten op laag vuur karameliseren.

3. Bak de plakken spek in een braadpan op middelhoog vuur totdat het bruinig wordt. Laat het dan uitlekken op twee keukenvellen, zodat het krokant wordt. Breek het vervolgens met je handen fijn tot kleine kruimels en zet apart. Pof ondertussen de cherrytomaten in 12 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Voeg de pastinaak toe aan de pan met kokende water. Laat dit met de deksel op de pan koken tot de pastinaak zacht aanvoelt, dit duurt ongeveer 10 minuten. Stamp de puree daarna fijn en voeg de kookroom toe. Breng op smaak met een beetje peper, zout en garneer met de takjes tijm.

5. Verhit een klont boter in een vispan. Als de boter begint te bubbelen, leg de zeebaarsfilets dan met de huid naar beneden in de pan. Bak deze ongeveer 8 minuten, totdat de huid lekker krokant is en het vlees wit begint te worden. Draai de vis dan voorzichtig nog om en bak nog 2 minuten.

6. Verdeel met een lepel een streep pastinaakpuree over ieder bord. Verdeel dan de zeebaarsfilet met de huid naar boven over de borden. Leg de wortels ernaast, de gepofte cherrytomaten en besprenkel met de versnipperde krokante bacon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten