Pagina's

woensdag 30 november 2016

Coq au vin blanc

Wij waren al fan van coq au vin met rode wijn, maar nu we deze variant met witte wijn hebben uitgevonden wordt het lastig kiezen! Deze coq au vin blanc is namelijk ook echt een aanrader voor een etentje :-) 


Nodig (4 pers):
- Kippenbouten, 4 stuks
- Winterpeen, 1 stuk
- Witte wijn, 1 fles
- Wild fond, 1 potje (380 ml)
- Spekjes, 125 gr
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Laurierblad, 1 stuk
- Krieltjes in de schil
- Olijfolie, zeezout en peper
- Bloem, 3 el

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de krieltjes en snijd in gelijke blokken. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn en zeezout. Pel de ui en snijd in halve ringen en doe hetzelfde met de winterpeen. Haal de kippenbouten uit de koelkast en bestrooi met zout. 

2. Bak de uitjes knapperig in ongeveer 5-6 minuten op middelhoog vuur. Haal de uitjes eruit en voeg de kippenbouten toe. Bak deze tot ze aan beiden kanten goudbruin zijn, dit kost zo'n 8-10 minuten. Haal vervolgens de kippenbouten uit de pan en laat ze rusten. Voeg vervolgens de uitjes toe aan de pan en bak die 4-5 minuten op middelhoog vuur in het bakvet van de kip en spekjes. Voeg vervolgens de knoflook toe en de winterpeen. Voeg de bloem toe (om straks een dikke saus te krijgen) en bak 2 minuten samen. Voeg dan de spekjes toe samen met het wildfond, het laurierblad en de fles wijn. 

3. Breng de fond en witte wijn licht aan de kook en voeg dan de kippenbouten toe. Laat ongeveer een half uur stoven, totdat de kip van het bot valt. Schep af en toe om, zodat alle kippenbouten goed onder komen te staan. 

4. Plaats ondertussen de ovenschaal met aardappelen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. 

5. Haal de kippenpoten er na een half uur uit en laat nog even rusten onder alluminiumfolie. Zet het vuur hoog zodat de saus in kan koken. 

6.  Verdeel de kippenbouten over vier borden en serveer met de saus en de aardappeltjes on the side. Een gerechtje om van te smullen! Alle saus ging in ieder geval snel op bij ons :-)  (de kleur van de saus is in het echt iets minder oranje trouwens..)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten