Pagina's

vrijdag 10 maart 2017

Coquille met garnalen, gesmoorde prei en saffraansaus

Dit gerecht is echt een top gerecht om als voorgerecht te serveren bij een dinertje. Lekker culinair (en duur) met de coquille en saffraansaus, maar als je wil scoren dan zit je wel goed met dit gerecht :-)


Nodig (4 pers):
- Coquilles, 4 stuks
- Garnalen, 12 stuks
- Prei, 1 stuk
- Limoen, 1 stuk
- Knoflook, 1 stuk
- Saffraan, 1 zakje
- Witte wijn, 0,5 dl
- Vermouth, 1 dl
- Visfond, 3 dl
- Room, 2 dl
- Boter, 1 klont (20 gram) & olijfolie

1. Pel de garnalen, verwijder het darmkanaal en leg ze in een schaal. Besprenkel met peper, zout, limoensap en fijngehakte knoflook. Laat dit minstens 15 minuten marineren. Snijd ondertussen het witte gedeelte van de prei in halve ringen. 

2. Kook de witte wijn, vermouth, visfond en saffraan in een steelpannetje en laat flink inkoken. Eigenlijk totdat je nog maar een klein laagje in de pan hebt zitten. Dit kan wel 20 minuten duren.

3. Verhit ondertussen de helft van de boter in een steelpannetje en smoor de prei op een zacht vuurtje. Roer af en toe door de prei en laat zeker 10 minuten op een laag vuurtje staan, totdat de prei lekker zacht geworden is. Breng op smaak met peper en zout.

4. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een wokpan en wok de garnalen gaar tot ze mooi roze van kleur zijn. Breng op smaak met peper en zout.

5. Verhit een klont boter en een scheutje olijfolie in een vispan (of goede braadpan) en bak de coquilles eerst ongeveer 2 minuten aan de ene kant en draai ze dan om en bak nog 1,5e minuut. De coquilles zijn goed als ze een mooie bruine laag hebben aan beide kanten en het vlees wit glazend geworden is. Het is lekker als ze nog een beetje rauw zijn van binnen, dus bak ze niet te lang!

6. Als de saffraansaus voldoende ingekookt is, voeg dan de room toe, zet het vuur heel laag en blijf kloppen met een garde. Laat nog ongeveer 5 minuten op het vuur staan tot het opgewarmd is en haal het dan van het vuur af. Je kunt in plaats van room ook 100 gram roomboter in blokjes snijden en stuk voor stuk toevoegen (goed met een garde roeren), maar dit is net ietsje gezonder (toch? :-)).

7. Verdeel de saffraansaus over 4 diepe borden en verdeel dan de prei over de borden. Leg daar de coquille en de garnalen op en breng op smaak met een beetje peper. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten