Pagina's

maandag 19 juni 2017

Risotto met parmaham en vin santo

Klaar en ik maken iedere 2 weken wel een risotto klaar (haha leuke woordgrap). Deze kwam niet uit het standaard risotto kookboek, maar was een ander oud recept van Klaar. Wederom een topper!
Nodig (4 pers):
- Risotto, 300 gr
- Rode ui, 1 stuks
- Bleekselderij, 3 stengels
- Vin Santo (Italiaanse dessertwijn, of andere medium zoete Italiaanse witte wijn), 3 1/5 dl
- Bladpeterselie, 2 el
- Ongezouten boter, 80 gr
- Parmezaanse kaas, 120 gr
- Parmaham, 8 plakken
- Kippenbouillon 1,2 liter

1. Pel en snipper de ui en snijd in kleine stukken. Hak de bleekselderij in grove stukken en hak de bleekselderij fijn. Breng een pan met water aan de kook om de kippenbouillon te maken (van een blokje, why not?). Rasp de Parmezaanse kaas.

2. Verhit de olijfolie in een grote pan en smoor de ui rustig 5 minuten. Voeg daarna de bleekselderij toe en smoor alles al roerend zo'n 5 minuten, tot de selderij gaar is.

3. Doe de rijst bij de uien in de pan en roer met een houten lepel tot alle korrels met een laag olijfolie bedekt zijn. Giet er vervolgens 3 dl vin Santo bij en laat 3-4 minuten koken, tot de rijst bijna alle wijn heeft opgenomen.

4. Voeg nu een lepel hete bouillon toe. Roer goed en voeg pas een nieuwe lepel bouillon toe als de vorige bouillon opgenomen is. Blijf herhalen en roeren tot de rijst gaar is, zo'n 20 - 25 minuten.

5. Neem de risotto van het vuur en giet de overgebleven vin Santo erbij. Voeg de peterselie, boter (in blokjes) en geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer een halve minuut stevig, tot de risotto romig van textuur is.

6. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de Parmaham (in stukken bijvoorbeeld). Garneer evt met nog wat Parmezaanse kaas en peterselie, indien je dit over hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten