Pagina's

vrijdag 6 oktober 2017

Heilbot met saffraansaus, spinazie, gepofte tomaat en gefrituurde kappertejs

Onze moeder heeft ooit het kookboek van Kaatje bij de Sluis gekregen, wat een goed cadeau! Het goddelijke recept van deze goddelijke saffraansaus komt daar ook vandaan. Als je een keer uit wil pakken, maak dan dit recept!



Nodig (4 pers):
- Heilbotfilet, 600 gram
- Spinazie, 600 gram
- Cherrytomaatjes, 8 stuks
- Kappertjes, 30 gram
- Zonnebloemolie, olijfolie, peper & zout
- Bloem, om de heilbot mee in te smeren
- Roomboter, 75 gram

Voor de saus:
- 2 briefjes saffraan van 0,05 gram
- Witte wijn, 0.5 dl
- Droge witte vermouth, 1 dl
- Visfond, 3 dl
- Room, 2 dl
- Koude boter, 75 gram

1. Zorg dat de heilbotfilet goed schoongemaakt is en ontdaan is van graten en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de heilbot in 4 gelijke stukken. Breng op smaak met peper en zout en verdeel dan een klein laagje bloem over de filets. Verwarm de oven op 200 graden.

2. Week de saffraan (ongeveer 10 minuten) in 1 eetlepel witte wijn. Leg ondertussen de cherrytomaten in een kleine ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zout. Zet deze 15 minuten in de voorverwarmde oven. 

3. Neem een kleine sauspan en doe de geweekte saffraan, resterende witte wijn, de Vermouth en de visfond hierin. Breng dit aan de kook. Laat het vocht inkoken tot een licht stroperige massa. Er blijft echt heel weinig van over, vergis je hier niet in, dit klopt! ;-) (ga ondertussen verder met koken) Als het een licht stroperige massa is geworden, voeg dan 2 dl room toe en laat de saus opnieuw inkoken tot 1/3e 

4. Terwijl de saus inkookt, verhit je in een andere pan een goede laag zonnebloemolie. Als dit goed heet is, frituur dan in 3 minuten de kappertjes. Laat uitlekken op keukenpapier. 

5. Verhit een goede klont boter in een vispan / braadpan en een kleine scheut olijfolie. Als het warm is, voeg dan de heilbotfilets toe en bak ongeveer 4 minuten op iedere kant, tot ze gaar zijn en goudbruin van kleur. 

6. Verhit tegelijkertijd een scheut olie in een wokpan en wok hierin de spinazie 4 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. 

7. Snijd 75 gram koude roomboter in blokjes. Haal de saffraansaus van het vuur en klop de boter stuk voor stuk door de saus. Het is het makkelijkst als iemand anders dit voor je doet, dan kun je de borden opmaken.

8. Verdeel de spinazie over de borden. Leg de heilbotfilet hierop en de gepofte cherrytomaten ernaast. Verdeel de saffraansaus over de borden en garneer met de gefrituurde kappertjes. 

Het is even werk, maar dan zet je wel een heerlijk culinair maaltje op tafel! Je kunt dit nog serveren met aardappeltjes in schil uit de oven (vanaf stap 1 in de oven zetten). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten