Pagina's

woensdag 13 december 2017

Lamsfilet met tuinerwtenpuree, gekarameliseerde wortels en pomme duchesse

Een echte Kerst maaltijd met die heerlijke lamsfilet en de groene tuinerwtenpuree! 


Nodig (4 personen):
- Lamsfilet, 500 gram
- Tuinerwten, 250 gram (uit diepvries)
- Rode ui, 1 stuk
- Bouillonblokje, 1 stuk (kip of groenten)
- Bospeen, 12 stuks
- Pomme duchesse, 12 stuks (uit diepvries)
- Roomboter, 1 el
- Suiker, 1 el

Tip: Maak hier een overheerlijke portsaus bij! Het recept vind je hier! (Maak de portsaus van te voren, door alle ingrediënten alvast in te koken tot er nog een klein laagje saus over is. Als je het vlees gebakken hebt en laat rusten, zet de saus dan nog 5 minuten aan om in te koken klop daarna de boter erbij)

1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, door hem zeker 1,5 uur voor gebruik uit de koelkast te halen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de schil van de bospeen eraf met een dunschiller en snijd de onderkantjes eraf. Verwijder het grootste deel van het groen, maar laat er een beetje aanzitten!

2. Breng één grote pan met water aan de kook en één klein pannetje met water aan de kook (ongeveer een vol glas). Ontdooi de tuinerwten en pel en snipper de rode ui. Plaats de pomme duchesse 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

3. Verhit een scheut olijfolie op het vuur en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg dan de tuinerwten toe, samen met het kokende water en een bouillonblokje. Laat 3 minuten koken en giet de tuinerwten dan af, maar bewaar wat vocht. Kook ondertussen de bospeen 5 minuten op middelhoog vuur. 

4. Doe de tuinerwtjes in een blender en voeg 2 el van het kookvocht toe. Mix tot het een zachte puree wordt. Zeef de puree vervolgens, zodat je geen velletjes van de erwten meer in je puree hebt zitten (bijvoorbeeld met een dun vergiet en een bakje eronder; puree toevoegen en goed doorroeren). 

5. Verhit een klontje boter in een wokpan en wok hierin de wortels 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens een eetlepel suiker toe en wok nog een paar minuten, tot de wortels een mooi bruin randje krijgen. 

6. Breng de lamsfilet op smaak met peper en zout. Verhit een flinke klont boter (2 el) in een braadpan. Als dit goed warm is, voeg dan de lamsfilet toe en bak 2 minuten aan beide kanten (afhankelijk van de dikte en van wat je lekker vindt, wij maakten hem rare). Laat rusten in aluminiumfolie (2 minuten) en snijd vervolgens in plakken.

7. Verdeel de tuinerwtenpuree over de borden, leg de stukken vlees er bovenop. Serveer met de bospeen en pomme duchesse. En eventueel: de portsaus ernaast in een schenkkannetje (aanrader!!)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten