Pagina's

donderdag 8 oktober 2015

Kippenpoot in bockbier met aardappel-rodekool gratin

Het bockbier seizoen is alweer een tijdje begonnen. En als echte bierdrinkers vinden wij niks lekkerder dan bier combineren met eten. Vanavond kookten wij onze kippenpoot in HJ Bockbier en het was heerlijk! De aardappel-rodekool gratin was overigens een gevalletje minder goed gelukt. Het klonk zo leuk en we konden er al geen recept van vinden op internet, maar we begrijpen nu waarom. We zullen het recept met jullie delen, maar we raden aan om het lekker apart te maken :-) Oja en de kippenpoot kun je ook vervangen door kippendijen, nog malser! De saus was in ieder geval verrukkelijk!


Nodig (4 pers):
- Kippenpoten, 4 stuks (of kippendijen voor 4 pers)
- HJ Bockbier, 5 flesjes (je hebt er maar 1 nodig voor het gerecht zelf)
- Ontbijtkoek, 2 plakken
- Bouillonblokje, 1 stuk
- Rode kool uit een potje (gewoon omdat ik dat het lekkerst vind), 700 gr
- Voorgekookte aardappelen, 650 gr
- Geraspte kaas, 100 gr
- Kookroom, 100 ml
- Melk, 100 ml
- Eieren, 2 stuks
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 2 tenen
- Bakboter, 2 el 


1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren los samen met de melk en kookroom. Snijd de uien in ringen en halveer deze en hak de knoflookteen fijn. Voeg vervolgens 1 ui en 1 knoflookteen toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de aardappelschijfjes toe en meng goed door elkaar. 

2. Vet een ovenschaal in en verspreid de rode kool over de bodem (--> Slecht idee, je kunt het dus beter apart klaarmaken en serveren naast de gratin, maar enfin, hier ons maaltje). Voeg vervolgens de aardappelen met het ei-room mengsel toe. Verdeel de geraspte kaas over de bovenkant en plaats de ovenschaal ongeveer 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de kaas goudbruin en knapperig is.

3. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout. Verhit een klontje bakboter in een braadpan en bak hierin de kippenpoten in ongeveer 15 minuten goudbruin. Breng ondertussen een steelpannetje met 250 cl water aan de kook en voeg hieraan het bouillonblokje toe. 

4. Haal de kippenpoten uit de braadpan en laat even rusten in aluminiumfolie. Bak in dezelfde pan de ui en knoflook ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de kippenpoten weer toe en schenk het flesje HJ Bockbier erbij en de bouillon. Laat ongeveer 30 minuten op het vuur staan met de deksel op de pan. Keer de kippenpoten af en toe om. 

5. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en haal de kippenpoten uit de pan. Voeg twee plakken ontbijtkoek toe aan de saus en laat op hoog vuur inkoken tot een lekkere saus. 

6. Verdeel de gratin over de borden en serveer met de kippenpoten en bockbier saus (of serveer de saus later als je een foto wil maken). Met wat aanpassingen (geen rodekool-aardappelgratin maar gewoon rode kool en aardappelgratin) is dit een topper! Vooral de bockbier saus is erg lekker, zeker uitproberen als je een bierliefhebber bent (en anders ook :-)). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten