Pagina's

vrijdag 8 september 2017

Peren tarte tatin

Een tarte tatin doet het altijd goed als toetje. Niet zo moeilijk, snel klaar, serveert leuk en iedereen vindt het lekker!


Nodig (1 taart): 
- Bladerdeeg, 4.5 vel
- Peren, 4 stuks
- Roomboter, 60 gr
- Suiker, 90 gr
- Vanille ijs, 1 bak
* Een ronde ovenvorm

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en ontdooi de vellen bladerdeeg. Schil de peren voorzichtig. Haal de bovenkant eraf, snijd door midden en haal het klokkenhuis er voorzichtig uit. Leg de peren met de bolle kant naar onder in de ovenschaal --> dus niet zoals wij deden op de foto... Wij legden ze per ongeluk andersom en aangezien je de taart nog moet omdraaien, krijg je dan dit (ook best mooi toch?). 

2. Snijd de boter in grove blokjes en doe dit in een klein steelpannetje. Verwarm de boter op laag vuur en voeg dan vrij snel de suiker toe. Probeer niet in dit mengsel te roeren, maar schud af en toe het pannetje voorzichtig heen en weer. Laat dit op het vuur staan tot het goudbruin van kleur wordt (zo'n 10 minuten), dan heb je je karamel!

3. Maak de vier vellen bladerdeeg aan elkaar vast (2 boven, 2 onder) en prik voorzichtig in met een vork. Snijd het overige vel in vieren. Schenk het karamel mengsel over de peren en bedek vervolgens met het bladerdeeg. Gebruik het vel dat je in vieren hebt gesneden om de randen te dichten. 

4. Plaats ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven. Veel recepten zeggen 20 minuten, maar bij ons was de bodem toen echt nog niet crispy, dat is zonde. Kijk dus goed wanneer jouw bodem lekker goudbruin van kleur is en lichthard aanvoelt. 

5. Laat eventjes afkoelen en ontdooi het ijs. Zet vervolgens een groot bord op de ovenschaal, pak twee ovenhandschoenen en draai de taart om. Pas op voor het hete karamel dat eruit komt lopen! Serveer de taart in zijn geheel, met een bolletje ijs bij iedereen op het bord :-) (kun je uiteraard ook zelf maken). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten