Pagina's

dinsdag 26 september 2017

Garnalen met karamelsaus en citrusdressing

Dit originele recept is een heel oud recept uit de Allerhande. Klaartje en ik toverden het eens uit de oude doos en veranderden het één en ander. Een onwijs lekker recept, door de combinatie van zoet, zuur en fris. Echt verrassend!


Nodig (2 personen):
- Garnalen / gamba's, 300 gram
- Basmatirijst, 150 gram
- Kropsla, 1 stuk
- Knoflook, 1 teen
- Basilicum, 8 gram
- Rode peper, halve
- Rode ui, 1 stuk
- Limoen, 1 stuk
- Gezouten pinda's, 50 gram
- (rijst)azijn, 2 el
- Suiker, 4 el
- Vissaus, 1 el
- Arachideolie, 2 el
- Thaise sweetsour chilisaus, 1 el

1. Laat de garnalen ontdooien en verwijder (indien nodig) het darmkanaal. Snijd de knoflook fijn en snijd de ui in flinterdunne ringen. Haal de buitenste bladeren van de kropsla, was ze even en verdeel over een grote schaal (zie foto). Snijd de blaadjes van de basilicum en snijd in reepjes, hak de pinda's grof. Snijd het steeltje van de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. 

2. Rasp de schil van de limoen en pers de vrucht uit. Doe de uien in een schaal en voeg het rasp, sap, azijn en chilisaus hieraan toe. Breng op smaak met een klein snufje zout. Zet een pan met water op het vuur en kook hierin de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Doe de suiker samen met 3 eetlepel water in een steelpan en laat op laag vuur karameliseren, dit duurt ongeveer 8 minuten. Het is goed als het licht goudbruin kleurt of stroperig wordt (je kunt het ook even proeven). Als dit gebeurd, voeg dan 300 ml water toe en wacht tot dit kookt. Voeg dan de rode peper en vissaus toe, laat 1 minuut doorkoken en haal dan van het vuur af. 

4. Verhit de olie in een wokpan. Voeg de knoflook toe en vervolgens de garnalen en roerbak 3 minuten. Voeg de karamelsaus toe en roerbak nog 2 minuten samen. Giet de rijst af en serveer in een mooie schaal. 

5. Verdeel de rode ui met citrusdressing over de blaadjes sla en serveer de garnalen er vervolgens overheen. Bestrooi met de basilicum en de fijngehakte pinda's. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten