Pagina's

donderdag 21 mei 2015

Spinazierisotto met gestoomde witvis

Een gerechtje uit de studententijd: spinazierisotto met witvis. Pangasiusfilet uit de diepvries wel te verstaan. Zit eigenlijk helemaal geen smaak aan en het is alleen maar troep, maar het was goedkoop en dus een fijn studentenvisje! En als je deze vis stoomt en wat tapenade opsmeert, dan blijkt hij toch best wel lekker te zijn.

Nodig (4 pers)
- Risotto, 300 gr
- Cherrytomaten, 125 gr
- Pangasiusfilet, 4 stuks (of 8 als je er 2 pp wil)
- Spinazie, 600 gr
- Witte wijn, 1 glas
- Ui, 2 stuks
- Roomboter, 1 eetlepel
- Visbouillonblokjes, 2 stuks
- Parmezaanse kaas, 100 gr
- Een stoommandje
- Tomatentapenade, 8 eetlepels

Verwarm de oven voor op 200 graden en pel en snipper de uien. Ontdooi de witvis en besmeer met 2 eetlepels tapenade per vis. Besprenkel de cherrytomaten met olijfolie en zout en leg ze in een ovenschaal. Breng twee grote pannen met water aan de kook en voeg in een van de pannen de bouillonblokjes toe.

Smelt de boter in een pan, voeg de uiensnippers toe en fruit deze ongeveer 5 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak 2 tot 3 minuten mee, tot de korrels glazig zijn. Voeg vervolgens het glas wijn toe en roer goed door de rijst.

Als de wijn is opgenomen, begin je bouillon toe te voegen – telkens een soeplepel. Blijf roeren en voeg steeds weer een lepel toe als de vorige is opgenomen. Ga door tot de rijst lekker beetgaar is. Dit kan 30 - 40 minuten duren, maar hoe meer geduld: hoe lekkerder het resultaat :-) Blijf in ieder geval steeds goed roeren, zodat het niet aankoekt.

Plaats de cherrytomaten in het midden van een voorverwarmde oven en laat in 12-13 minuten poffen. Verhit ondertussen olijfolie in een wokpan. Voeg de spinazie in 2-3 porties toe en laat de blaadjes steeds al omscheppend slinken. Giet de spinazie af in een vergiet en laat goed uitlekken. Breng de spinazie op smaak met zout.

Plaats ondertussen een stoommand op de pan met kokend water en voeg hierin de witvis me tapenade toe. Stoom de vis in ongeveer 4 minuten gaar en breng op smaak met peper en zout. Als je geen stoommand hebt, bak de vis dan in een koekenpan met boter ongeveer 4 minuten per kant.

Proef of de risotto beetgaar is. Zo niet, voeg wat bouillon toe. Is de risotto beetgaar, haal de pan van het vuur en voeg dan peper, zout, de uitgelekte spinazie en de Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar. 

Verdeel de risotto over de borden en serveer met de gepofte cherrytomaten en gestoomde Pangasiusfilet en je hebt een lekker, redelijk cheap, gezond en vega maaltje! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten