Pagina's

zaterdag 16 mei 2015

Uiensoep à la Jamie

Deze klassieke uiensoep is een heerlijke maaltijdsoep, zowel voor de lunch als voor het avondeten. Wij maakten de soep op deze regenachtige dag voor de lunch. Het duurt even, het kost wat tranen, maar dan heb je ook wat! 
Nodig (6 pers): 
- Boter, 80 gr
- Uien, 6 stuks
- Bloem, 1 eetlepel
- Witte wijn, 200 ml
- Groentebouillon, 3 blokjes
- Laurierblaadjes, 2 stuks
- Rozemarijn, 2 eetlepels
- Stokbrood (liefst oud), 12sneetjes
- Gruyère, 150 gr

Breng een pan met 1,5 liter water aan de kook en snijd ondertussen de uien in dunne ringen. Snijd het stokbrood in sneetjes en rasp de gruyère. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Smelt de boter in een grote pan. Als de boter bijna gesmolten is, voeg dan de uienringen, rozemarijn, laurierblaadjes peper en zout toe. Verhit 40 minuten op laag vuur tot ze glazig en heel zacht zijn, maar niet verkleurd. 

Voeg ondertussen de bouillonblokjes toe aan het kokende water. Roer de bloem door de pan met uienringen en boter en voeg daarna de wijn langzaam toe. Voeg de groentebouillon toe aan de pan met uien en witte wijn en laat de soep 20 minuten pruttelen op laag vuur. Verwijder de laurierblaadjes vervolgens en gooi ze weg.

Leg de sneden stokbrood op een bakplaat, bestrooi ze met twee-derde van de gruyère en laat de kaas in 2–3 minuten smelten in het midden van de voorverwarmde oven. Schep de soep in kommen en leg op elke kom een snee brood. Bestrooi met de rest van de gruyère, zet de kommen op de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas na ongeveer 2 minuten bubbelt en goudgeel is. Serveer de soep meteen en geniet ervan!!

Het originele recept komt van Jamie Oliver en vinden jullie op https://www.jamiemagazine.nl/recepten/klassieke-uiensoep.html. Wij pasten het ietwat aan,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten