Pagina's

zondag 23 augustus 2015

Spaghetti met zelfgemaakte tomatensaus en gehaktballetjes

Tomatensaus is zoveel lekkerder en gezonder als je hem zelf maakt. En daarom delen we dit recept maar al te graag met jullie!

Nodig (4/5 pers)
- Spaghetti, 350 gr
- Tomaten, 1 kilo
- Tomatenpuree, 1 klein blikje
- Uien, 2 grote
- Prei, 1 stuk
- Knoflook, 2 teentjes
- Bouillon, 30 cl (bijv van een bouillonblokje) 
- Basilicum, 30 gr
- Parmezaanse kaas, veulll

Voor de gehaktballen
- Gehakt, 500 gr
- Ui, 1 grote (gesnipperd)
- Knoflook, 1 teen (fijngehakt)
- Mosterd, 1 el
- Ketjap, 4 el
- Ei, 1 stuk
- Paneermeel, handvol
- Peper en zout 

1. Verwarm een pan met water op het vuur. Ontvel de tomaten door aan de onderkant van elke tomaat een kruisje te snijden. Leg de tomaten ongeveer een halve minuut in heet water (net niet kokend) en daarna een minuut in ijswater. Hierdoor kun je de tomaten gemakkelijk ontvellen. Als de tomaten ontveld zijn, snijd ze dan in stukken en verwijder het grootste deel van het vruchtvlees. 

2. Pel en snipper de uien, hak de knoflook fijn en snijd de prei in kleine halve ringen. Snijd de strengels van de basilicum fijn. 

3. Breng een pan met 30 cl water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op. Breng nog een pan met water en zout aan de kook voor de spaghetti. 

4. Meng alle ingredienten voor de gehaktballen en kneed goed samen. Draai er vervolgens kleine gehaktballetjes van. 

5. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui samen met de strengels van de basilicum op laag vuur. Voeg als de uien glazig zijn de prei en knoflook toe. Breng op smaak met een snufje peper en zout en laat samen ongeveer 5 minuten op laag vuur staan. Als er teveel vocht in de pan zit, giet de groenten dan even af. 

6. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de bouillon toe aan de groenten. Laat 5 minuten inkoken en voeg vervolgens de gepelde tomaten toe. Laat alles ongeveer 30 minuten inkoken. Proef goed en breng op smaak met peper, zout en evt Italiaanse kruiden.

7. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en braad de gehaktballen rondom aan. Als ze allemaal dichtgeschroeid zijn, voeg dan een glas water toe en laat 10 minuten doorgaren.

8. Snijd de basilicumblaadjes fijn (bewaar een paar voor de garnering) en meng met de tomatensaus (tenzij je een mooie foto wil haha :-)). Maak er met een staafmixer een mooie gladde saus van.

9. Giet de spaghetti af en meng met de tomatensaus. Serveer met de gehaktballetjes en garneer met wat blaadjes basilicum en Parmezaanse kaas en je culinaire versie van spaghetti bolognese is klaar! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten