Pagina's

dinsdag 8 september 2015

Paella met zeevruchten, gegrilde paprika en chorizo

Het fijne aan paella vind ik dat je er zowel vis en vlees in kwijt kunt en dat je eindeloos kan variƫren met het recept. Wij gingen laatst voor paella met tuinerwten, gegrilde paprika en een mix van zeevruchten en chorizo. De combinatie van gegrilde paprika met chorizo geeft het gerecht net wat extra pit!

Nodig (4 pers):
- Risottorijst, 300 gr
- Zeevruchtenmix / paella festival (bij de Jumbo uit de diepvries, ideaal), 300 gr
- Grote garnalen, 200 gr
- Chorizo, halve
- Tuinerwten, 200 gr
- Bosui, 3 stuks
- Sjalotjes, 2 stuks
- Knoflooktenen, 3 stuks
- Saffraan, 0.05 gr (een zakje)
- Geroosterde paprika's, 450 gr
- Tomatenblokjes uit blik, 400 gr
- Kippenbouillonblokje,

1. Breng 1 liter water aan de kook en voeg het bouillonblokje hieraan toe. Doe de saffraan in een kommetje, voeg 2 el bouillon toe en laat staan tot gebruik. Dit zorgt ervoor dat de kleur en smaak optimaal vrijkomen. 

2. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in reepjes, hak de peterselie fijn, snijd de citroen in partjes en de chorizo in blokjes. Ontdooi de tuinerwten en eventueel de vis. 

3. Verhit een scheut olijfolie in een paella pan of als je die niet hebt - zoals wij - in een wokpan. Bak de ui en de chorizo ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur, totdat de ui glazig is. Voeg twee tenen knoflook en gegrilde paprika toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de risottorijst toe, bak even mee totdat de korrels glazig zijn en voeg dan de gepelde tomaten uit blik toe. Prak met een spatel de tomaten kapot en roer goed door elkaar. 

4. Voeg vervolgens de kippenbouillon (800 ml voor wokpan, 1 liter voor paellapan) en de saffraan toe aan de rijst. Laat warm worden en voeg dan de zeevruchtenmix toe (let op: niet de garnalen). Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, verdeel de rijst gelijkmatig over de pan en laat minstens 20 minuten op het vuur staan zonder te roeren. Voeg vervolgens de tuinerwten toe en laat nog even mee garen. Als je de paella in een wokpan maakt, zoals wij deden, duurt het waarschijnlijk wel 35 minuten voordat de rijst goed gaar is. Proef dus even goed :) 

5. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een andere pan en bak daarin de garnalen in 5 minuten op middelhoog vuur gaar. Pers een knoflookteen en een citroenpartje uit over de garnalen en bestrooi met wat peterselie, peper en zout. Bak dit nog 1 minuut mee en haal dan van het vuur. 

6. Haal de pan van het vuur zodra bijna al het vocht opgenomen is en verdeel de grote garnalen over de pan met paella en bestrooi met fijngehakte peterselie. Laat de paella 10 minuten met een deksel van het vuur staan. 

7. De paella is nu ready to be served! Serveer met de partjes citroen, zodat men die zelf over het gerecht kan serveren naar smaak. 

¡Buen provecho!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten