Pagina's

woensdag 30 december 2015

Borrelhapjes voor oud & nieuw

Wij maakten deze hapjes zelf voor Kerst en het was een groot succes! De risottoballetjes zijn erg verrassend en lekker, de krabsalade is kleurrijk en lekker op toast en de bruschetta zien er erg culinair uit terwijl het best makkelijk is!

Risottoballetjes
- Risotto, 150 gr
- Rood ui, 1 stuk
- Witte wijn, half glas
- Bouillonblokje, 1 stuk
- Parmezaanse kaas, 30 gr
- Zongedroogde tomaat, 2 eetlepels
- Knoflook, 1 teen
- Ei, 2 stuks
- Paneermeel, half pakje
- Frituurolie

1. Breng 1 liter water aan de kook en laat de bouillonblokjes hierin oplossen. Snipper ondertussen de ui en de knoflook heel fijn. Snijd de zongedroogde tomaten ook heel fijn. 

2. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de risottorijst toe en bak mee tot de korrels glazig zijn. Voeg een scheut bouillon toe aan de pan en roer tot deze opgenomen is. Voeg dan nog een scheut boullion toe en laat opnieuw inkoken. Herhaal dit ongeveer 15 minuten tot de risotto beetgaar is. Voeg vervolgens de zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas to een roer goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en laat de risotto vervolgens afkoelen.

3. Als de risotto afgekoeld is draai je er kleine balletjes van (tip: makkelijk als je een beetje natte handen hebt). Zorg dat je de risotto eerst goed bij elkaar drukt zodat de rijst goed aan elkaar plakt en draai vervolgens tot een balletje. 

4. Zet de frituurpan aan of zet een pan met frituurolie op het vuur. Klop de 2 eieren los in een diep bord en verdeel de paneermeel over een ander diep bord. Rol de risottoballetjes eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Nu lijken het als het goed is net bitterballen! Je kunt ze invriezen en een uur voor gebruik laten ontdooien of meteen maken door ze ongeveer 5 minuten te frituren. Een erg leuke borrelhap!



Bruschetta
- Ciabattabrood, 1 stuk (afbak) 
- Serranoham, 2 pakjes a 70 gr
- Cherrytomaten, 100 gr
- Groene aspergetips, 100 gr
- Parmezaanse kaas, 50 gr
- Knoflook, 1 teen
- Balsamicostroop
- Olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ciabatta in plakken, verdeel over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Plaats ongeveer 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (of tot het brood goudbruin en lichtjaar is) en draai halverwege het brood om. 

2. Halveer de cherrytomaten en snijd de kontjes van de groene aspergetips (anders is het wat lastig eten). Smeer de cherrytomaten en asperges in met olijfolie en besprenkel met peper. Gril de groentes ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur in een grillpan. Keer regelmatig om. Het is niet erg als er zwarte schroeiplekken ontstaan!

3. Pel de teen knoflook. Haal het brood uit de oven en rasp met de knoflookteen over alle broodjes, zodat het echt lekker knoflookbrood wordt. 

4. Verdeel de serranoham over de broodjes (lostrekken in kleinere plakken dan origineel). Serveer de groene asperges en cherrytomaten op de broodjes en serveer met wat Parmezaanse kaas. Als laatste besprenkel je de balsamicostroop over de broodjes. Het ziet er super uit en is erg lekker!!




Krabsalade
- Toastjes
- Surimi sticks
- Mayonaise
- Citroen
- Bieslook
- Peper en zout

1. Wij zijn dol op salades, maar wel zo leuk en lekker als ze zelfgemaakt zijn. Gelukkig is dat meestal niet zo moeilijk, en deze al helemaal niet! Snijd als eerste de surimi sticks en de bieslook fijn.

2. Meng de surimisticks met flink wat mayonaise tot het de juiste constantie is. Voeg wat citroen, peper, zout en bieslook toe naar smaak. Gewoon blijven proeven!

3. Verdeel over toastjes en enjoy!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten