Pagina's

dinsdag 1 december 2015

Ravioli met ricotta, zoete ui, panko (Japans broodkruim) en pijnboompitten

Eindelijk bezocht ik weer een bezoekje aan de Sligro en vond ik daar pastabloem! Het werd dus weer eens tijd om zelf ravioli te maken. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat! Dit gerecht maakte onze tante met Kerst en het beviel zo goed, dat wij hem namaakte. 
Nodig (4 pers, voorgerecht):

Voor de ravioli
- Pastabloem, 300 gr
- Eieren, 3 stuks
- Ricotta, 300 gr
- Uien, 2 stuks
- Witte of bruine basterdsuiker, 1 el
- Balsamicoazijn, 2 el
- Tijm, 5 takjes
- Olijfolie, 2 el 
- Peper & zout
- Boter, 1 el

Voor de topping
- Knoflook, 1 teen 
- Panko (Japans broodkruim), 50 gr
- Pijnboompitten, 50 gr
- Olijfolie, 3el
- Peper & zout


1. Maak op het aanrecht een hoop van de pastabloem  Maak in het midden een kuil. Zorg dat de kuil breed genoeg is om alle eieren in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil. Klop de eieren met een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig en probeer de wand niet kapot te maken. Blijf zolang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt. Voeg dan het peper, zout en 2 el olijfolie toe aan het mengsel en meng verder met je handen.

2. Kneed het pastadeeg vervolgens met je handen in ongeveer 10 minuten soepel en egaal. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Als het deeg te droog is, voeg dan wat water of olijfolie toe, als het te nat is voeg dan wat meel toe. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast, gewikkeld in huishoudfolie. 

3. Maak ondertussen de vulling. Pel en snipper de uien en haal de blaadjes van de tijm af. Verhit de boter in een klein pannetje en fruit de ui hierin. Voeg vervolgens de basterdsuiker toe en laat even karameliseren. Blus af met balsamico en breng op smaak met peper en zout. Laat dit zeker 5 minuten opstaan.  

4. Roer de ricotta los en meng de uien en de tijm erdoorheen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een spuitzak of gebruik een klein lepeltje om de vulling in de ravioli te doen.

5. Rol het deeg met een pastamachine uit tot dunne lappen. De op een na dunste stand op de pastamachine is het meest geschikt voor ravioli, maar bij mijn pastamachine ging ik tot de laatste stand en was de ravioli mooi dun! Leg de pastavellen op een schone tafel en druk met een omgekeerd glas rondjes uit de vellen. Pak een theelepel met de vulling en verdeel deze over de helft van de rondjes pasta. Laat ongeveer 1 cm om de vulling heen zitten. Pak een ander rondje pasta en bedek de pasta met vulling. Druk de randen goed op elkaar en maak daarna vormpjes met het uiteinde van je vork. Doe dit voor alle pastarondjes!

6. Breng een pan met water en zout aan de kook en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe kleine pan en bak hierin de knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens de pijnboompitten en panko toe en laat goudbruin worden. Breng op smaak met peper en zout.

7. Kook ondertussen de ravioli in 3-4 minuten beetgaar. Schep de ravioli voorzichtig uit het water en verdeel direct over de borden. Sprenkel een scheutje olijfolie over elk bord en verdeel de goudbruine panko met pijnboompitten over de ravioli. Een heerlijk voorgerecht voor een Kerstdiner! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten