Pagina's

vrijdag 13 maart 2015

Tarte tatin van sjalot

Laatst aten wij thuis een tarte tatin - een omgekeerde taart -van sjalot. Volgens mij hebben wij samen bijna de hele taart opgegeten, die bedoelt was als bijgerecht, omdat we het zó lekker vonden! Het receptje komt gewoon van de Allerhande, uiteraard met wat aanpassingen van onszelf, en is echt een heerlijk gerecht om te serveren bij een goed stuk vlees. 

Nodig (4 pers, bijgerecht):
- Sjalotten, 800 gr
- Tijm, 4 takjes
- Olie, 2 el
- Witte bastardsuiker, 100 gr
- Kraanwater, 2 el
- Bladerdeeg, 6 vellen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de sjalotten en haal de blaadjes van de takjes tijm. Besprenkel de sjalotten met olijfolie en peper en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de sjalotten ongeveer 20 minuten in het midden van de oven en schep halverwege om.

Na 10 minuten oventijd begin je aan de karamel. Doe de suiker en het water samen in een steelpannetje en zet het op middelhoog vuur. Laat de suiker zachtjes smelten. Draai de pan af en toe rustig, maar roer niet in de pan. Schud regelmatig zachtjes met de pan totdat de suiker opgelost is. Laat het mengsel zachtjes koken / borrelen, totdat de karamel bruiner begint te worden. In totaal duurt dit ongeveer 8 tot 10 minuutjes. Als je denkt dat de karamel klaar is, proef dan even of het echt naar karamel smaakt (lekker zoet is) en schenk de karamel voorzichtig in de quichevorm / tarte tatin vorm. 

Laat het bladerdeeg ontdooien en neem de sjalotten uit de oven, maar laat de oven aan staan. Leg de sjalotten met de snijkant naar boven in de quichevorm. Bestrooi met de tijm. Leg de vellen bladerdeeg aan elkaar en leg op de sjalotten. Stop het bladerdeeg goed in bij de randen. Maak met een mes in het midden van het bladerdeeg een gaatje, zodat het vocht kan ontsnappen.

Bak de tarte tatin in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen op een rooster. Een tarte tatin is een omgekeerde taart, dus je moet de taart nog even omkeren! Leg een bord op de tarte tatin en draai hem om, bestrooi met peper en eventueel zout en hij is ready to be served - de tarte tatin kan overigens ook koud gegeten worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten