Pagina's

zondag 8 februari 2015

Kip op bierblik

Who doesn't love chicken and beer? Well, we do! Mocht dat nog niet duidelijk zijn :-) Als je indruk wil maken bij een dinertje, ga dan voor dit gerecht! Het duurt wel even om de kip lekker mals te krijgen en is daarom echt een weekend maaltje. 

Nodig (4 pers): 
- Hele kip, 1 of 2 stuks (voor 4 grote eters zou ik voor 2 kippen gaan)
- Sinaasappel, 1 stuk
- Rozemarijn, paar takken
- Hertog Jan, 1 blikje
- Knoflook, 2 tenen
- Lekkere olijfolie
- Veldsla, 125 gram
- Cherrytomaten, 125 gram
- Feta, 50 gram
- Avocado, 1 stuk
- Balsamico azijn, 2 eetlepels
- Aardappelen kruimig, 500 gr
- Kruidenboter, paar eetlepels

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kip 's middags minstens 3 uur 'zwemmen' in water met zout en azijn. Deze tip kreeg ik ooit van mijn neef en werkt echt om de kip malser te maken. Meng in een kom flink wat eetlepels goede olijfolie (6 eetlepels zoiets) met flink wat peper en zout, fijngehakte knoflook, sinaasappelschil en een paar takjes rozemarijn. Dep de kip droog en smeer de kip met dit mengsel in. Stop vervolgens één sinaasappelpartje in de kip, samen met een knoflookteen en een paar takken rozemarijn. Bestrooi de kip van binnen ook met wat peper, zout en olijfolie. 

Drink 1/3e van het bier op en zet vervolgens de kip bovenop het blikje bier. Het is overigens makkelijker om dit even samen te doen. Plaats de kip rechtop (kan ook niet echt anders aangezien hij op het blikje bier zit) in het midden van de oven en braad hem in 45 tot 50 minuten gaar, tot de kip goudbruin van kleur is.

Ondertussen breng je een pan met water en zout aan de kook en maak je de aardappelen schoon. Kook de aardappelen 20 minuten in de schil. Maak een salade van veldsla, cherrytomaten, feta en avocado en breng op smaak met peper, zout, olijfolie en balsamico azijn. 

Haal de kip uit de oven, serveer de kip op bierblik en snijd hem aan tafel in stukken (kippenpoten, borst etc). Giet de aardappelen af, verdeel over de borden en leg een kleine lepel kruidenboter over de aardappelen. Serveer met de salade en je hebt een heerlijke sunday roast. 

En oja: gooi het karkas niet weg, want daar kan je een heerlijke soep mee maken (water toevoegen tot de botten net onderstaan, groenten en kruiden toevoegen en een half uur zacht laten koken, vervolgens zeven) #nofoodwaste. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten