Pagina's

zaterdag 30 mei 2015

Caesar salad met krokante kip, ansjovismayonaise en gefrituurd ei

Wouw, dit was een van mijn leukste gerechtjes ooit! Ook al ziet het er misschien niet boeiend uit, ik had zelf het idee dat ik de traditionele Caesar salad in een nieuw jasje gestoken had en een mega cool gerecht gemaakt had. En het was echt heerlijk!

Het recept voor de gefrituurde eitjes kwam ik tegen in het Elle Eten magazine en het leek mij leuk om dit te combineren met een lekkere frisse salade.

Nodig (4 pers): 
- Romeinse sla, 1 krop
- Mayonaise, 4 eetlepels
- Ansjovis, 46 gr (1 blikje)
- Limoen, 2 stuks
- Cherrytomaten, 125 gr
- Kipfilethaasjes, 300 gr
- Bloem, 8 eetlepels
- Paneermeel, 8 eetlepels
- Zonnebloemolie, 1 liter 
- Eieren, 6 stuks
- Parmezaanse kaas, 50 gr
- Knoflook, 1 teen

1. Verwarm de oven voor op 180 graden, breng een pan met water aan de kook en verhit de zonnebloemolie in een diepe pan tot 170 graden (of tot een stukje brood in 4 minuten goudbruin van kleur is). 

2. Klop in een diep bord 1 ei los. Verdeel 4 eetlepels bloem over een ander bord en leg 4 eetlepels paneermeel in een ander bord. Laat de ansjovis uitlekken in een vergiet. Leg de cherrytomaten in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en zout en plaats 10 minuten in de oven als deze op temperatuur is. 

3. Hak twee ansjovis fijn en pers de teen knoflook (wij deden dit in een keukenmachine, maar het kan ook met de hand). Meng de knoflook en ansjovis met de mayonaise en pers hier de limoen over uit. Meng alles vervolgens goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. 

4. Kook 4 eieren in 5 minuten zacht en laat ze vervolgens schrikken in ijswater. Pel de eieren en haal ze een voor een door het ei, bloem en vervolgens paneermeel. Frituur ze vervolgens in de pan met zonnebloemolie, tot ze een goudbruine kleur hebben (bij mij duurde dit ongeveer 4 minuten). 

5. Maak vervolgens drie nieuwe bordjes met geklopt ei, bloem en paneermeel en haal de kipfilethaasjes eerst door het ei, vervolgens door het bloem en dan door het paneermeel. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kip in 5 minuten gaar en goudbruin. Blus vervolgens af met sap van een halve limoen. Wij frituurden overigens ook stiekem een paar stukjes kip en dat was echt heerlijk! 

6. Snijd de sla in reepjes, verwijder het harde stuk aan de onderkant en meng de sla met de ansjovismayonaise. Snijd de overige ansjovis in fijne stukjes en verdeel ook over de sla. Serveer de sla met de krokante kip, gepofte cherrytomaten uit de oven en de Parmezaanse kaas. Halveer de gefrituurde eieren en leg bovenop de salade. Serveer dit op een stoere houten plank en je hebt een super leuk gerecht voor een etentje!


woensdag 27 mei 2015

Gestoofde peren met chocoladesaus

Het was je misschien al opgevallen dat wij niet echt toetjesmensen zijn, maar toen wij laatst aan de slag gingen voor Koken met Aanbieding waren de peren en chocola in de aanbieding. We moesten dus een toetje maken, help! Gelukkig werd het een heel lekker gerecht en zeker de moeite waard om met jullie te delen. Het ziet er namelijk ook nog leuk uit!

Nodig (4 pers):
- Handperen, 4 stuks
- Witte wijn, 250 ml
- Witte bastardsuiker, 30 gr
- Chocolade, 100 gr (wat je lekker vindt, wij hadden melkchocolade met noten)
- Melk, 3 eetlepels

1. Breng een pan met water aan de kook. Schil de peren en zet ze rechtop in een steelpan of diepe pan, waarin ze niet om kunnen vallen. Besprenkel de peren met de witte wijn en de suiker. Kook de peren 10 minuten op laag vuur met een deksel op de pan (bij rijpe peren, anders veel langer). 

2. Zet een schaal op de pan met kokend water en breek de chocolade hierin. Voeg de melk toe en smelt de chocolade hier au bain marie tot een gladde saus. 

3. Haal de peren uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg het kookvocht langzaam toe aan de chocoladesaus en blijf goed roeren. 

4. Verdeel de peren over de borden en serveer met de chocoladesaus. 

maandag 25 mei 2015

Open lasagne met gerookte zalm en groene groenten

  
Deze open lasagne wilde ik al heel lang uitproberen en eindelijk heb ik het gedaan! Ik ben absoluut geen lasagne fan, omdat ik het altijd een zacht prutje vind als het uit de oven kom. Daarom maak ik het zelf nooit, maar deze open lasagna vond ik wel het proberen waard. En gelukkig maar, want het was een heerlijk fris maaltje en had nog een lekkere bite omdat je de lasagnebladen kort kookt en de groenten lekker knapperig blijven. 

Nodig (4 pers):
- Lasagnebladen, 300 gr
- Broccoli, 300 gr
- Prei, 1 stuk
- Tuinerwten, 225 gr
- Citroen, 1 stuk
- Mascarpone, 250 gr
- Slagroom, 125 gr
- Basilicum, 15 gr
- Gerookte zalm, 400 gr

Breng twee pannen met water aan de kook en voeg zout toe aan het water. Snijd ondertussen de prei in halve ringen (vergeet de prei niet te wassen) en de broccoli in roosjes. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en snijd de gerookte zalm in blokjes of reepjes. Kook de broccoli ongeveer 4 minuten en voeg vervolgens de tuinerwten toe en kook 2 minuten mee. 

Verhit een klontje boter in een koekenpan en voeg de prei ringen toe. Laat ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan op laag vuur smoren. Voeg vervolgens de broccoli en tuinerwten toe en voeg peper en zout toe aan de groene groenten.

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Voeg het citroenrasp en -sap toe in een steelpan en breng het tegen de kook aan. Draai het vuur laag en voeg de mascarpone en slagroom toe. Breng op smaak met peper en zout en roer goed. Laat het ongeveer 5 minuten op het vuur staan.

Kook ondertussen de lasagnebladen 3 minuten in de pan met kokend water. Neem de bladen met een tang voorzichtig uit de pan en besprenkel met olie.

Leg op elk bord 1 lasagneblad. Bedek met de helft van de groenten, 1/3e van de saus en 1/3e van de gerookte zalm. Leg hier weer 1 lasagneblad op, de rest van de groenten (of bewaar een klein beetje groen voor de opmaak), 1/3e van de citroensaus, 1/3e van de gerookte zalm en de helft van de basilicum. Dek af met het laatste lasagnablad, de rest van de citroensaus, de rest van het basilicum, de rest van de gerookte zalm en eventueel groenten en bestrooi met peper en zout. 

Ik kreeg voor de opmaak gelukkig wat hulp van mijn lieve teamgenootje Julia, anders was het eten al koud geweest voor het op tafel stond denk ik. Het is dus fijn om extra handjes te hebben voor dit maaltje :-) Geniet ervan!  

donderdag 21 mei 2015

Spinazierisotto met gestoomde witvis

Een gerechtje uit de studententijd: spinazierisotto met witvis. Pangasiusfilet uit de diepvries wel te verstaan. Zit eigenlijk helemaal geen smaak aan en het is alleen maar troep, maar het was goedkoop en dus een fijn studentenvisje! En als je deze vis stoomt en wat tapenade opsmeert, dan blijkt hij toch best wel lekker te zijn.

Nodig (4 pers)
- Risotto, 300 gr
- Cherrytomaten, 125 gr
- Pangasiusfilet, 4 stuks (of 8 als je er 2 pp wil)
- Spinazie, 600 gr
- Witte wijn, 1 glas
- Ui, 2 stuks
- Roomboter, 1 eetlepel
- Visbouillonblokjes, 2 stuks
- Parmezaanse kaas, 100 gr
- Een stoommandje
- Tomatentapenade, 8 eetlepels

Verwarm de oven voor op 200 graden en pel en snipper de uien. Ontdooi de witvis en besmeer met 2 eetlepels tapenade per vis. Besprenkel de cherrytomaten met olijfolie en zout en leg ze in een ovenschaal. Breng twee grote pannen met water aan de kook en voeg in een van de pannen de bouillonblokjes toe.

Smelt de boter in een pan, voeg de uiensnippers toe en fruit deze ongeveer 5 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak 2 tot 3 minuten mee, tot de korrels glazig zijn. Voeg vervolgens het glas wijn toe en roer goed door de rijst.

Als de wijn is opgenomen, begin je bouillon toe te voegen – telkens een soeplepel. Blijf roeren en voeg steeds weer een lepel toe als de vorige is opgenomen. Ga door tot de rijst lekker beetgaar is. Dit kan 30 - 40 minuten duren, maar hoe meer geduld: hoe lekkerder het resultaat :-) Blijf in ieder geval steeds goed roeren, zodat het niet aankoekt.

Plaats de cherrytomaten in het midden van een voorverwarmde oven en laat in 12-13 minuten poffen. Verhit ondertussen olijfolie in een wokpan. Voeg de spinazie in 2-3 porties toe en laat de blaadjes steeds al omscheppend slinken. Giet de spinazie af in een vergiet en laat goed uitlekken. Breng de spinazie op smaak met zout.

Plaats ondertussen een stoommand op de pan met kokend water en voeg hierin de witvis me tapenade toe. Stoom de vis in ongeveer 4 minuten gaar en breng op smaak met peper en zout. Als je geen stoommand hebt, bak de vis dan in een koekenpan met boter ongeveer 4 minuten per kant.

Proef of de risotto beetgaar is. Zo niet, voeg wat bouillon toe. Is de risotto beetgaar, haal de pan van het vuur en voeg dan peper, zout, de uitgelekte spinazie en de Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar. 

Verdeel de risotto over de borden en serveer met de gepofte cherrytomaten en gestoomde Pangasiusfilet en je hebt een lekker, redelijk cheap, gezond en vega maaltje! 


maandag 18 mei 2015

Asperges met gerookte zalm


Zo fijn dat witte asperges weer in het seizoen zijn, daar moest ik natuurlijk wat lekkers mee maken! Net iets anders dan de traditionele manier, namelijk nu met gerookte zalm. En het was echt suuuperlekker. Ik ben dol op asperges, ei en zalm en die combinatie, goddelijk! En ook nog eens heel makkelijk om te maken dus echt een aanrader. 

Nodig (4 pers)
- Witte asperges, ongeveer 1,3 kilo
- Gerookte zalm, 300 gram
- Eieren, 4 stuks
- Krieltjes, 600 gram
- Hollandaise saus, 1 pakje (oeps lui)


Schil de asperges rondom met een dunschiller van onder het kopje naar beneden en verwijder ongeveer 2/3 centimeter van de onderkant. Kook de asperges vervolgens 6 minuten, draai het vuur uit en laat de asperges met de deksel op de pan nog 10 minuten doorgaren. Zet nog een pan water op en kook hierin de krieltjes gaar in 15 minuten en voeg de laatste 7 minuten de eieren toe. Snijd ondertussen de gerookte zalm in kleine stukjes. Maak het pakje hollandaise klaar volgens de verpakking of als je in een culinaire bui bent maak je hem zelf, natuurlijk wel lekkerder maar daar heeft niet iedereen altijd zin en tijd voor natuurlijk ;).

Leg de asperges op je bord, verdeel de gerookte zalm en ei erover, leg de krieltjes erbij en schenk de saus eroverheen. En dan, genieten!

zaterdag 16 mei 2015

Uiensoep à la Jamie

Deze klassieke uiensoep is een heerlijke maaltijdsoep, zowel voor de lunch als voor het avondeten. Wij maakten de soep op deze regenachtige dag voor de lunch. Het duurt even, het kost wat tranen, maar dan heb je ook wat! 
Nodig (6 pers): 
- Boter, 80 gr
- Uien, 6 stuks
- Bloem, 1 eetlepel
- Witte wijn, 200 ml
- Groentebouillon, 3 blokjes
- Laurierblaadjes, 2 stuks
- Rozemarijn, 2 eetlepels
- Stokbrood (liefst oud), 12sneetjes
- Gruyère, 150 gr

Breng een pan met 1,5 liter water aan de kook en snijd ondertussen de uien in dunne ringen. Snijd het stokbrood in sneetjes en rasp de gruyère. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Smelt de boter in een grote pan. Als de boter bijna gesmolten is, voeg dan de uienringen, rozemarijn, laurierblaadjes peper en zout toe. Verhit 40 minuten op laag vuur tot ze glazig en heel zacht zijn, maar niet verkleurd. 

Voeg ondertussen de bouillonblokjes toe aan het kokende water. Roer de bloem door de pan met uienringen en boter en voeg daarna de wijn langzaam toe. Voeg de groentebouillon toe aan de pan met uien en witte wijn en laat de soep 20 minuten pruttelen op laag vuur. Verwijder de laurierblaadjes vervolgens en gooi ze weg.

Leg de sneden stokbrood op een bakplaat, bestrooi ze met twee-derde van de gruyère en laat de kaas in 2–3 minuten smelten in het midden van de voorverwarmde oven. Schep de soep in kommen en leg op elke kom een snee brood. Bestrooi met de rest van de gruyère, zet de kommen op de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas na ongeveer 2 minuten bubbelt en goudgeel is. Serveer de soep meteen en geniet ervan!!

Het originele recept komt van Jamie Oliver en vinden jullie op https://www.jamiemagazine.nl/recepten/klassieke-uiensoep.html. Wij pasten het ietwat aan,


woensdag 13 mei 2015

Snelle paddenstoelen roompasta

Ons nichtje Mabel en haar moeder kunnen allebei erg lekker koken! Wij vroegen hen om een receptje door te sturen wat we met jullie konden delen. Aangezien Marieke niet van champignons houdt en daar dus niet snel een receptje van zal delen, delen we nu een recept van ons nichtje met extra veel champignons!
 
Nodig (4 pers)
- Kastanjechampignons, 250 gr
- Gedroogde paddenstoelenmix, 40 gr
- Kookroom, 250 ml
- Pasta (tagliatelle of spaghetti), 400 gr
- Citroensap, halve citroen
- Scheutje witte wijn
- Tijm
- Sjalotje, 1 stuk


Wel de gedroogde paddenstoelenmix gedurende 20 minuten in warm water. Snipper ondertussen het sjalotje en snijd de kastanjechampignons in blokjes/partjes. Knijp na 20 minuten de gewelde paddenstoelen uit en snijd dit fijn. Let op: Bewaar het vocht!

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit het sjalotje. Voeg de kastanjechampignons en de paddenstoelenmix toe en bak dit nog gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.


Breng ondertussen een pan met water samen met het bewaarde vocht van de gewelde paddestoelen en een snufje zout aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.


Voeg aan de paddenstoelen en champignons wat tijm toe en laat nog 1 minuut meebakken. Blus het geheel af met een scheutje witte wijn. Voeg de kookroom en het citroensap toe. breng eventueel op smaak met peper en zout.


Giet de pasta af zodra deze beetgaar is en serveer met de pastasaus.


Een heerlijk gerecht!


Optioneel: Deze pasta is ook lekker met een stukje stokbrood en geraspte Parmezaanse kaas.


Eet smakelijk!

donderdag 7 mei 2015

Couscoussalade met gegrilde paprika, feta, courgette, rode ui en noten

Het is nogal een ver-Nederlandste versie van couscous, maar deze versie is toevallig heel lekker! En makkelijk te maken..

Nodig (2 / 3 pers):
- Couscous, 300 gr
- Gegrilde paprika, zelf maken van 1 paprika of een potje van 300 gr
- Feta, 150 gr
- Courgette, 1 stuk
- Noten, 2 handjes
- Rozijnen, 1 handje
- Rode ui, 1 stuk

Pel de rode ui en snijd hem in halve ringen en leg deze halve ringen in een schaaltje met water (om de sterke smaak wat minder te maken). Snijd de courgette en feta in kleine blokjes en de gegrilde paprika in kleine stukken (als hij uit een potje komt, anders moet je hem zelf eerst nog grillen in de oven). 

Maak de couscous klaar volgens de aanwijzing op de verpakking (wij deden er 400 ml kokend water over en lieten dit ongeveer 5 minuten staan, tot het water opgenomen was). Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de courgette in 5 minuten op middelhoog vuur gaar. Breng de courgette op smaak met peper en zout en laat de courgette vervolgens afkoelen in een schaaltje.

Meng de couscous met de gegrilde paprika, feta, noten, rozijnen, rode ui en courgette en breng op smaak met peper en zout et voila: je hebt binnen 10 minuten een lekker licht maaltje klaarstaan!