Pagina's

woensdag 30 december 2015

Borrelhapjes voor oud & nieuw

Wij maakten deze hapjes zelf voor Kerst en het was een groot succes! De risottoballetjes zijn erg verrassend en lekker, de krabsalade is kleurrijk en lekker op toast en de bruschetta zien er erg culinair uit terwijl het best makkelijk is!

Risottoballetjes
- Risotto, 150 gr
- Rood ui, 1 stuk
- Witte wijn, half glas
- Bouillonblokje, 1 stuk
- Parmezaanse kaas, 30 gr
- Zongedroogde tomaat, 2 eetlepels
- Knoflook, 1 teen
- Ei, 2 stuks
- Paneermeel, half pakje
- Frituurolie

1. Breng 1 liter water aan de kook en laat de bouillonblokjes hierin oplossen. Snipper ondertussen de ui en de knoflook heel fijn. Snijd de zongedroogde tomaten ook heel fijn. 

2. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de risottorijst toe en bak mee tot de korrels glazig zijn. Voeg een scheut bouillon toe aan de pan en roer tot deze opgenomen is. Voeg dan nog een scheut boullion toe en laat opnieuw inkoken. Herhaal dit ongeveer 15 minuten tot de risotto beetgaar is. Voeg vervolgens de zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas to een roer goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en laat de risotto vervolgens afkoelen.

3. Als de risotto afgekoeld is draai je er kleine balletjes van (tip: makkelijk als je een beetje natte handen hebt). Zorg dat je de risotto eerst goed bij elkaar drukt zodat de rijst goed aan elkaar plakt en draai vervolgens tot een balletje. 

4. Zet de frituurpan aan of zet een pan met frituurolie op het vuur. Klop de 2 eieren los in een diep bord en verdeel de paneermeel over een ander diep bord. Rol de risottoballetjes eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Nu lijken het als het goed is net bitterballen! Je kunt ze invriezen en een uur voor gebruik laten ontdooien of meteen maken door ze ongeveer 5 minuten te frituren. Een erg leuke borrelhap!



Bruschetta
- Ciabattabrood, 1 stuk (afbak) 
- Serranoham, 2 pakjes a 70 gr
- Cherrytomaten, 100 gr
- Groene aspergetips, 100 gr
- Parmezaanse kaas, 50 gr
- Knoflook, 1 teen
- Balsamicostroop
- Olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ciabatta in plakken, verdeel over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Plaats ongeveer 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (of tot het brood goudbruin en lichtjaar is) en draai halverwege het brood om. 

2. Halveer de cherrytomaten en snijd de kontjes van de groene aspergetips (anders is het wat lastig eten). Smeer de cherrytomaten en asperges in met olijfolie en besprenkel met peper. Gril de groentes ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur in een grillpan. Keer regelmatig om. Het is niet erg als er zwarte schroeiplekken ontstaan!

3. Pel de teen knoflook. Haal het brood uit de oven en rasp met de knoflookteen over alle broodjes, zodat het echt lekker knoflookbrood wordt. 

4. Verdeel de serranoham over de broodjes (lostrekken in kleinere plakken dan origineel). Serveer de groene asperges en cherrytomaten op de broodjes en serveer met wat Parmezaanse kaas. Als laatste besprenkel je de balsamicostroop over de broodjes. Het ziet er super uit en is erg lekker!!




Krabsalade
- Toastjes
- Surimi sticks
- Mayonaise
- Citroen
- Bieslook
- Peper en zout

1. Wij zijn dol op salades, maar wel zo leuk en lekker als ze zelfgemaakt zijn. Gelukkig is dat meestal niet zo moeilijk, en deze al helemaal niet! Snijd als eerste de surimi sticks en de bieslook fijn.

2. Meng de surimisticks met flink wat mayonaise tot het de juiste constantie is. Voeg wat citroen, peper, zout en bieslook toe naar smaak. Gewoon blijven proeven!

3. Verdeel over toastjes en enjoy!






zondag 27 december 2015

Spaghetti bolognese met groente

Het is zo'n lekker standaard en oud recept, maar altijd lekker! Bolognese staat erom bekend dat het juist zonder groente is, maar ik vind het toch net iets lekkerder met een uitje, prei, courgette en wat tomaat erdoor! Waarschijnlijk weet iedereen wel hoe je een lekkere pastasaus met tomatensaus en gehakt maakt, maar iedereen heeft zijn eigen variant. Ideale maaltijd om te maken met left-over groentes van het Kerstdiner!

Nodig (3/4 pers):
- Spaghetti, 350 gr
- Gehakt, 300 gr
- Rode ui, 2 stuks
- Courgette, 1 stuk
- Tomaten, 2 stuks
- Prei, 1 stuk
- Knoflook, 1 teen
- Tomatensaus met basilicum, 1 pakje (of maak je pastasaus zelf; klik hier voor het recept)
-  Witte wijn azijn, 2 el (dit moet erbij!!!)
- Geraspte kaas, hoeveel je wil

1. Breng een pan met water aan de kook en verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de ui, was de prei en snijd fijn en hak de knoflookteen fijn. Snijd de courgette en tomaten in gelijke plakken.

2. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de courgette over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, oregano en zout. Plaats 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en voeg dan de tomaten toe en laat de ovenschaal nog 6 minuten staan. 

3. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en fruit de ui ongeveer 4 minuten. Voeg vervolgens de knoflookteen en de prei toe. Bak alles 3 minuten op middelhoog vuur en blus dan af met de witte wijn azijn. Laat dit 4 minuten opstaan en voeg dan het gehakt toe. Breng op smaak met peper en zout en rul het gehakt tot het goudbruin is. Voeg dan de tomatensaus toe. Laat nog 5 minuten opstaan, proef en voeg wanneer nodig peper, zout en oregano toe. 

4. Giet de spaghetti af en voeg toe aan de pan met saus. Meng alles goed met elkaar en verdeel over de borden. Serveer met geraspte kaas (en wij willen er soooowieso ketchup bij, maar dat vinden mensen altijd raar ?! ). Haal de groenten uit de oven en serveer deze in de ovenschaal, ziet er lekker kleurrijk uit :-)



maandag 14 december 2015

Pasteitjes met kippenragout en champignons

Vooral Claartje is een groot fan van kippenragout en dus maakten wij laatst samen pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout. Het is best zwaar op de maag, maar het was wel echt lekker en een heel leuk voorgerecht voor een dinertje (als je er 1 pp maakt :-))

Nodig (3 pers):
- Ragoutbakjes, 6 stuks (of 3 als voorgerecht)
- Bloem, 60 gr
- Kippendijen, 4 stuks
- Kerrie, 1el
- Kippenbouillonblokje, 1 stuk
- 0,5 dl water
- Peterselie, 2 el
- Boter, 50 gr
- Champignons, 100 gr
- Ui, 1 stuk
Voor de salade (voor bij een hoofdgerecht)
- Spinazie, 300 gr
- Geitenkaas, 100 gr
- Avocado, 1 stuk
- Cherrytomaten, 125 gr
- Balsamico azijn, 2 el

1. Snipper het uitje en verwarm een pan met 0,5dl water tot net onder het kookpunt. Voeg het bouillonblokje toe en pocheer de kippendijen hier 8 tot 10 minuten in. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.

2. Verwarm de boter in een soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de kerrie toe en meng goed met elkaar. Voeg vervolgens de bloem toe en laat op zacht vuur garen. Haal na 4 minuten de pan van het vuur en laat de roux afkoelen.

3. Haal de kipfilets uit de bouillon, gooi de bouillon niet weg, en trek met een vork het kippenvlees uit elkaar. Maak ondertussen de salade door de spinazie, geitenkaas, avocado (in blokjes), cherrytomaten (gehalveerd) en balsamico azijn te mengen.

4. Snijd de champignons fijn en bak aan in olijfolie. Snijd ondertussen het kapje van de ragout eruit en plaats de bakjes in een ovenschaal  en bak ongeveer 15 minuten in de oven.

5. Zet de roux terug op het vuur en voeg de bouillon beetje voor beetje toe tot er een gladde saus ontstaat. Wij hebben niet al het water toegevoegd, want dan werd het te waterig. Wacht dus even af wanneer jouw saus goed is. Voeg vervolgens het vlees en de champignons toe, breng op smaak met peper en zout en roer alles goed door elkaar.

6. Haal de pasteitjes uit de oven en vul met de kippenragout en serveer met de salade.
 




Aziatische salade met kip, ingelegde komkommer, cashewnoten en sugarsnaps

Laatst aten wij bij een restaurant een salade met kip in een hele lekkere marinade. Dit zorgde bij ons voor inspiratie om een lekkere Aziatische salade te maken met onze eigen draai eraan. Het werd dus een salade met kip in een hoisin saus, ingelegde komkommer, sugarsnaps, rode ui, cashewnoten, cherrytomaat en komkommer. Wij vonden dit echt een topper! Heel lekker, gezond en licht. Het kost net wat meer werk en ingrediĆ«nten dan een normale salade, maar 'it's worth it'. Zelfs een aanrader om als voorgerecht te serveren met Kerst, maar dan wel in een wat kleinere porties natuurlijk. 


Nodig (2/3 pers):
- Kipfilethaasjes (of kippendijen), 300 gr
- Sugarsnaps, 100 gr
- Rode ui, 1 stuk
- Cherrytomaten, 50 gr
- Cashewnoten, 2 handjes
- Veldsla of spinazie, 75 gr
- Bloem, 3 el
- Witte wijn azijn, 1 el
- Balsamico azijn, 2 el

Voor de saus voor de kip:
- Chicken hoisin saus, 100 gr
- Witte wijn azijn, 1 el
- Sojasaus, 1 el
- Water, 2 el

Voor de ingelegde komkommer:
- Witte wijn azijn, 50 ml
- Suiker, 40 gr
- Komkommer, halve

1. Meng de witte wijn azijn en het suiker voor de ingelegde komkommer in een kommetje. Schaaf de komkommer vervolgens met een kaasschaaf. Haal de hele schil eraf of laat een paar stroken over, zodat je een mooi effect krijgt op de komkommer. Snijd de komkommer vervolgens in dunne ronde plakjes en/of in de lengte in dunne plakken. Gebruik vervolgens een pot die je goed kunt afsluiten en meng daarin de komkommer met het azijn en suiker mengsel. 


2. Maak een sneetje in het uiteinde van de sugarsnaps en trek het puntje naar achter zodat eventuele harde draden van de sugarsnaps meegenomen worden. Herhaal dit voor alle sugarsnaps. Snijd vervolgens rode ui in dunne halve ringen en halveer de cherrytomaten. 

3. Snijd de kipfilet in grove stukken, de meeste hoef je alleen te halveren. Verdeel de bloem over een diep bord en rol de kipfilethaasjes hierdoor zodat ze allemaal licht bedekt zijn met bloem. Breng vervolgens op smaak met peper en zout. 

4. Breng een pan met water aan de kook en kook de sugarsnaps enkele minuten. Wij vinden het lekker als ze redelijk knapperig zijn en kookten ze dus zo'n 4/5 minuten. Als je ze zachter wil dan kook je ze langer. 

5. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilethaasjes in ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Voeg vervolgens 1 el witte wijn azijn toe en bak nog 1 minuut mee. Keer regelmatig om. 

6. Voeg de chicken hoisin saus toe aan de kip samen met de sojasaus, water en nog 1 el witte wijn azijn. Laat 2 minuten op middelhoog vuur pruttelen zodat de kip gaar wordt en de saus warm. 

7. Haal ondertussen de kroontjes van de veldsla en verdeel over een grote schaal. Meng met de cashewnoten, rode ui, sugarsnaps en cherrytomaten. Breng de salade op smaak met peper, zout en 2 el balsamico azijn (hoeft niet, maar maakt de salade op zichzelf wel lekkerder). Haal vervolgens de kip uit de saus en serveer op de salade. Schep met een lepel nog wat saus uit de pan en verdeel dit over de salade. Serveer met de ingelegde komkommer en je hebt een kleurrijke en verrukkelijke salade :-) 






donderdag 10 december 2015

Pasta carbonara

Echt een klassieker, pasta carbonara! Vaak maken mensen het met room maar in het originele recept is dat helemaal niet nodig, super lekker met alleen ei, kaas en spek. Niet het meest gezonde maaltje zo zonder groenten maar een lekkere salade ernaast kan natuurlijk altijd.


Nodig (4 pers);
- Pasta, 350 gram
- Bacon, 150 gram
- Eieren, 4 stuks
- Parmezaanse kaas, 50 gram
- Zout en peper

1. Kook de pasta in 8 minuten beetgaar en bak ondertussen de bacon lekker krokant.

2. Doe 3 hele eieren en 1 eidooier in een schaaltje, meng deze met de parmezaanse kaas en flink wat peper en een beetje zout.

3. Giet de pasta af en doe terug in de pan. Meng het mengsel van eieren en kaas door de pasta. Door de hitte van de pasta worden de eieren precies gaar genoeg en je wordt er echt niet ziek van ;)! Meng vervolgens ook de bacon erdoor.

4. Serveer de pasta in 4 borden, maak af met een beetje peper en parmezaanse kaas.


maandag 7 december 2015

Bladerdeegtaart met geroosterde tomaten, rood ui, geitenkaas en balsamico

Wij zijn echt gek op bladerdeeg! Of het nou een quiche is, een borrelhapje of een plaattaart: we don't care! Deze bladerdeegtaart (of plaattaart) was dus ook echt een topper! Je kunt het eten als bijgerecht of als hoofdgerecht, maar dat is geloof ik meer een vrouwending..

Nodig (2/3 pers):
- Bladerdeeg, 10 vellen
- Tomaten, 3 stuks
- Rode ui, 2 stuks
- Geitenkaas, 125 gr
- Pesto, 2 el
- Creme fraiche, 2 el
- Balsamico, 2 el
- Suiker, 1 el
- Peper & zout, naar smaak

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de bakplaat uit de oven. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de tomaten in dunne plakken. Meng de creme fraiche met de pesto en laat de bladerdeegvellen ontdooien.

2.  Leg een vel bakpapier op de bakplaat en bedek de bakplaat met de bladerdeegvellen. Maak er een geheel van, zodat de hele bakplaat bedekt is. Smeer nu het pesto - creme fraiche mengsel over de vellen bladerdeeg. Zorg dat het niet te dik besmeerd is.

3. Verdeel de uien over de bladerdeegtaart en verkruimel vervolgens de helft van de geitenkaas. Verdeel vervolgens de plakken tomaat over de taart zoals op de foto. Verdeel het suiker over de taart en plaats 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

4. Haal de taart na 30 minuten uit de oven en verkruimel de rest van de geitenkaas over de taart. Besprenkel met balsamico azijn en breng op smaak met peper en zout. Een kleurrijk gerecht wat heul lekker is!! 


dinsdag 1 december 2015

Ravioli met ricotta, zoete ui, panko (Japans broodkruim) en pijnboompitten

Eindelijk bezocht ik weer een bezoekje aan de Sligro en vond ik daar pastabloem! Het werd dus weer eens tijd om zelf ravioli te maken. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat! Dit gerecht maakte onze tante met Kerst en het beviel zo goed, dat wij hem namaakte. 
Nodig (4 pers, voorgerecht):

Voor de ravioli
- Pastabloem, 300 gr
- Eieren, 3 stuks
- Ricotta, 300 gr
- Uien, 2 stuks
- Witte of bruine basterdsuiker, 1 el
- Balsamicoazijn, 2 el
- Tijm, 5 takjes
- Olijfolie, 2 el 
- Peper & zout
- Boter, 1 el

Voor de topping
- Knoflook, 1 teen 
- Panko (Japans broodkruim), 50 gr
- Pijnboompitten, 50 gr
- Olijfolie, 3el
- Peper & zout


1. Maak op het aanrecht een hoop van de pastabloem  Maak in het midden een kuil. Zorg dat de kuil breed genoeg is om alle eieren in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil. Klop de eieren met een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig en probeer de wand niet kapot te maken. Blijf zolang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt. Voeg dan het peper, zout en 2 el olijfolie toe aan het mengsel en meng verder met je handen.

2. Kneed het pastadeeg vervolgens met je handen in ongeveer 10 minuten soepel en egaal. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Als het deeg te droog is, voeg dan wat water of olijfolie toe, als het te nat is voeg dan wat meel toe. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast, gewikkeld in huishoudfolie. 

3. Maak ondertussen de vulling. Pel en snipper de uien en haal de blaadjes van de tijm af. Verhit de boter in een klein pannetje en fruit de ui hierin. Voeg vervolgens de basterdsuiker toe en laat even karameliseren. Blus af met balsamico en breng op smaak met peper en zout. Laat dit zeker 5 minuten opstaan.  

4. Roer de ricotta los en meng de uien en de tijm erdoorheen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een spuitzak of gebruik een klein lepeltje om de vulling in de ravioli te doen.

5. Rol het deeg met een pastamachine uit tot dunne lappen. De op een na dunste stand op de pastamachine is het meest geschikt voor ravioli, maar bij mijn pastamachine ging ik tot de laatste stand en was de ravioli mooi dun! Leg de pastavellen op een schone tafel en druk met een omgekeerd glas rondjes uit de vellen. Pak een theelepel met de vulling en verdeel deze over de helft van de rondjes pasta. Laat ongeveer 1 cm om de vulling heen zitten. Pak een ander rondje pasta en bedek de pasta met vulling. Druk de randen goed op elkaar en maak daarna vormpjes met het uiteinde van je vork. Doe dit voor alle pastarondjes!

6. Breng een pan met water en zout aan de kook en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe kleine pan en bak hierin de knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens de pijnboompitten en panko toe en laat goudbruin worden. Breng op smaak met peper en zout.

7. Kook ondertussen de ravioli in 3-4 minuten beetgaar. Schep de ravioli voorzichtig uit het water en verdeel direct over de borden. Sprenkel een scheutje olijfolie over elk bord en verdeel de goudbruine panko met pijnboompitten over de ravioli. Een heerlijk voorgerecht voor een Kerstdiner! :)