Pagina's

donderdag 31 augustus 2017

Gevulde courgette met tonijn en groenten

Dit recept is echt heel makkelijk, lekker en gezond! En je bent er ook nog eens zo mee klaar!


Nodig (2 personen):
- Courgettes, 2 stuks
- Tonijn uit blik, 2 stuks
- Paprika, 1 stuk
- Rode ui, 1 stuk
- Geraspte kaas, handvol
- Olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden (als je dit in huis hebt)

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de courgettes en hol ze uit met een lepeltje, zodat de zaadlijsten verwijderd zijn (gooi dit niet weg!). Leg de courgettes met de bolle kant in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden. Plaats 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

2. Laat de tonijn uitlekken in een vergiet. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokjes. Pel en snipper de rode ui. Snijd de resterende courgette, wat je uitgehold hebt, in kleine blokjes.

3. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en wok de rode ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de stukjes uitgeholde courgette toe en breng op smaak met peper en zout. Wok 5 minuten op middelhoog vuur en laat dan even uitlekken in een vergiet, bij ons kwam er namelijk veel vocht vanaf. Doe terug in de pan en voeg de paprika toe. Wok 2 minuten mee en voeg dan de tonijn toe. Laat samen nog even opwarmen en roer goed door elkaar. 

4. Haal de courgettes uit de oven en vul met het tonijn-courgette mengsel. Verdeel de geraspte kaas over de courgettes en plaats nog 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Zo heb je in 4 makkelijke stappen een heerlijk gezond maaltje op tafel gezet! :-) 

Tip: je kunt het ook vullen met gehakt als je niet van tonijn houdt!


vrijdag 25 augustus 2017

Spaghetti met mosselen en een frisse look-roomsaus

Wij kregen laatst een keer de tip van iemand om je spaghetti te koken in het vocht waarin je de mosselen gekookt hebt. Nou, dit klonk sowieso al goed, dus dat moesten we natuurlijk uitproberen! En wouw... Zonder overdrijven, echt een smaakexplosie. Zo lekker! Maak dit dus alsjeblieft na!


Nodig (4 personen):
- Spaghetti, 300 gram
- Mosselen, 2 kilo 
- Mosselgroenten, 1 zakje
- Mosselkruiden, 1 zakje
- Witte wijn, 1 glas
- Kookroom, 40 ml
- Citroenen, 2 kleine
- Peterselie, halve bos
- Knoflook, 3 tenen
- Rode ui, 1 stuk

1. Vul je gootsteen met koud water en check de mosselen. Zijn ze kapot? Gooi ze dan weg! Hak ondertussen je peterselie fijn en vang vocht van de citroenen op in een schaaltje. Pel en snipper de rode ui en tenen knoflook.

2. Verhit een scheut olijfolie in de mosselpan (of wokpan) en fruit je ui en knoflook ongeveer 4 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de witte wijn, mosselgroenten, mosselkruiden en kookroom toe, laat even opwarmen en voeg dan de mosselen toe. Doe de deksel op de pan (zodat het vocht niet verloren gaat) en schud een paar keer voorzichtig om. Kook totdat (bijna) alle mosselen open staan.

3. Leg ondertussen de spaghetti horizontaal in een diepe braadpan. Giet vervolgens de mosselen af en vang het vocht op. Doe dit vocht in de diepe braadpan waar de spaghetti in zit. Voeg het citroensap toe en de helft van de peterselie toe en breng op smaak met peper (het is waarschijnlijk al zout genoeg). Zorg dat de spaghetti goed onderstaat (zo niet, voeg dan wat water toe). Laat de spaghetti koken in het vocht en laat het vocht tegelijkertijd inkoken, dus geen deksel op de pan. 

4. Na ongeveer 10 minuten (of wat de kooktijd van je spaghetti ook is), is je spaghetti gaar en is je saus lekker ingedikt. Als het goed is heb je nu echt een spaghetti met enorm veel smaak! Verdeel deze over diepe borden en serveer de mosselen on top. Garneer met de resterende peterselie en met een lekker biertje of wijntje. 

maandag 21 augustus 2017

Bietenrisotto met geitenkaas en walnoot

Deze risotto is niet alleen supermooi rood van kleur maar ook nog eens heel lekker! Je moet wel een beetje van bietjes houden natuurlijk ;). 



Nodig (2 pers):
- Risottorijst, 150 gram
- (voorgekookte) Bietjes, 100 gram
- Geitenkaas, 50 gram
- Rucola, 100 gram
- Walnoten, 50 gram
- Witte wijn, 50 cl
- Groentebouillonblokjes, 2 stuks
- Ui en knoflook
- Tijm, 1 takje

1. Snijd de ui en knoflook fijn en hak de walnoten. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Kook ondertussen 1 liter water en maak de bouillon aan met de groentebouillonblokjes.

2. Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak tot deze glazig wordt. Voeg vervolgens de witte wijn toe en laat inkoken. Als dit is ingekookt voeg je een scheut bouillon toe en laat je dit weer inkoken. Herhaal dit tot de risotto gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten. De hele tijd goed blijven roeren.

3. Snijd de bietjes in stukjes en pureer deze vervolgens. Als je ongekookte bietjes hebt gekocht, moet je ze natuurlijk eerst nog even koken ;). Voeg ook peper, zout en tijm toe.

4. Als de risotto bijna klaar is voeg dan de bietenpuree toe en laat het allemaal nog even inkoken terwijl je goed roert. Doe eerst wat rucola op de borden, dan de risotto en kruimel er vervolgens wat geitenkaas en de walnoten over heen.  Eet smakelijk!

donderdag 17 augustus 2017

Fruittaart

Taaaart, say whut!? Wij maken bijna nooit taart! En zo ook deze niet, haha. Mijn moeder is veel meer een zoetekauw dan wij, dus toen wij thuis kwamen stond deze mooie fruittaart op tafel. Een goede combinatie tussen een beetje zoet en een beetje hartig!


Nodig:
- Bladerdeeg, 6 vellen
- Mascarpone, 300 gr
- Fruit, 500 gr (zoals hierboven: aardbeien, bramen, blauwe bessen en frambozen)
- Eigeel, 1 ei
- Suiker, 1.5 el
- Vanillesuiker, 2 zakjes
- Vanillestokjes, 2 stuks
- Poedersuiker, 2 el

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en ontdooi de vellen bladerdeeg. Scheid het eigeel van het eiwit en klop het eigeel los met een vork (het eiwit kun je weggooien). Maak een bodem van de vellen bladerdeeg, smeer in het met eigeel en besprenkel met 1,5 el suiker.

2. Leg het deeg op bakpapier en vervolgens op een rooster of in een ovenschaal. Prik er met een vork veel gaatjes in en plaats 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

3. Klop ondertussen de vanillesuiker met de vanillezaadjes uit de stokjes met de mascarpone. Haal de taartbodem eruit en strijk dit mengsel over de taartbodem, laat de randen vrij. Verdeel het fruit erover en besprenkel met poedersuiker.

maandag 14 augustus 2017

Paëlla met mosselen, inktvis, gamba's, chorizo, kip en meer lekkers

Paëlla is één van mijn favo gerechten om te serveren met een dinertje, en toch doe ik het heel weinig. Het kost namelijk best even tijd om de juiste ingrediënten te vinden en om het allemaal goed op smaak te kunnen brengen. Als je die tijd hebt, dan is het echt de moeite waard om dit te serveren tijdens een diner! Een mooie paëlla pan maakt het helemaal af, maar het kan evt ook in een wokpan. Het klaarmaken van dit gerecht duurde ongeveer 45 tot 60 minuten (inclusief snijwerk en voorbereiding). 


Benodigdheden (6 personen): 
Je kunt minder vis kopen, maar het is wel belangrijk om de mosselen zelf te koken, omdat je het kookvocht nodig hebt voor een lekkere smaak!

- Tiger gamba's (van de markt of Jumbo Foodmarkt), 6 stuks
- Octopus armen (klik hier voor degene die wij kochten), 200 gram 
- Zeevruchten mix uit de diepvries, 600 gram
- Mosselen, 1 kilo
- Kippenvleugels gekruid, 6 stuks (of meer)
- Chorizo, 1 stuk
- Citroen, 2 stuks
- Peterselie, 40 gr
- Knoflook, 4 tenen
- Gepelde tomaten uit blik, 2 blikken
- Tomaten, 4 stuks
- Rode ui, 2 stuks
- Saffraan, 2 x 0.05 gram
- Tuinerwten (uit de vriezer), 500 gr
- Paëllarijst, 500 gr
- Paprikapoeder, peper en zout
- Witte wijn, 120 ml
- Bouillonblokje (kip), 1 stuk 

1. Pel en snipper de knoflooktenen en de rode uien. Laat de tuinerwten en de zeevruchtenmix ontdooien. Breng de zeevruchtenmix en de tiger gamba's (in aparte bakjes) op smaak met een scheut olijfolie en beiden een halve teen knoflook. Hak de peterselie fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Laat de saffraan weken in 30 ml witte wijn. Verwarm de oven op 200 graden en snijd de citroenen in partjes. 

2. Spoel de mosselen even af en kijk welke kapot zijn, gooi deze weg. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en voeg één versnipperde knoflookteen toe. Blus na 3 minuten af met de witte wijn (ongeveer 3 glazen). Voeg dan de kilo mosselen toe en wok tot alles openstaat. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de helft van de peterselie over de mosselen.Giet af, en vang het kookvocht op! Heel belangrijk. Bewaar de mosselen in een schaal.

3. Voet water toe aan het kookvocht van de mosselen, zodat je 750 ml vocht hebt. Doe dit in een pannetje en laat inkoken tot hij flink zout van smaak is en tot je maximaal de helft van het vocht over hebt. Zet ondertussen de kippenvleugels in een ovenschaal in het midden van de oven en laat warm worden. 

4. Verhit een scheut olijfolie in de paëlla pan en bak de rode ui en de twee resterende knoflooktenen ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de chorizo toe, waardoor er nog extra vet / olie vrijkomt in de pan. Voeg de gesneden tomaten toe aan de pan, gevolgd door de paëlla rijst en roer alles goed door elkaar. Voeg de saffraan en witte wijn toe aan de paëlla pan en een flinke scheut (bijna de helft) van het ingekookte mosselvocht. Voeg de 2 gepelde blikken tomaten toe en laat de rijst rustig gaar koken (pitje mag wat lager). Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder (naar eigen smaak, wij hebben veel kruiden toegevoegd). 

5. Als het vocht opgenomen is voeg je de rest van het vocht toe en verkruimel je een bouillonblokje over de paëlla. Vervolgens voeg je de tuinerwten en zeevruchtenmix toe en laat je alles zachtjes meekoken. Proef vervolgens of de rijst al beetgaar is of nog (lang) niet? Als hij nog hard is, voeg dan meer vocht toe (wij voegden ongeveer nog 2 glaasjes warm water toe). 

6. Als de paëlla bijna gaar is, zet het vuur dan uit en laat rustig de rest van het water opnemen. Verspreid alle resterende peterselie over de paëlla. Ondertussen verhit je een scheut olijfolie en wok je de gamba's in de olijfolie en knoflook waarin ze al lagen op middelhoog vuur, zo'n 5 minuten (tot ze mooi roze van kleur zijn). Blus af met een beetje citroensap. Voeg de octopus armen ongeveer 2 minuten toe om even op te warmen. Doe hetzelfde, in een andere pan, met de mosselen. Die serveer je toch het lekkerst warm op de paëlla :-) 

7. Verdeel de kippenvleugels over de pan paëlla, gevolgd door de citroen partjes (op 1 na). Leg daarna de gamba's en mosselen mooi op de paëlla en de octopus armen in het midden. Besprenkel alles met citroen en verdeel de fijngehakte peterselie over de pan. 









donderdag 10 augustus 2017

Gevulde uien met Parmezaanse kaas en tijm

Onze moeder maakt deze gevulde uien wel eens als bijgerecht. Het is weer eens wat anders dan gegrilde groenten of een salade :-) Het komt uit het kookboek van Jamie Oliver!



Nodig (4 personen):
- Witte uien, 4 stuks (grote)
- Parmezaanse kaas, paar handjes geraspte kaas
- Pancetta, 4 plakjes
- Rozemarijn, 8 takjes
- Knoflook, 2 tenen
- Slagroom, 8 el
- Peper, zout en olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de uien en zet een pan water op het vuur. Kook de uien 15 minuten, tot ze zacht beginnen te worden. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Snijd dan met een mes de bovenste 2,5 cm van de uien eraf. Hak dit fijn en zet aan de kant. Snijd ook een kontje van de onderkant eraf, zodat ze kunnen blijven staan op een bakplaat. Snijd een volle eetlepel uit elke ui, laat de buitenkant intact, en hak dit ook fijn. Voeg dit bij de rest van de fijngehakte ui.

2. Pel de knoflooktenen en hak fijn. Rasp 4 takjes rozemarijn en hak ook grof. Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie, de knoflooktenen, geraspte uitjes en rozemarijn. Bak dat in een paar minuten zacht, zet de pit laag en voeg de slagroom toe. Haal het direct van het vuur en roer dan de Parmezaanse kaas erdoorheen. Breng het mensel op smaak met peper en zout. 

3. Om het midden van het ui kun je een plakje pancetta wikkelen. Prik dit vast met een takje rozemarijn of een cocktailprikker. Leg de resterende takjes rozemarijn op de uien en plaats 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en klaar is kees!


zondag 6 augustus 2017

Taco's met avocado, mango en garnalen

Alles is lekker met avocado, mango en garnalen, maar om je taco's ermee te vullen is echt een aanrader. Het is zo licht, dat ik opeens wel 3 taco's op kon!! Serveer er een lekkere tzatziki bij en wat rode ui en bosui en het is helemaal af!



Nodig (2 personen):
- Garnalen, 300 gr
- Avocado, 1 stuk
- Mango, 1 stuk 
- Bosui, 1 stuk
- Rode ui, halve
- Rucola, 40 gr

Voor de tzatziki
- Griekse yoghurt, 4 el
- Knoflook, 1 teen
- Komkommer, halve

1. Begin met het maken van de tzatziki. Het liefst laat je de smaken even goed intrekken en maak je hem al een uur voordat je de wraps gaat eten. Als je hier geen tijd voor hebt, ook geen problemo! Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Rasp de komkommer grof en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de knoflook fijn en meng deze door de yoghurt. Voeg de geraspte komkommer toe en breng op smaak met peper en zout. 

2. Verwijder het darmkanaal bij de garnalen en doe ze in een schaaltje. Voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe en hak de knoflook fijn en doe bij de garnalen. Laat deze smaken lekker intrekken. 

3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de avocado en mango in kleine blokjes en doe apart in kleine schaaltjes (zie onderste foto). Wij hadden nog een paprika over en sneden die ook fijn, maar dit hoeft zeker niet. Snijd de bosui en rode ui fijn en doe in een apart schaaltje. Serveer de tzatziki en de rucola ook in aparte schaaltjes op tafel. 

4. Verhit een scheut olijfolie en bak de garnalen ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

5. Verwarm de taco's in de oven, zoals aangegeven op de verpakking (kort in ieder geval). Zet de taco's vervolgens op tafel en serveer met alle schaaltjes met de lekkere ingrediënten. Zo kan iedereen zelf deze overheerlijke taco maken!