Pagina's

maandag 16 mei 2016

Salade van gegrilde groenten en gamba's in basilicumolie

Dankzij het lange weekend vrij was er iets meer tijd om een nieuw gerechtje uit te proberen. Het werd een salade met gegrilde courgette, groene asperges en paprika, gepofte tomaat, tauge, spinazie, pijnboompit en gamba's. Alles werd gemarineerd in basilicumolie. Het kostte flink wat tijd, maar was wel erg lekker en gezond!



Nodig (3/4 pers):
- Courgette, 2 stuks
- Paprika, 1 stuk
- Tauge, 250 gr
- Cherrytomaten, 125 gr
- Spinazie, 200 gr
- Gamba's, 250 gr (bevroren, gepeld en schoongemaakt)
- Pijnboompitten, 2 el
- Basilicumblaadjes, 60 gr
- Olijfolie, 12 el 
- Knoflook, 1 teen
- Citroensap, 1 el

Keukenapparatuur:
- Grillpan of panini maker
- Blender

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was alle groenten. Snijd de paprika in vier stukken en verwijder de zaadlijsten. Ontdooi de gamba's. 

2. Doe de basilicumblaadjes samen met de olijfolie en de teen knoflook (zonder schil) in een blender en meng tot een basilicumolie. Breng op smaak met peper, zout en 1 eetlepel citroensap. Smeer de paprika's en cherrytomaten in met het mengsel. Leg de cherrytomaten in een ovenschaal en plaats in het midden van de voorverwarmde oven. Plaats de paprika's op het rooster ernaast in het midden van de oven.

3. Snijd de courgettes door de helft in de lengte en rasp met een kaasschaaf brede linten van de courgettes. Smeer deze in met de basilicumolie en gril in een verwarmde grillpan of panini apparaat. Breng elk courgettelint ook op smaak met zout. Grill hierna de groene paprika's ongeveer 5 minuten. Verdeel ook 2 el basilicumolie over de gamba's en laat deze lekker op smaak komen.

4. Haal na 14 minuten de paprika's en cherrytomaten uit de oven. Snijd de paprika's in reepjes en haal het vel van de paprika's.

5. Meng de spinazie, tauge, paprika, groene asperges, courgette en cherrytomaten in een kom en breng op smaak met de basilicumolie. Meng goed door elkaar. Rooster de pijnboompitten kort in een pan zonder olie. Hussel het goed door elkaar zodat het niet bruin wordt. Meng door de salade.

6. Verhit een scheut olijfolie of wokolie in een wokpan en laat op temperatuur komen. Wok daarna in 4-5 minuten de gamba's in basilicumolie op middelhoog vuur. 

7. Verdeel de salade over de borden en serveer met de gamba's. Een kleurrijk gerecht, lekker licht en gezond! Geniet ervan!
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten