Pagina's

woensdag 30 november 2016

Coq au vin blanc

Wij waren al fan van coq au vin met rode wijn, maar nu we deze variant met witte wijn hebben uitgevonden wordt het lastig kiezen! Deze coq au vin blanc is namelijk ook echt een aanrader voor een etentje :-) 


Nodig (4 pers):
- Kippenbouten, 4 stuks
- Winterpeen, 1 stuk
- Witte wijn, 1 fles
- Wild fond, 1 potje (380 ml)
- Spekjes, 125 gr
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Laurierblad, 1 stuk
- Krieltjes in de schil
- Olijfolie, zeezout en peper
- Bloem, 3 el

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de krieltjes en snijd in gelijke blokken. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn en zeezout. Pel de ui en snijd in halve ringen en doe hetzelfde met de winterpeen. Haal de kippenbouten uit de koelkast en bestrooi met zout. 

2. Bak de uitjes knapperig in ongeveer 5-6 minuten op middelhoog vuur. Haal de uitjes eruit en voeg de kippenbouten toe. Bak deze tot ze aan beiden kanten goudbruin zijn, dit kost zo'n 8-10 minuten. Haal vervolgens de kippenbouten uit de pan en laat ze rusten. Voeg vervolgens de uitjes toe aan de pan en bak die 4-5 minuten op middelhoog vuur in het bakvet van de kip en spekjes. Voeg vervolgens de knoflook toe en de winterpeen. Voeg de bloem toe (om straks een dikke saus te krijgen) en bak 2 minuten samen. Voeg dan de spekjes toe samen met het wildfond, het laurierblad en de fles wijn. 

3. Breng de fond en witte wijn licht aan de kook en voeg dan de kippenbouten toe. Laat ongeveer een half uur stoven, totdat de kip van het bot valt. Schep af en toe om, zodat alle kippenbouten goed onder komen te staan. 

4. Plaats ondertussen de ovenschaal met aardappelen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. 

5. Haal de kippenpoten er na een half uur uit en laat nog even rusten onder alluminiumfolie. Zet het vuur hoog zodat de saus in kan koken. 

6.  Verdeel de kippenbouten over vier borden en serveer met de saus en de aardappeltjes on the side. Een gerechtje om van te smullen! Alle saus ging in ieder geval snel op bij ons :-)  (de kleur van de saus is in het echt iets minder oranje trouwens..)





woensdag 23 november 2016

Kaasfondue



Altijd gezellig en lekker. Niet het meest gezonde maaltje, maar dat mag af en toe ook best toch? De meeste mensen denken dat je hele dure en luxe kazen nodig hebt voor een kaasfondue, maar het kan ook met een iets kleiner budget en allemaal een stuk simpeler. Deze fondue is het bewijs ;).


Nodig (2 personen)

- 400 gram geraspte kaas (mag van alles zijn, ik heb dit keer gewoon belegen 48+ gebruikt en een stuk Gruyere). 
- Ongeveer een halve fles witte wijn
- 1 Broccoli
- 1 Bloemkool
- 1 Paprika
- 1 Stokbrood
- Knoflook, 4 tenen
- peper en zout
- Spekjes, 100 gr

1. Snijd een knoflookteen doormidden en wrijf je pan er helemaal mee in. Laat een paar hele tenen in de pan zitten. Giet een bodempje witte wijn in de pan en laat het vervolgens opwarmen. Bak in een ander pannetje de spekjes goudbruin. 

2. Snijd ondertussen de broccoli en bloemkool in kleine stronken, de paprika in reepjes en het brood in snedes. Kook de broccoli en bloemkool alvast 5 minuutjes. 

3. Nu kan je de kaas gaan toevoegen aan de pan met knoflook. Doe dit beetje bij beetje en wacht tot het gesmolten is. Als het een beetje te dik wordt voeg je weer een scheutje wijn toe, en als het een beetje te dun is weer een beetje kaas. Doe dit zo om en om tot je een heerlijk smeuige fondue hebt. 

4. Voeg op het laatst de spekjes toe en nog een klein snufje zout en peper. Doe het brood, de paprika, de broccoli en bloemkool in schaaltjes en zet de fonduepan op tafel. Het liefst boven een waxinelichtje maar als dit niet mogelijk is gewoon halverwege de pan nog even opwarmen. En dan, genieten van dit heerlijke maaltje!

maandag 21 november 2016

Zoete aardappelsalade met zongedroogde tomaat, spinazie, pijnboompitten, geitenkaas en granaatappel

Het is niet het meest fotogenieke gerecht, maar wel zo lekker dat het zeker gedeeld moet worden met jullie! Op de website van Chickslovefood zagen wij een recept voor een zoete aardappel stamppot. Nadat we deze twee keer gegeten hadden waren we toe aan net iets nieuws en kwamen we tot deze zoete aardappel salade. Erg lekker, makkelijk, gezond en vega!

Nodig (4 pers):
- Grote zoete aardappels, ongeveer 600 gram (wij hadden 3 mega aardappelen)
- Spinazie, 400 gram
- Granaatappel, 1 stuk
- Geitenkaas, 100 gr
- Pijnboompitten, 50 gr
- Zongedroogde tomaten, 100 gr

1. Breng een pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke grove stukken. Snijd de granaatappel door de helft en vang de pitten op in een kommetje (zie hier hoe je dit het makkelijkst kunt doen). Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. 

2. Giet de zoete aardappelen af en meng in een grote salade kom met de spinazie. Doordat de zoete aardappelen nog warm zijn, slinkt de spinazie een beetje. Breng op smaak met zout en voeg de geitenkaas verkruimeld toe. Meng goed, maar voorzichtig, door elkaar. 

3. Rooster de pijnboompitten op laag vuur in een pan zonder olie. Voeg deze vervolgens toe aan de salade, samen met de zongedroogde tomaat en de granaatappel. Serveer direct en je kunt genieten van een heerlijk vega maaltje! 







donderdag 17 november 2016

Quesadillas met avocado, paprika en mais

Quesadillas maken is altijd een goed idee! Voor de lunch, als hoofdgerecht of voor bij de borrel. You got to love them! Eerder maakten wij ze al een keer met tonijn (klik hier voor het recept), maar nu gingen wij voor een Mexicaans achtige vulling (alleen dan zonder die minder lekkere bruine bonen :-)). 
Nodig (1 quesadilla):
- Wraps, 2 stuks (grote)
- Avocado's, 2 stuks 
- Crème fraiche, 2 el
- Tomaat, halve
- Paprika, halve
- Rode ui, halve
- Mais, 40 gr (lekker makkelijk uit een blikje)
- Paprikapoeder, 1 tl
- Geraspte kaas, 2 el
- Peper en zout

1. Halveer de avocado's, ontpit ze en doe het vruchtvlees in een grote kom. Meng dit met 1 el crème fraiche en prak het goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de tomaten in kleine blokjes zonder vruchtvlees. Snijd de rode ui en paprika ook in kleine blokjes. Verdeel de tomaten, rode ui en paprika door de guacamole.

2. Verdeel de guacamole over 1 wrap. Giet de mais af en verdeel dit over de guacamole. Breng de guacamole op de wrap op smaak met paprikapoeder. Verdeel de geraspte kaas ook over de wrap. Smeer de andere eetlepel crème fraiche uit over de andere wrap, zodat ze goed op elkaar blijven zitten. Leg de wrap met de creme fraiche aan de binnenkant op de andere wrap en druk voorzichtig aan.

3. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de quesadilla eerst aan 1 kant bruin, ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Haal hem uit de pan en leg hem op een bord. Leg er een bord op en draai de quesadilla om. Bak vervolgens de andere kant van de quesadilla ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur, totdat hij goudbruin van kleur is en lekker knapperig. Serveer hem vervolgens op een bord en snijd door vieren, vijven, zessen.. Afhankelijk van met hoeveel je bent en als wat voor gerecht je hem eet :) 




maandag 7 november 2016

Gnocchi met pompoen, venkel, rucola en Parmezaanse kaas

Dit is een mega makkelijk recept, maar wel echt onwijs lekker! En vegetarisch :) Perfect voor Meatfree Monday dus.




Nodig (4 personen):
- Gnocchi, 500 gr
- Pompoen, 600 gr (voorgesneden of een flespompoen)
- Rucola, 150 gr
- Cherrytomaten, 50 gr
- Venkel, 2 stuks
- Parmezaanse kaas, handvol
- Rode ui, 1 stuk
- Bouillonblokje, 1 stuk

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water met een bouillonblokje aan de kook. Snijd de uiteindes van de venkel en snijd de rest in grove stukken. Verwijder het middelste harde gedeelte, want dat is erg bitter. Pel de ui en snijd in halve ringen. 

2. Als je geen voorgesneden pompoen hebt, snijd hem dan door de helft en besprenkel met zout en tijm. Plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven en verwijder daarna met een dunschiller de schil. Snijd in kleine blokjes. Dit is dus niet nodig als je voorgesneden pompoen blokjes hebt :)

3. Verdeel de gesneden venkel over een ovenschaal en besprenkel met zout en tijm. Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven. Verdeel vervolgens de pompoenblokjes en rode ui over de ovenschaal en plaats nog 20 minuten in de oven. Voeg na 10 minuten de cherrytomaten toe en besprenkel nogmaals met olijfolie.

4. Kook de gnocchi ongeveer 2 minuten en giet dan af. Voeg de gnocchi toe aan de groenten uit de oven en besprenkel met kaas. Voeg nog 5 minuten toe aan de oven, totdat de kaas lekker gesmolten is. 

5. Verdeel de rucola over de ovenschaal en serveer direct. 

woensdag 2 november 2016

Pastasalade met carpaccio

Ik ben dol op carpaccio maar vind het altijd jammer dat het niet echt vullend genoeg is voor een avond maaltijd. Daar moet een oplossing voor zijn, dus ontstond deze pastasalade met carpaccio. Onder andere omdat ik met alle restjes uit mijn koelkast aan het koken was, maar lekker was het zeker!



 Nodig (4 pers):

- Carpaccio, 300 gram (ik gebruikte gewoon uit een pakje)
- Penne, 300 gram
- Tuinerwten, 100 gram
- Parmezaanse kaas, 50 gram
- Cherrytomaat, 200 gram
- Pesto, 100 gram
- Creme fraiche, 150 gram

1. Zet een pan water op het vuur en kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd ondertussen de tomaat in stukjes

2. Voeg de laatste paar minuten de tuinerwten toe aan de pan met penne en laat even meekoken. Giet alles af en laat het geheel een beetje afkoelen.

3. Meng de pesto en creme fraiche door de pasta en voeg de tomaatjes toe. Verdeel alles over vier borden en scheur de carpaccio in stukjes er overheen. Rasp de parmezaanse kaas erbij en eet smakelijk!