Pagina's

donderdag 28 december 2017

Kip calvados

Dit recept kregen wij doorgestuurd van onze tante met de tekst: deze is ook heel lekker! Dan kunnen wij niet anders dan het uit te proberen. Je kunt dit gerecht eten met aardappels, rijst of brood, net wat je lekker vindt. Het is inmiddels één van onze lievelingsgerechten!




Nodig (4 pers):
- Kippendijen, 600 gr (2 stukjes pp)
- Stevige appels, 2 stuks (bijv Braeburn)
- Sjalotjes, 4 stuks
- Knoflook, 2 tenen
- Calvados, 1 flesje van 0.03 liter (kleine flesjes verkrijgbaar bij Gall & Gall)
- Creme fraiche, 125 ml
- Kippenbouillontablet, 1 stuk
- Flesjes appelcider, 2 stuks (bijv. Stella Artois Cidre)
- Naanbrood, 2 stuks
- Roomboter, 25 gr

Wij serveren dit tegenwoordig liever met rijst dan met brood, dan geniet je nog veel meer van de heerlijke saus! :-) 

1. Verwarm de oven voor op 175 graden (of kook de rijst als je het met rijst serveert). Snipper de sjalotjes en hak de knoflooktenen fijn. Schil de appel, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elk kwart in 3 stukken. Bestrooi de kippendijen met peper en zout. Verhit 25 gram boter in een braadpan en bak de kippendijen in ca. 10 minuten goudbruin. Schenk het flesje Calvados leeg in de pan en haal de kippendijen eruit. 

2. Fruit de sjalotten ongeveer 4 minuten in dezelfde braadpan. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de cider, de creme fraiche, het bouillonblokje en de kippendijen toe aan de pan. Laat de kip zonder deksel op de pan 20 minuten stoven op gemiddeld vuur. 

3. Haal vervolgens de kippendijen uit het vocht en leg in een schaal bedekt met aluminiumfolie. Laat de saus op hoog vuur tot 1/3e inkoken (duurt als het goed is niet lang meer).

4.Verhit ondertussen 25 gram boter in een koekenpan en bak de appels goudbruin. Verwarm ondertussen het naanbrood in de oven (als je het met brood serveert).

5. Zet de pit van de saus uit en voeg de appel en kip toe. Serveer met rijst of brood in een bord of zet de pan zo op tafel. Lekker met een groene salade of gegrilde groenten!





donderdag 21 december 2017

Beef wellington

Wouw, dit is één van de lekkerste gerechten ever!! Het kost even wat tijd en moeite, maar het is het zo waard!


Nodig (3 personen):
- Ossenhaas (of (kogel)biefstuk), 450 gram
- Bladerdeeg, 4 of 5 vellen
- Champignons, 150 gram
- Rode ui, 1 stuk
- Knoflook, 1 teen
- Rode wijn, scheut 
- Tijm, 4 takjes
- Roomboter, 80 gram
- Ei, 1 stuk

1. Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen en smeer in met olijfolie, peper en zout. Pel en snipper de rode ui en hak de knoflook en champignons fijn. Risp de blaadjes van de takjes tijm. Scheid het eigeel van het eiwit en klop het eigeel los in een klein schaaltje en laat staan. 

2. Verhit 60 gram roomboter in een koekenpan en braad de ossenhaas rondom bruin. Leg daarna opzij en laat afkoelen. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en voeg de ui, knoflook en tijm toe. Bak deze totdat de ui glazig is en voeg dan de champignons toe. Laat 5 minuten meebakken en voeg een scheut wijn toe. Laat dit prutje opstaan tot je een lekker dik champignonmengsel krijgt. 

3. Laat de bladerdeegvellen ontdooien en laat het champignon mengsel afkoelen. Maak de bladerdeegvellen vast aan elkaar zodat het straks helemaal rondom het vlees past. Leg op een bakplaat met bakpapier. Als het vlees en champignonmengsel afgekoeld is, bedek het bladerdeeg dan met de champignons. Leg daar bovenop het vlees en smeer de randjes in met een beetje ei. Pak het vlees dan goed in met het bladerdeeg (helemaal dicht!). Besmeer de buitenkant van het bladerdeeg ook met ei en plaats de beef wellington 18 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 

4. Haal de beef wellington uit de oven, laat even rusten en serveer hem dan aan tafel. Daar kun je hem in mooie plakken snijden. Een feestje aan tafel!

woensdag 20 december 2017

Stoofperen

Over een week is het Kerst! En eerlijk gezegd is ons menu nog steeds niet rond, maar gelukkig vinden we het totaal niet erg om daar nog wat langer over na te denken. Wat in ieder geval vast staat, is dat deze stoofperen als bijgerecht geserveerd worden. Een recept van mama, met veel te veel dure ingredienten, maar lekkerder krijg je ze niet!







Nodig:
- Gieser Wildeman peren, 3 kg
- Honing, 4 el
- Steranijs, 3 stuks
- Kruidnagel, 4 stuks
- Vanillesuiker, 2 el
- Vanillestokje, 1 stuk
- Sinaasappelschil van 2 sinaasappels
- Citroenschil van 1 citroen
- Kaneelstokje, 2 stuks
- Geleisuiker, 100 gr
- Kristalsuiker, 400 gr
- Rode wijn, 1 fles
- Rode port, 1 dl



1. Schil de peren maar laat het stokje er aan zitten (dit staat mooi). Rasp de schil van de citroen en sinaasappels en weeg alle ingredienten af. 



2. Zet de peren in een grote en diepe pan en voeg alle ingredienten toe. Vul aan met water, tot ze net onder water staan. Breng het aan de kook en draai het vuur wat lager. Laat vervolgens minstens 2 uur pruttelen en klaar is kees. Niet moeilijk, maar wel enorm veel ingredienten. Hopelijk hebben jullie de helft al in huis, en anders: het is maar 1 keer Kerst :-)



Merry Christmas!!




maandag 18 december 2017

Avocadomousse met komkommertartaar, grapefruit en rivierkreeftjes

Astrid stuurde ons het recept van een heerlijke avocadomousse met komkommertartaar. Met wat kleine aanpassingen van onszelf kwamen we tot dit heerlijke voorgerecht. Super voor Kerst, vooral qua kleuren! 



Nodig (4 pers):
- Avocado's, 2 stuks
- Griekse yoghurt, 3 el
- Komkommer, 1 stuk
- Galiameloen, halve
- Basilicum, 1 bosje
- Grapefruit, 1 stuk
- Pistachenoten, 30 gr
- Rivierkreeftjes, 150 gr
- Limoen, 1 stuk

1. Halveer de avocado's, verwijder de pit en snijd met een mes een ruitpatroon in het vlees. Haal met een lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een blender met de Griekse yoghurt en het sap van de limoen. Verdeel dit over 4 mooie glaasjes. 

2. Snijd ondertussen de komkommer in kleine blokjes. Schep met een klein lepeltje kleine bolletjes uit de galia meloen. Meng de komkommer en de meloen en hak de basilicumblaadjes fijn. Voeg deze toe aan de komkommer en meloen en voeg een scheutje olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.

3. Schil de grapefruit en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Schep een laagje komkommertartaar op de avocadomousse en verdeel de grapefruit erover. 

4. Pel de pistachenoten en hak ze grof. Verdeel de pistachenoten en de rivierkreeftjes over de komkommertartaar. Om het helemaal af te maken: plaats nog een basilicumblaadje on top!



woensdag 13 december 2017

Lamsfilet met tuinerwtenpuree, gekarameliseerde wortels en pomme duchesse

Een echte Kerst maaltijd met die heerlijke lamsfilet en de groene tuinerwtenpuree! 


Nodig (4 personen):
- Lamsfilet, 500 gram
- Tuinerwten, 250 gram (uit diepvries)
- Rode ui, 1 stuk
- Bouillonblokje, 1 stuk (kip of groenten)
- Bospeen, 12 stuks
- Pomme duchesse, 12 stuks (uit diepvries)
- Roomboter, 1 el
- Suiker, 1 el

Tip: Maak hier een overheerlijke portsaus bij! Het recept vind je hier! (Maak de portsaus van te voren, door alle ingrediënten alvast in te koken tot er nog een klein laagje saus over is. Als je het vlees gebakken hebt en laat rusten, zet de saus dan nog 5 minuten aan om in te koken klop daarna de boter erbij)

1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, door hem zeker 1,5 uur voor gebruik uit de koelkast te halen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de schil van de bospeen eraf met een dunschiller en snijd de onderkantjes eraf. Verwijder het grootste deel van het groen, maar laat er een beetje aanzitten!

2. Breng één grote pan met water aan de kook en één klein pannetje met water aan de kook (ongeveer een vol glas). Ontdooi de tuinerwten en pel en snipper de rode ui. Plaats de pomme duchesse 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

3. Verhit een scheut olijfolie op het vuur en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg dan de tuinerwten toe, samen met het kokende water en een bouillonblokje. Laat 3 minuten koken en giet de tuinerwten dan af, maar bewaar wat vocht. Kook ondertussen de bospeen 5 minuten op middelhoog vuur. 

4. Doe de tuinerwtjes in een blender en voeg 2 el van het kookvocht toe. Mix tot het een zachte puree wordt. Zeef de puree vervolgens, zodat je geen velletjes van de erwten meer in je puree hebt zitten (bijvoorbeeld met een dun vergiet en een bakje eronder; puree toevoegen en goed doorroeren). 

5. Verhit een klontje boter in een wokpan en wok hierin de wortels 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens een eetlepel suiker toe en wok nog een paar minuten, tot de wortels een mooi bruin randje krijgen. 

6. Breng de lamsfilet op smaak met peper en zout. Verhit een flinke klont boter (2 el) in een braadpan. Als dit goed warm is, voeg dan de lamsfilet toe en bak 2 minuten aan beide kanten (afhankelijk van de dikte en van wat je lekker vindt, wij maakten hem rare). Laat rusten in aluminiumfolie (2 minuten) en snijd vervolgens in plakken.

7. Verdeel de tuinerwtenpuree over de borden, leg de stukken vlees er bovenop. Serveer met de bospeen en pomme duchesse. En eventueel: de portsaus ernaast in een schenkkannetje (aanrader!!)



dinsdag 14 november 2017

Hutspot ovenschotel

Een paar dagen voordat wij naar Cuba vertrekken, eten wij nog lekker even een Hollandse pot, hutspot maar dan anders!

Nodig (4 personen):
- Stamppot aardappelen, 600 gram (al geschild, lekker makkelijk)
- Wortels, 600 gram
- Rode ui, 1 stuk
- Prei, 1 stuk
- Gehakt, 500 gram
- Geraspte kaas, 100 gram
- Melk, 50 ml

1. Verwarm de oven voor op grill stand. Breng een grote pan met water aan de kook. Schil de wortels en snijd in grove stukken. Pel en snipper de rode ui. Was de prei en snijd in halve ringen. 

2. Kook de stamppot aardappelen en wortels in ongeveer 15-20 minuten gaar. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui 3 minuten. Voeg dan de prei toe en laat op laag vuur langzaam gaar worden. Voeg na ongeveer 10 minuten het gehakt toe en bak tot het bruin van kleur is. Breng op smaak met peper en zout. 

3. Giet de aardappelen en wortels af en breng ook op smaak met peper en zout. Verwarm de melk kort en voeg toe aan de aardappelen en wortels. Stamp alles tot een geheel. 

4. Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal en verdeel de hutspot er bovenop. Besprenkel met een laagje geraspte kaas en plaats 15 minuten onder de gril, of tot hij goudbruin van kleur is. Hutspot, maar dan net even anders!




vrijdag 3 november 2017

Bloemkoolrijst met gegrilde groenten, feta, granaatappel en yoghurtsaus

Iedereen kent de gegrilde aubergines met yoghurtsaus van Ottolenghi. Daar had ik zin in, maar dan net even anders. Uiteindelijk ontstond het idee van bloemkoolrijst met gegrilde groenten, feta, granaatappel en de bekende yoghurtsaus. Een super lekkere combi, waarbij je amper door hebt dat je vegetarisch eet!

Nodig (4 pers):
- Bloemkool, 1 grote
- Aubergine, 1 stuk
- Courgette, 1 stuk
- Rode ui, 1 grote
- Paprika, 1 stuk
- Feta, 75 gram
- Granaatappel, 200 gram
- Griekse yoghurt, 4 eetlepels
- Cherrytomaten, 50 gram
- Tijm, 5 takjes
- Citroen, halve
- Knoflook, 2 tenen

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine en courgette in ronde plakken (eventueel gehalveerd als ze te groot zijn). Pel en snipper de ui en snijd in halve rode ringen. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in plakken. Risp de takjes van 3 takjes tijm af en verdeel over de groenten. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Plaats 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en roer de groenten op de helft even door, zodat de courgettes onderop ook gaar worden. 

2. Snijd de feta in kleine blokjes en snijd de bloemkool in roosjes. Maak de bloemkoolrijst door per keer 4 of 5 roosjes in de blender te doen en kort te mixen. Doe dit net zolang totdat de hele bloemkool op is. Je kunt het niet in 1 keer doen, dan wordt het meer een soort bloemkoolpasta. Je kunt het overigens wel kant en klaar bij de AH kopen!

3. Hak de tenen knoflook heel fijn en meng met de Griekse yoghurt. Risp de blaadjes van de overgebleven takjes tijm en pers het sap uit een kwart citroen. Meng dit met de Griekse yoghurt, voeg een flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Garneer met een paar granaatappeltjes en zet apart.

4. Verhit een scheut olijfolie op het vuur en wok de rijst in een wokpan in ongeveer 10 minuten goudbruin. 

5. Verdeel de rijst over een diepe schaal. Verdeel de gegrilde groenten over de rijst. Besprenkel met de feta en de overgebleven granaatappel en serveer de yoghurtsaus ernaast. 



donderdag 2 november 2017

Gnocchi met lamsworstjes, gekarameliseerde tomaat, ui en dragon

De recept voor het sausje van gekarameliseerde tomaat, ui en dragon is eigenlijk voor pasta, maar man man wat is dit ook lekker met gnocchi! En ook nog eens makkelijk!

Nodig (2 personen): 
- Gnocchi, 250 gram
- Lamsworstjes, 4 stuks
- Cherrytomaten, 250 gram
- Rode ui, 1 stuk
- Mozzarella, halve
- Suiker, 1 el
- Boter, 1 el
- Dragon, 20 gram

1. Breng een pan met water aan de kook. Haal het velletje van de worstjes af (voorzichtig) en snijd in vieren. Pel en snipper de ui en halveer de cherrytomaten. 

2. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de worst rondom bruin, in maximaal 4 minuten op middelhoog vuur. Zet ze dan apart en bak in dezelfde pan de cherrytomaatjes. Blijf goed roeren. Voeg vervolgens de boter, ui, knoflook, dragon en suiker toe aan de pan en bak een paar minuten mee. Kook ondertussen de gnocchi in 2 minuten gaar.

3. Voeg de worst toe en laat nog 2 minuten mee bakken. Giet de gnocchi af en voeg toe aan de pan. Breng alles op smaak met peper en zout en snijd ondertussen de mozzarella in plakjes of stukjes.

4. Verdeel de gnocchi over de borden en serveer met de stukjes mozzarella on top! 



maandag 30 oktober 2017

Gevulde paprika

Het is zeker niet onze mooiste foto ooit, maar het was wel een lekker vegetarisch receptje. Vandaar dat we het toch even met jullie wilde delen!

Nodig (2 pers)
- Paprika, 2 rode
- Mais, 1 blikje 
- Rode ui, 1 stuk
- Knoflook, 1 teen
- Courgette, halve
- Rijst, 50 gr
- Tomaten fritto, 6 el
- Italiaanse kruiden, 1 el

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

2. Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snijd de courgette in kleine blokjes en laat het maïs uitlekken. Pel en snipper de rode ui en hak de knoflookteen fijn. 

3. Verhit een scheut olijfolie in een braad- of wokpan en bak de ui 4 minuten. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak daarna de courgette 5 minuten mee. Giet ondertussen de rijst af en bak kort mee met de groenten. Voeg de tomaten fritto toe en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.Voeg als laatste de maïs toe en roer alles goed door elkaar.

4. Leg de paprika's met de open kant naar boven en vul met het groentemengsel. Plaats 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 





maandag 16 oktober 2017

Ananas met krabsalade, avocado en cocktailsaus

Een soortgelijk gerecht hadden mijn ouders gegeten op vakantie en mijn vader was helemaal om. En wij moesten toegeven, het is een lekkere frisse combinatie!


Nodig (4 pers):
- Ananas, 1 stuk
- Avocado, 2 stuks
- Krab, verse krab of krab uit blik van de AH (200 gr)
- Krabsalade, 4 el
- Gerookte zalm, 50 gr
- Veldsla, 100 gr
- Cherrytomaten, 8 stuks
- Balsamico stroop, 2 el
- Kwark of yofresh mayonaise, 3 el
- Ketchup, 2 el

1. Schil de ananas, haal het middenstuk eruit en zorg dat je ronde schijven overhoud. Halveer de avocado's en lepel ze uit, zodat je een mooie halve avocado overhoudt. Laat de krab uit blik of verse krab uitlekken en breng op smaak met peper en zout. Snijd de gerookte zalm in kleine plakjes (4 of 8).

2. Leg de ananas schijf op het bord en vul met de verse krab/krab uit blik. Leg de avocado er bovenop, met de bolle kant naar boven en breng op smaak met peper en zout. Serveer er één eetlepel krabsalade naast en leg er een plakje zalm bovenop. 

3. Verdeel de veldsla over de borden (om de ananas schijf heen) en breng op smaak met balsamico stroop en olijfolie. 

dinsdag 10 oktober 2017

Risotto primavera

Een keer in de 2 weken maken Klaartje en ik risotto! We gaan het hele risotto kookboek af. Deze keer was de risotto Primavera aan de beurt. Hij lijkt een beetje eentonig qua kleur, maar hij is enorm smaakvol! 



Nodig (4 personen)
- Risottorijst, 300 gr
- Witte wijn, 0,5 dl
- Bouillonblokjes, 2 stuks
- Boter, 50 gr
- Parmezaanse kaas, 60 gr
- Artisjokken, 1 pot
- Groene asperges, 350 gr
- Corugettes, 2 stuks
- Haricot vers, 100 gr
- Tuinerwtjes, 350 gr
- Peterselie, 5 takjes
- Ui, 1 stuk

1. Snijd de artisjokken in kleine stukken en de courgette in kleine blokjes. Snijd de onderkant van de asperges eraf (3cm) en de rest in plakken, bewaar de puntjes van de asperges. Bak de groenten tegelijk 2 of 3 minuten in olijfolie. Zet tegelijkertijd een pan met 1,5 liter water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe.

2. Pel en snipper de ui en hak de peterselie fijn. Rasp de Parmezaanse kaas en zet apart. 

3. Verhit een scheut olijfolie in een diepe pan en voeg de fijngehakte ui toe. Bak 5 minuten op laag vuur. Doe de rijst erbij en roer op hoog vuur onophoudelijk door met een houten lepel, totdat de rijst glazig wordt (1 of 2 minuten).

4. Schenk de wijn erbij, laat al roerend verdampen en doe er dan zout bij. 

5. Schenk er een grote soeplepel gloeiend hete bouillon bij en roer de doperwtjes en haricots verts er doorheen. Laat op zacht vuur verder koken en voeg steeds als de bouillon op is weer wat bouillon toe.

6. Doe 3 minuten voor het eind van de kooktijd van de risotto (na ongeveer 18 minuten dus) de andere groenten erbij en roer goed door elkaar.

7. Haal de risotto van het vuur, voeg de gehakte peterselie, de boter en de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar. Leg de deksel erop en wacht 2 minuten voordat je de risotto opdient. 






vrijdag 6 oktober 2017

Heilbot met saffraansaus, spinazie, gepofte tomaat en gefrituurde kappertejs

Onze moeder heeft ooit het kookboek van Kaatje bij de Sluis gekregen, wat een goed cadeau! Het goddelijke recept van deze goddelijke saffraansaus komt daar ook vandaan. Als je een keer uit wil pakken, maak dan dit recept!



Nodig (4 pers):
- Heilbotfilet, 600 gram
- Spinazie, 600 gram
- Cherrytomaatjes, 8 stuks
- Kappertjes, 30 gram
- Zonnebloemolie, olijfolie, peper & zout
- Bloem, om de heilbot mee in te smeren
- Roomboter, 75 gram

Voor de saus:
- 2 briefjes saffraan van 0,05 gram
- Witte wijn, 0.5 dl
- Droge witte vermouth, 1 dl
- Visfond, 3 dl
- Room, 2 dl
- Koude boter, 75 gram

1. Zorg dat de heilbotfilet goed schoongemaakt is en ontdaan is van graten en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de heilbot in 4 gelijke stukken. Breng op smaak met peper en zout en verdeel dan een klein laagje bloem over de filets. Verwarm de oven op 200 graden.

2. Week de saffraan (ongeveer 10 minuten) in 1 eetlepel witte wijn. Leg ondertussen de cherrytomaten in een kleine ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zout. Zet deze 15 minuten in de voorverwarmde oven. 

3. Neem een kleine sauspan en doe de geweekte saffraan, resterende witte wijn, de Vermouth en de visfond hierin. Breng dit aan de kook. Laat het vocht inkoken tot een licht stroperige massa. Er blijft echt heel weinig van over, vergis je hier niet in, dit klopt! ;-) (ga ondertussen verder met koken) Als het een licht stroperige massa is geworden, voeg dan 2 dl room toe en laat de saus opnieuw inkoken tot 1/3e 

4. Terwijl de saus inkookt, verhit je in een andere pan een goede laag zonnebloemolie. Als dit goed heet is, frituur dan in 3 minuten de kappertjes. Laat uitlekken op keukenpapier. 

5. Verhit een goede klont boter in een vispan / braadpan en een kleine scheut olijfolie. Als het warm is, voeg dan de heilbotfilets toe en bak ongeveer 4 minuten op iedere kant, tot ze gaar zijn en goudbruin van kleur. 

6. Verhit tegelijkertijd een scheut olie in een wokpan en wok hierin de spinazie 4 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. 

7. Snijd 75 gram koude roomboter in blokjes. Haal de saffraansaus van het vuur en klop de boter stuk voor stuk door de saus. Het is het makkelijkst als iemand anders dit voor je doet, dan kun je de borden opmaken.

8. Verdeel de spinazie over de borden. Leg de heilbotfilet hierop en de gepofte cherrytomaten ernaast. Verdeel de saffraansaus over de borden en garneer met de gefrituurde kappertjes. 

Het is even werk, maar dan zet je wel een heerlijk culinair maaltje op tafel! Je kunt dit nog serveren met aardappeltjes in schil uit de oven (vanaf stap 1 in de oven zetten). 

maandag 2 oktober 2017

Zelfgemaakte kip cordon bleus met gegrilde groenten

Een collega vertelde laatst dat ze zelf cordon bleus had gemaakt, wat een goed idee! Ik vond dit vroeger altijd zó lekker, maar vind het er in een pakje te chemisch uitzien. Wij maakten deze cordon bleus van kippendijen, wat heerlijk mals was en echt een aanrader is!



Nodig (2 pers): 
- Kippendijen, 4 stuks 
- Kaas, 2 plakjes (max)
- Ham, 2 plakjes (max) 
- Paneermeel, 6 el
- Ei, 1 stuk
- Paprika, 1 stuk
- Courgette, halve
- Rode ui, 1 stuk
- Cherrytomaatjes, 8 stuks
Evt aardappels

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika in reepjes en de courgette in halve plakken. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verspreid alles over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Plaats 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Als je er aardappeltjes bij hebt gekocht, doe die er dan gewoon bij in de ovenschaal (of kook / bak ze, wat je lekker vindt). 

2. Indien je 4 bolletjes kippendijen hebt, snijd ze dan door de helft, maar niet helemaal door, (als een pita broodje) en klap ze open. Wij hadden al vier stukjes die mooi open waren en zo op elkaar pasten, dan is dit niet nodig. Snijd de plakken kaas en ham in 4 stukjes, zodat het precies in de kippen past. Klop het eitje los met een vork in een schaaltje. Verdeel de paneermeel in een ander schaaltje. 

3. Leg een stuk vershoudfolie op de opengeslagen kippendijen en sla met een vleeshamer of iets anders de kippendijen plat. Leg op iedere kippendij een plakje kaas en een plakje ham. Zorg dat je er niet teveel kaas of ham tussenlegt, want dan zit de hele pan onder. Klap de kippendij dicht en smeer in met het geklopte eitje. Ga vervolgens met de kippendij door het paneermeel en zorg dat overal een gelijke laag paneermeel zit.

4. Verhit een scheut boter in de pan en braad de kippendijen ongeveer 4 minuten aan iedere kant, tot ze mooi bruin van kleur zijn. Voeg dan een glas warm water toe en doe de deksel op de pan. Laat de kippendijen nu minstens 15 minuten doorgaren, keer tussendoor één keer om. Breng op smaak met peper en zout. 

5. Serveer de gegrilde groenten op de borden en serveer de 2 kippen cordon bleus ernaast! Nostalgie!

dinsdag 26 september 2017

Garnalen met karamelsaus en citrusdressing

Dit originele recept is een heel oud recept uit de Allerhande. Klaartje en ik toverden het eens uit de oude doos en veranderden het één en ander. Een onwijs lekker recept, door de combinatie van zoet, zuur en fris. Echt verrassend!


Nodig (2 personen):
- Garnalen / gamba's, 300 gram
- Basmatirijst, 150 gram
- Kropsla, 1 stuk
- Knoflook, 1 teen
- Basilicum, 8 gram
- Rode peper, halve
- Rode ui, 1 stuk
- Limoen, 1 stuk
- Gezouten pinda's, 50 gram
- (rijst)azijn, 2 el
- Suiker, 4 el
- Vissaus, 1 el
- Arachideolie, 2 el
- Thaise sweetsour chilisaus, 1 el

1. Laat de garnalen ontdooien en verwijder (indien nodig) het darmkanaal. Snijd de knoflook fijn en snijd de ui in flinterdunne ringen. Haal de buitenste bladeren van de kropsla, was ze even en verdeel over een grote schaal (zie foto). Snijd de blaadjes van de basilicum en snijd in reepjes, hak de pinda's grof. Snijd het steeltje van de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. 

2. Rasp de schil van de limoen en pers de vrucht uit. Doe de uien in een schaal en voeg het rasp, sap, azijn en chilisaus hieraan toe. Breng op smaak met een klein snufje zout. Zet een pan met water op het vuur en kook hierin de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Doe de suiker samen met 3 eetlepel water in een steelpan en laat op laag vuur karameliseren, dit duurt ongeveer 8 minuten. Het is goed als het licht goudbruin kleurt of stroperig wordt (je kunt het ook even proeven). Als dit gebeurd, voeg dan 300 ml water toe en wacht tot dit kookt. Voeg dan de rode peper en vissaus toe, laat 1 minuut doorkoken en haal dan van het vuur af. 

4. Verhit de olie in een wokpan. Voeg de knoflook toe en vervolgens de garnalen en roerbak 3 minuten. Voeg de karamelsaus toe en roerbak nog 2 minuten samen. Giet de rijst af en serveer in een mooie schaal. 

5. Verdeel de rode ui met citrusdressing over de blaadjes sla en serveer de garnalen er vervolgens overheen. Bestrooi met de basilicum en de fijngehakte pinda's. 

vrijdag 22 september 2017

Pita pulled chicken met mango, avocado en tzatziki

Laatst kochten wij bij de Sligro een bak pulled chicken. Lekker makkelijk, want zelf maken is best veel werk. Hebben we ook wel eens geprobeerd, maar dit zag er zo lekker uit, dat we het niet konden laten liggen..




Nodig (2 personen):
- Pulled chicken, 350 gr
- Pitabroodjes, 4 (voor grote eters)
- Mango, 1 stuk
- Avocado, 1 stuk
- Magere kwark, 3 el
- Komkommer, halve
- Knoflook, halve teen

Evt bijgerecht: 
- Courgette, halve
- Paprika, halve
- Rode ui, hele 
- Knoflook, halve teen

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Pel de ui en snijd in halve ringen. Snijd de paprika in reepjes en de courgette in plakken. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en rasp hem, laat uitlekken in een vergiet. Pel en snipper de teen knoflook en meng de helft hiervan met de magere kwark, peper en zout (naar smaak). Voeg hier de geraspte en uitgelekte komkommer aan toe en laat op smaak komen. 

2. Plaats de pulled chicken in een ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en warm hem in ongeveer 10 minuutjes op. Pak 3 schaaltjes. Snijd de avocado in blokjes, breng op smaak met peper en zout en doe in een schaaltje. Snijd de mango ook in blokjes en doe ook in een schaaltje. 

3. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en voeg de ui en knoflook teen toe. Wok 5 minuten op middelhoog vuur en voeg dan de courgette toe. Voeg na 5 minuten de paprika toe en wok alles samen tot de groenten lekker gegrild zijn. 

4. Snijd de pita broodjes door de helft, maar niet helemaal door. Plaats in de broodrooster. Zet alle schaaltjes op tafel (gegrilde groenten, tzatziki, avocado, mango en pulled chicken) en serveer de pita broodjes op de borden. Zo kan iedereen zelf zijn eigen broodje samenstellen!




dinsdag 19 september 2017

Salade met gerookte kip, nectarines en geitenkaas

Deze salade is super simpel, maar wel erg lekker en presenteert kleurrijk! Ook ideaal om als lunch mee te nemen naar je werk de volgende dag :-)



Nodig (2 personen):
- Gerookte kipfilet, 1 stuk
- Nectarines, 1 of 2
- Geitenkaas met honing, 60 gram
- Veldsla, 1 zakje (75 gram)
- Balsamicostroop, naar smaak

1. Was de nectarines en snijd in kleine blokjes. Snijd de gerookte kip in reepjes. 

2. Verdeel de salade over de borden en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de nectarines erover en leg de gerookte kip er bovenop. Verkruimel vervolgens de geitenkaas over de borden. Besprenkel de salade met balsamicostroop en klaar is kees!




donderdag 14 september 2017

Saffraan zeekraalrisotto met garnalen

Geïnspireerd door een recept uit de Delicious gingen Klaar en ik weer aan de slag om een lekkere risotto te maken. Het werd een saffraan zeekraalrisotto met garnalen, een rood uitje, Parmezaanse kaas en gepofte cherrytomaten. We hebben een paar kleine maar belangrijke aanpassingen gedaan aan het originele recept en het was echt een heerlijk frisse en soort van Zeeuwse risotto!


Nodig (4 personen): 
- Risotto, 300 gr
- Garnalen, 500 gr (of meer..)
- Cherrytomaten, 12 stuks
- Zeekraal, 100 gr
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Parmezaanse kaas, 25 gr
- Mascarpone, 3 el
- Saffraan, 2 envelopjes 
- Droge witte wijn, 150 ml

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Week intussen de saffraan in 1 liter warm water. Pel en snipper de rode ui en knoflook. 

2. Plaats de tomaatjes in het midden van de voorverwarmde oven en haal er na 15 minuten uit. Verhit in een diepe braadpan een scheut olijfolie en fruit de uitjes 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Schep vervolgens de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. 

3. Schenk de wijn bij de rijst en roer goed. Laat de rijst zachtjes kokend de wijn opnemen en voeg dan in 3 porties het saffraanwater toe. Laat de rijst elke portie zachtjes kokend en onder af en toe roeren opnemen voor je de volgende portie toevoegt. 

4. Verhit in een andere koekenpan een scheut olijfolie en bak de garnalen 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout en zet vervolgens apart. Voeg het kookvocht toe aan de risotto. Bak in dezelfde pan de zeekraal in 2-3 minuten knapperig. 

5. Haal de tomaatjes uit de pan en voeg de zeekraal toe, schep goed door elkaar. Neem ondertussen de risotto van het vuur (na ongeveer 18-20 minuten koken, als hij beetgaar is). Roer de mascarpone en de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat 5 minuten rusten en voeg dan de zeekraal en cherrytomaten toe. 

6. Verdeel de risotto over de borden en serveer met de garnalen on top! Wij bewaarden nog wat Parmezaanse kaas om er overheen te strooien, maar dit hoeft niet per se.

maandag 11 september 2017

Gevulde ananas met wokgroenten

Dit recept maakte ons nichtje Mabel. Wat een super gave presentatie om je rijstgerecht in een ananas te presenteren!

Nodig (4 personen):
- Rijst, 300 gram
- Broccoli, 1 stuk
- Rode paprika, 1 stuk
- Ananas, 1 stuk
- Diepvries wortels & doperwten, 200 gr
- Sojasaus, 3 el
 -Gembersiroop, 1 el

1. Zet een pan met water op en kook rijst volgens verpakking. Snijd broccoli en rode paprika in stukjes. Snijd ananas doormidden en hol de helften uit.


2. Wok paprika en broccoliroosjes in een grote pan. Voeg naderhand de diepvrieswortels en -doperwten toe.

3. Maak een sausje van sojasaus, gembersiroop en een klein beetje water. Voeg dit toe aan de wok en wok de uitgeholde ananasstukjes een beetje mee.

4. Serveer de rijst in een kommetje en de wokgroenten in de gehalveerde ananassen.
Voor extra bite kun je verkruimelde cashewnoten toevoegen

vrijdag 8 september 2017

Peren tarte tatin

Een tarte tatin doet het altijd goed als toetje. Niet zo moeilijk, snel klaar, serveert leuk en iedereen vindt het lekker!


Nodig (1 taart): 
- Bladerdeeg, 4.5 vel
- Peren, 4 stuks
- Roomboter, 60 gr
- Suiker, 90 gr
- Vanille ijs, 1 bak
* Een ronde ovenvorm

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en ontdooi de vellen bladerdeeg. Schil de peren voorzichtig. Haal de bovenkant eraf, snijd door midden en haal het klokkenhuis er voorzichtig uit. Leg de peren met de bolle kant naar onder in de ovenschaal --> dus niet zoals wij deden op de foto... Wij legden ze per ongeluk andersom en aangezien je de taart nog moet omdraaien, krijg je dan dit (ook best mooi toch?). 

2. Snijd de boter in grove blokjes en doe dit in een klein steelpannetje. Verwarm de boter op laag vuur en voeg dan vrij snel de suiker toe. Probeer niet in dit mengsel te roeren, maar schud af en toe het pannetje voorzichtig heen en weer. Laat dit op het vuur staan tot het goudbruin van kleur wordt (zo'n 10 minuten), dan heb je je karamel!

3. Maak de vier vellen bladerdeeg aan elkaar vast (2 boven, 2 onder) en prik voorzichtig in met een vork. Snijd het overige vel in vieren. Schenk het karamel mengsel over de peren en bedek vervolgens met het bladerdeeg. Gebruik het vel dat je in vieren hebt gesneden om de randen te dichten. 

4. Plaats ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven. Veel recepten zeggen 20 minuten, maar bij ons was de bodem toen echt nog niet crispy, dat is zonde. Kijk dus goed wanneer jouw bodem lekker goudbruin van kleur is en lichthard aanvoelt. 

5. Laat eventjes afkoelen en ontdooi het ijs. Zet vervolgens een groot bord op de ovenschaal, pak twee ovenhandschoenen en draai de taart om. Pas op voor het hete karamel dat eruit komt lopen! Serveer de taart in zijn geheel, met een bolletje ijs bij iedereen op het bord :-) (kun je uiteraard ook zelf maken). 

Blogarchief