Pagina's

donderdag 27 augustus 2015

Pita gyros met zoete aardappel, taugé en tzatziki


 
Het idee voor dit recept deelde een collega met mij. Het klonk zo lekker, dat ik het meteen uitgeprobeerd heb. Uiteraard met wat eigen toevoegingen kwamen we tot een heerlijke pita gyros, een soort gezonde kapsalon :-)

Nodig (2 pers):
- Pitabroodjes, 4 stuks (grote)
- Gyros, 500 gr
- Zoete aardappel 1 grote
- Griekse yoghurt, 200 gr
- Komkommer, 1 stuk
- Paprika, 1 stuk
- Taugé , 125 gr
- Rode paprika, 1 stuk
- Rode ui, 1 stuk
- Knoflookteen, 1 stuk

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pitabroodjes bijna helemaal door, maar net niet helemaal, dat eet niet zo makkelijk. Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Klop de Griekse yoghurt los en breng op smaak met peper en zout. Rasp de komkommer en snijd een knoflookteen fijn. Meng dit met de Griekse yoghurt en laat even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

2. Schil de aardappel en snijd in kleine stukken, als een soort frieten. Verdeel de frieten over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zout. Plaats de ovenschaal 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 

3. Snijd de paprika in kleine stukken en snijd een uitje fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui tot hij glazig is. Voeg vervolgens de gyros toe. Bak 4/5 minuten en keer regelmatig om. Voeg vervolgens de paprika en taugé toe en laat nog 2 minuten op het vuur staan.

4. Warm de pitabroodjes op in een broodrooster. Vul de broodjes vervolgens met het vlees en de groenten, voeg de zoete aardappel 'frietjes' toe en een flinke eetlepel tzatziki en je enigszins gezonde broodje gyros is klaar!

Wij vonden dit echte en aanrader! Wat jullie?


zondag 23 augustus 2015

Spaghetti met zelfgemaakte tomatensaus en gehaktballetjes

Tomatensaus is zoveel lekkerder en gezonder als je hem zelf maakt. En daarom delen we dit recept maar al te graag met jullie!

Nodig (4/5 pers)
- Spaghetti, 350 gr
- Tomaten, 1 kilo
- Tomatenpuree, 1 klein blikje
- Uien, 2 grote
- Prei, 1 stuk
- Knoflook, 2 teentjes
- Bouillon, 30 cl (bijv van een bouillonblokje) 
- Basilicum, 30 gr
- Parmezaanse kaas, veulll

Voor de gehaktballen
- Gehakt, 500 gr
- Ui, 1 grote (gesnipperd)
- Knoflook, 1 teen (fijngehakt)
- Mosterd, 1 el
- Ketjap, 4 el
- Ei, 1 stuk
- Paneermeel, handvol
- Peper en zout 

1. Verwarm een pan met water op het vuur. Ontvel de tomaten door aan de onderkant van elke tomaat een kruisje te snijden. Leg de tomaten ongeveer een halve minuut in heet water (net niet kokend) en daarna een minuut in ijswater. Hierdoor kun je de tomaten gemakkelijk ontvellen. Als de tomaten ontveld zijn, snijd ze dan in stukken en verwijder het grootste deel van het vruchtvlees. 

2. Pel en snipper de uien, hak de knoflook fijn en snijd de prei in kleine halve ringen. Snijd de strengels van de basilicum fijn. 

3. Breng een pan met 30 cl water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op. Breng nog een pan met water en zout aan de kook voor de spaghetti. 

4. Meng alle ingredienten voor de gehaktballen en kneed goed samen. Draai er vervolgens kleine gehaktballetjes van. 

5. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui samen met de strengels van de basilicum op laag vuur. Voeg als de uien glazig zijn de prei en knoflook toe. Breng op smaak met een snufje peper en zout en laat samen ongeveer 5 minuten op laag vuur staan. Als er teveel vocht in de pan zit, giet de groenten dan even af. 

6. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de bouillon toe aan de groenten. Laat 5 minuten inkoken en voeg vervolgens de gepelde tomaten toe. Laat alles ongeveer 30 minuten inkoken. Proef goed en breng op smaak met peper, zout en evt Italiaanse kruiden.

7. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en braad de gehaktballen rondom aan. Als ze allemaal dichtgeschroeid zijn, voeg dan een glas water toe en laat 10 minuten doorgaren.

8. Snijd de basilicumblaadjes fijn (bewaar een paar voor de garnering) en meng met de tomatensaus (tenzij je een mooie foto wil haha :-)). Maak er met een staafmixer een mooie gladde saus van.

9. Giet de spaghetti af en meng met de tomatensaus. Serveer met de gehaktballetjes en garneer met wat blaadjes basilicum en Parmezaanse kaas en je culinaire versie van spaghetti bolognese is klaar! 

maandag 17 augustus 2015

Gepofte zoete aardappel met geitenkaas, spinazie en rode ui


Een tijdje geleden ontdekten wij de zoete aardappel. Je kunt er niet alleen ontzettend veel mee (poffen, koken, bakken, frietjes, puree etc), het is ook nog eens gezond! Ook al doet de naam anders vermoeden, de zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel. Het is een zetmeelhoudende knol, ook wel bekend als bataat. De zoete aardappel is hierdoor een stuk gezonder dan de gewone aardappel. We zullen je niet vervelen waarom (internet staat er al vol mee), maar het is wel mooi meegenomen!

Je kunt dit gerecht eten als bijgerecht of als hoofdgerecht, neem dan alleen iets grotere porties dan hieronder beschreven of vul hem met meer ingredienten. 

Nodig (2 pers, bijgerecht):
- Zoete aardappel, 2 grote (gewassen)
- Geitenkaas, 50 gr
- Rode ui, 1 stuk
- Spinazie, 2 handen vol

1. Was de zoete aardappels en prik met een vork een aantal gaten in de aardappels. Snipper de ui fijn en was indien nodig de spinazie.

2. Plaats de zoete aardappels in de magnetron en pof 10 minuten op een stand van ongeveer 800-1000 Watt. 

3.  Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en wok de spinazie 3 minuten op middelhoog vuur. Zorg dat alle spinazie een beetje slinkt en breng dan op smaak met een snufje zout.

4. Haal de zoete aardappels uit de oven en snijd doormidden. Verdeel de geitenkaas, spinazie en rode ui over de aardappel. 

Tip: ook heel lekker met Griekse yoghurt, zongedroogde tomaat, feta en rode ui als vulling. Of met Griekse yoghurt, bieslook en knoflook. Allerlei combinaties mogelijk dus, het ideale bijgerecht! 
 

Ovengerecht: Kabeljauw met zelfgemaakte pesto en gegrilde groenten

Een perfect gerechtje voor Meatfree monday! Voor deze kabeljauw met zelfgemaakte pesto en gegrilde groenten heb je geen pan of fornuis nodig, alleen een grote ovenschaal, een oven en een blender :-) Een makkelijk gerecht voor de maandag en vooral heel gezond.

Nodig (4 pers):
- Kabeljauw, 500 gr
- Aubergine, 1 stuk
- Courgette, 1 stuk
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Cherrytomaten, 125 gr
- Pommes rouge (of krieltjes), 200 gr

Voor de pesto
- Pijnboompitten, 65 gr
- Basilicum, 30 gr
- Parmezaanse kaas, 25 gr
- Knoflook, 1 teen
- Olijfolie, 5 el
- Peper en zout, naar smaak

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de pommes rouge en snijd in 4 stukken. Was de groenten en snijd de aubergine en courgette in plakken en de rode ui in ringen. Weeg alle ingredienten voor de pesto af en zet dit klaar. Rooster de pijnboompitten in een klein pannetje (zonder olijfolie of boter) en laat vervolgens afkoelen op een bord.

2. Leg de aardappels in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en een snufje zout. Plaats 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

3. Maal ondertussen de teen knoflook en de pijnboompitten fijn in de blender. Voeg vervolgens de basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas toe en maal tot een pasta. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met flink wat zout en een snufje peper. Smeer de kabeljauwmoten in met de pesto.

4. Haal de aardappelen uit de oven en verdeel de groenten over de schaal. Besprenkel nogmaals met olijfolie en een snufje peper en zout en plaats 10 minuten samen in het midden van de voorverwarmde oven.

5. Haal de ovenschaal uit de oven en leg de met pesto besmeerde kabeljauw op het aardappel-groenten mengsel. Plaats nog 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en het gerecht is klaar. 

Tip: dit gerecht is ook heel lekker als je Pancetta serveert bij de kabeljauw (alleen niet meat-free, dus daarom even weggelaten in dit recept :-)). 
 

donderdag 13 augustus 2015

Wraps met biefstuk, waterkers, avocado en yoghurtdressing

Dit gerechtje was ZO lekker. Echt een mega aanrader! Ik had ergens een recept met biefstuk en avocado gezien en daar mijn eigen draai aan gegeven en toen kwam dit er uit. Echt een goede combinatie dus.

Nodig (4 pers):
- Biefstuk, 4 stuks
- Avocado's, 2 stuks
- Bakje cherrytomaten
- Zakje waterkers
- Yoghurt, 250 ml
- Handje peterselie
- Wraps, 4 stuks
- Bosuitjes, 2 stuks

1. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de biefstuk aan allebei de kanten ongeveer 2,5 minuut. Niet te lang, ik vind een biefstukje het lekkerst als hij nog mooi rood is van binnen dus houd hem medium rare. Laat de biefstuk vervolgens minstens 3 minuten rusten in aluminiumfolie voordat je hem snijdt.

2. Snijd ondertussen de avocado's en cherrytomaatjes in partjes en de bosui in ringen. 

3. Doe de yoghurt in een bakje en hak de peterselie. Meng deze met de yoghurt en wat peper en zout. 

4. Snijd de biefstuk als deze klaar is. Verwarm de wraps in de magnetron, beleg ze met de waterkers, avocado en tomaatjes en leg de biefstuk er bovenop. Garneer met de yoghurt dressing en de bosui en geniet ervan :).



dinsdag 11 augustus 2015

Old Amsterdam cheeseburger met pancetta, guacamole en gepocheerd ei

Op het muziek en eetfestival Amsterdam Kookt aten wij laatst een verrukkelijke Old Amsterdam Burger. Een zelfgemaakt broodje hamburger is sowieso mijn lievelingseten en deze burger bevestigt nog maar eens even waarom!

Nodig (4 pers):
- Rode uien, 2 stuks
- Pancetta, 8 plakken
- Old Amsterdam cheese, 4 plakken per broodje
- Avocado, 2 stuks
- Ei, 4 stuks
- Tomaat, 2 stuks
- Liefde & Passiebrood, 8 sneetjes
- Azijn, 1 theelepel
- Augurk, 2 stuks
- Bouillonblokje, 0.5 stuk

Voor de hamburger: 
- Rundergehakt, 500 gr
- Ketjap manis, 4 eetlepels
- Paneermeel, 4 eetlepels
- Ketjup, 2 eetlepels
- Mosterd, 1 eetlepel
- Ei, 1 stuk
- Rood ui, 1 stuk (fijngesnipperd) 
- Knoflook, 1 teen
- Peper & zout, 2 snufjes

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uien in ringen en de tomaten in plakken. Prak de avocado tot een guacamole en breng op smaak met peper en zout. Snijd het brood in 8 plakken en beleg 4 sneden brood met Old Amsterdam Cheese. Snijd de augurk in kleine plakken.

2. Meng alle ingredienten voor de hamburger en kneed goed door elkaar. Maak vervolgens vier ronde ballen van het gehakt (of als de hamburgers dan te dik zijn, maak dan vijf of zes ronde ballen). Draai de ballen gehakt goed rond tussen twee handen en stamp ze vervolgens plat, tot je een hamburger hebt. Maak een klein kuiltje in het midden zodat de hamburger plat blijft tijdens het bakken.

3. Breng een pan met water, zout en azijn aan de kook.

4. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Bak in een pan de uienringen op middelhoog vuur tot ze lichtbruin van kleur zijn. Voeg vervolgens een glas water toe en een half bouillonblokje en laat 10 minuten doorgaren op laag vuur.

5. Verhit een klontje boter in een andere koekenpan en bak hierin de hamburgers op middelhoog vuur tot ze bruin van kleur zijn. Voeg hier vervolgens ook een glas water aan toe en laat nog 5 minuten doorgaren. Voeg de uien daarna toe aan de hamburgers en leg de plakken Old Amsterdam Cheese op de burgers en laat staan tot de kaas lekker gesmolten is.

6.Plaats ondertussen de 8 snedes brood in het midden van de voorverwarmde oven (waarvan de helft met kaas belegd is). 

7. Zet vervolgens een kleine koekenpan op het vuur en bak hierin de pancetta in een paar minuten bruin. 

8. En dan nu: eitjes pocheren! Als het goed is staat er een pan met kokend water, zout en azijn op het vuur. Breek het eerste ei voorzichtig in een schaaltje. Maak met een lepel een draaikolk in het water en laat vervolgens het schaaltje met ei zachtjes zakken in de kolk. Haal het schaaltje uit het water en laat het eitje ongeveer 1,5 minuut koken. Haal het er voorzichtig uit en herhaal dit voor alle andere eitjes en besprenkel met een snufje zout.

9. Haal de sneetjes brood uit de oven en beleg met de avocado en pancetta. Verdeel de hamburgers over de broodjes en serveer de gekookte uienringen hierop. Plaats vervolgens voorzichtig de gepocheerde eitjes op de burger en bestrooi de augurk over de broodjes. Leg de overige sneetjes brood op de mega burger en stamp even goed plat, anders is het echt niet te eten! 

ZO lekker! We horen graag wat jullie ervan vonden :)










zaterdag 8 augustus 2015

Homemade eiersalade

Een heel simpel maar heerlijk gerechtje voor de lunch; zelfgemaakte eiersalade! Ik vind eiersalade uit bakjes echt totaal niet lekker, maar zelfgemaakte echt heerlijk. En het is zo makkelijk, heel fijn voor een lekkere lunch.

Nodig (1 portie)
- 3 eieren
- bieslook/dille
- mayonaise
- zout en peper
- paprika poeder

1. Kook de eieren hard in 8 minuten. Laat ze dan even schrikken, pel de eieren en doe ze in een schaaltje.

2. Snijd de eieren met mes en vork in kleine stukjes, voeg op gevoel mayonaise toe. Het moet romig zijn maar niet een sausje worden natuurlijk. Dan wat stukjes bieslook of dille. Ik heb dit keer dille gebruikt want dat had ik nog in huis, maar ben meer fan van de variant met bieslook. Vervolgens nog wat zout, peper en wat paprika poeder. Dit is overigens genoeg voor 2 boterhammen. Hoe meer eieren hoe meer je hebt natuurlijk, daar kan je zelf een beetje in variëren.

Dan ben je al klaar! Smeer het op een toastje voor bij de borrel of op een boterham voor de lunch.



maandag 3 augustus 2015

Mihoensalade met zalm uit de oven

Laatst kwam er een vriendinnetje eten en hadden we zin in iets gezonds. Nadat we er een hele dag over nagedacht hadden werd het deze mihoensalade met zalm. Deze zalm maakte Isabelle uit Australie ooit voor mij. Super makkelijk en super lekker! 

Nodig (2/3 pers):
- Mihoen, 150 gr
- Taugé, 125 gr
- Mango, 1 stuk
- Komkommer, halve
- Rode ui, 1 stuk
- Knoflook, 1 teen
- Bosui, 3 stuks
- Cashewnoten, een handje
- Paksoi, 1 stuk
- Zalm, 250 gr
- Ketjap, 4 el
- Chilisaus, 4 el
- Limoen, 1 stuk


1. Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de mihoen af en spoel af met koud water. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 180 graden.

2. Pel en snipper de rode ui en hak de cashewnoten fijn. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen. Hak de knoflookteen fijn, snijd de bosui in ringen en de paksoi in kleine stukken. Snijd de mango in kleine blokjes of repen. 

3. Marineer de zalm met 2 el ketjap en 2 el chilisaus. Plaats 12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 

4. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en wok op middelhoog vuur in 3 minuten de rode ui glazig. Voeg de knoflook toe en vervolgens de paksoi. Wok samen 3 minuten en voeg dan de taugé en bosui toe. Laat dit 1 minuut meewokken op hoog vuur en voeg dan 2 el ketjap en 2 el chilisaus toe. Laat even opwarmen en draai het vuur dan uit. Knijp vervolgens de limoen uit over de saus en evt mihoen. 

5. Meng de mihoen met de gewokte groenten. Serveer met de mango en fijngehakte cashewnoten. Serveer de zalm bovenop de lauwwarme salade. Vergeet vooral niet de saus van de zalm uit de oven over het gerecht te serveren! 

Griekse wraps met zelfgemaakte tzatziki


Wij zijn dol op wraps, en vooral om wat nieuwere varianten uit te proberen. Vandaag gingen we samen lunchen en aten we Griekse wraps. Wij hadden twee kleintjes voor de lunch, maar je kan het natuurlijk ook als avondeten doen en wat grotere wraps gebruiken. Met zelfgemaakte tzatziki erbij, want dat is lekkerder en gezonder dan uit een pakje en ook nog eens heel makkelijk.

Nodig (2 pers)
-Kipfilethaasjes, 200 gr
-Feta, 75 gr
-Bosui, 2 stuks
- Witte wijn azijn, 2 el
-Zongedroogde tomaat, 150 gr
-Rode ui, 1 stuk
-Wraps, 4 kleine of 2 grote
- Peterselie, 1 el (voor garnering)

Voor de tzatziki:
-Yoghurt, 200 gr
-Komkommer, 1 stuk
-Knoflook, 1 teen
-Olijfolie, 2 el
-Zout en peper
-Oregano, 1 el

1. Begin met het maken van de tzatziki. Het liefst laat je de smaken even goed intrekken en maak je hem al een uur voordat je de wraps gaat eten. Als je hier geen tijd voor hebt, ook geen problemo! Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd de komkommer in stukken en rasp hem grof. Meng de yoghurt en olijfolie in een kommetje. Snijd de knoflook fijn en meng deze door de yoghurt. Voeg de geraspte komkommer, peper, zout en oregano erdoor.
2. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilethaasjes op middelhoog vuur in 3 minuten rondom aan. Voeg de witte wijn azijn toe en laat nog 2 minuten doorgaren. Snijd / hak de kipfilethaasjes door de helft of in stukjes als ze gaar zijn.

3. Snijd ondertussen de feta, bosui, zongedroogde tomaat in stukjes en de rode ui in halve ringen. Leg de rode uienringen in een bakje met ijswater om de scherpe smaak er af te krijgen. 

4. Doe de wraps 10 seconden in de magnetron en beleg met de kip, feta, bosui, zongedroogde tomaat en rode ui. Knip de peterselie fijn en strooi eroverheen. Dip de wraps in de tzatziki en aanvallen!