Pagina's

vrijdag 30 december 2016

Gepofte zoete aardappel met Griekse yoghurt, zongedroogde tomaat, feta en rode ui

We loveeeee sweet potatoes! En als je ze poft en met deze vulling maakt, mis je je vleesje echt totaal niet! 



Nodig (4 pers):
- Zoete aardappel, 4 grote
- Griekse yoghurt, 500 gr
- Bieslook, 25 gr
- Zongedroogde tomaat, 150 gr
- Feta, 100 gr
- Rode ui, 1 stuk
- Spinazie, 200 gr
- Knoflook, 1 teen
- Balsamico azijn, 2el

1.  Was de zoete aardappels en prik ze op een aantal plekken in met een vork. Plaats ze vervolgens 12- 15 minuten in de magnetron (voor grote), op 800 of 1000 Watt. Als het goed is zijn ze daarna al gepoft. Nog niet? Plaats ze er dan gewoon wat langer in! 

2. Hak ondertussen de bieslook fijn en meng dit met de Griekse yoghurt. Pel de knoflook, hak fijn en meng hier ook doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

3. Snijd de zongedroogde tomaten en feta in kleine blokjes en snipper de ui. Verdeel de spinazie op het bord en breng op smaak met wat zout en balsamico azijn.

4. Maak een groot kruis in het midden van de zoete aardappel, zodat hij mooi open gaat. Vul dit met de Griekse yoghurt met bieslook. Besprenkel de zoete aardappel vervolgens met de zongedroogde tomaat, feta en rode ui en leg op het bord met de spinazie. Wij waren ook even bang dat het te weinig was, maar geloof ons, hoe lekker het ook is: we kregen het bijna niet op!


zaterdag 24 december 2016

Op de huid gebakken zeebaars met pastinaakpuree, krokante bacon snippers en gekarameliseerde wortels

Dit gerecht maakte ik met Teske voor een diner met vriendinnetjes en is ook erg geschikt voor het Kerstdiner! Lekker licht, kleurrijk en culi!


Nodig (4 pers):
- Zeebaarsfilet, 4 stuks
- Pastinaak, 3 stuks
- Kookroom, 150 ml
- Cherrytomaten, 125 gr
- Tijm, 2 takjes
- Gekleurde regenboogwortels, 8 stuks
- Spek, 2 plakken

1. Breng een klein laagje water (ongeveer 1,5 glas) aan de kook. Schil de pastinaak, haal het uiteinde eraf en snijd de rest in kleine blokjes. Rasp de wortels, maar houd het groene stronkje er aan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de cherrytomaten over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, zout en peper.

2. Kook de wortels eerst in kokend water ongeveer 15 minuten. Dep ze vervolgens droog. Voeg een klont boter toe aan een braadpan en bak de wortels hier 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens het suiker toe aan de wortels en laat 10 minuten op laag vuur karameliseren.

3. Bak de plakken spek in een braadpan op middelhoog vuur totdat het bruinig wordt. Laat het dan uitlekken op twee keukenvellen, zodat het krokant wordt. Breek het vervolgens met je handen fijn tot kleine kruimels en zet apart. Pof ondertussen de cherrytomaten in 12 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Voeg de pastinaak toe aan de pan met kokende water. Laat dit met de deksel op de pan koken tot de pastinaak zacht aanvoelt, dit duurt ongeveer 10 minuten. Stamp de puree daarna fijn en voeg de kookroom toe. Breng op smaak met een beetje peper, zout en garneer met de takjes tijm.

5. Verhit een klont boter in een vispan. Als de boter begint te bubbelen, leg de zeebaarsfilets dan met de huid naar beneden in de pan. Bak deze ongeveer 8 minuten, totdat de huid lekker krokant is en het vlees wit begint te worden. Draai de vis dan voorzichtig nog om en bak nog 2 minuten.

6. Verdeel met een lepel een streep pastinaakpuree over ieder bord. Verdeel dan de zeebaarsfilet met de huid naar boven over de borden. Leg de wortels ernaast, de gepofte cherrytomaten en besprenkel met de versnipperde krokante bacon.

woensdag 21 december 2016

Zalmbonbon

Kerst komt er weer aan, en wij zitten altijd dagenlang te speculeren over wat er op het menu komt. Deze zalmbonbon is echt een winnaar! Je kunt hem ook van te voren al maken, dus dat scheelt weer wat last-minute kerst stress. En ook nog eens heel lekker!
Nodig (4 pers):
- Komkommer, 1 stuk
- Gerookte zalm, 250 gram
- Avocado, 1 stuk
- Hollandse garnalen, 200 gram
- Appel, 1 stuk
- Rucola, 200 gram
- Knoflook, 1 teen
- Bieslook, 50 gram
- Limoen, 1 stuk
- Peper & zout
- Olijfolie
- Huishuidfolie


1. Leg een plastic folie in een klein bakje. Vul dit met plakjes gerookte zalm. Snijd ondertussen de avocado en appel in kleine blokjes, pers de limoen uit en doe deze erbij.  Voeg ook de knoflook toe met wat peper, zout en olijfolie.

2. Voeg als laatste de bieslook en hollandse garnalen toe en meng alles goed door elkaar. Vul de zalm met het mengsel en sluit het bakje weer af met de folie. Zet alles een paar uur in de ijskast.

3. Schaaf lange linten van de komkommer. Leg op elk bord een bedje van rucola, leg de zalmbonbon erbij en versier met de komkommerlinten. Eet smakelijk!

zondag 18 december 2016

Eendenborst

Voor een goed stukje gebraden eendenborst mag je me echt midden in de nacht wakker maken, heerlijk! Dus toen bij onze Albert Heijn de eend flink in de aanbieding was heb ik meteen wat ingeslagen. En dus zaten wij op een normale dinsdagavond aan de eendenborst met portsaus. Verwennerij! En dit recept is natuurlijk ook ideaal voor kerst. Het recept wordt nog lekkerder met een sauske, dus het recept voor onze beroemde portsaus vinden jullie hier; http://kook-kunst.blogspot.nl/2015/10/biefstuk-met-portsaus.html




Nodig (4 pers):
- Eendenborst, 4 stuks
- Boontjes, 400 gram
- Cherrytomaatjes, 200 gram
Spekjes, 100 gram
- Krieltjes, 250 gram
Peper en zout


1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de eendenborst op de vetlaag in met een ruitjespatroon, maak insnedes van ongeveer een halve centimeter diep. Alleen in het vet snijden, niet in de eend zelf. Bestrooi de eendenborst vervolgens met peper en zout.

2. Zet een pan heet water op het vuur en kook hierin de boontjes. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes door de helft en bak de spekjes in een koekenpan tot ze lekker krokant zijn.

3. Zet de krieltjes 20 minuten in de oven. Zet een koekenpan op het vuur en laat hem goed heet worden. Olie of boter is niet nodig. Leg de eendenborst in de pan met de vetlaag naar beneden. Laat de eend 3 minuten op de vetlaag liggen en bak hem ook nog 3 minuten aan de andere kant. 

4. Doe de boontjes, spekjes en tomaat bij elkaar. Verdeel alles over de borden en eend smakelijk!

dinsdag 13 december 2016

Belgisch bierstoofpotje met gepofte zoete aardappel

Vanavond aten we echt verrukkelijk, al zeggen we het zelf! Dit stoofvlees in Belgisch bier is dé keuze als je iemand moet verleiden met jouw kookkunsten! Je moet er alleen wel even voor in de keuken staan.. Wij aten hier ook nog een tarte tatin van sjalotten bij, wat ook echt goddelijk was, maar het was wel een beetje veel voor één avond. En daarom bewaren we dat receptje voor later! :-) Het recept van de zoete aardappel komt overigens van mijn goede vriendinnetje Teske, die ons altijd weer weet te verrassen met haar kookkunsten. 

Nodig (4 pers):

Stoofvlees
- Sucadelappen (1 kg)
- Leffe bruin, 2 flesjes van 30 cl
- Winterpeen
- Ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 stuk
- Ontbijtkoek, 1 plak
- Bloem
- Rozemarijn

Gepofte aardappel
- Zoete aardappel, 4 stuks
- Griekse yoghurt, 8 eetlepels
- Rood ui, 2 stuks
- Zongedroogde tomaat, half potje
- Feta, half pakje

Snijd de sucadelappen in kleine blokjes en snijd grote stukken vet weg. Bestrooi het vlees met peper en zout. Versnipper de ui, rasp de winterpeen, snijd de winterpeen in dikke plakken en halveer deze. Verhit een klontje boter in een diepe braadpan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens het vlees toe en bak rondom bruin, in ongeveer 8 minuutjes. Voeg daarna de winterpeen toe en bak nog 2 minuten mee. Pers de knoflook uit over het vlees. Bestrooi het vlees met bloem, bak even mee en voeg de flesjes bruin bier toe. Breng op smaak met flink wat peper en zout en rozemarijn. Als je de smaak te flauw vindt kun je ook nog een bouillonblokje toevoegen, wij deden dat wel. Laat deze beer stew 3 uur op laag vuur pruttelen met de deksel half op de pan. Draai het vuur de laatste 10 minuten wat hoger en haal de deksel van de pan, zodat de saus wat kan indikken. En nu zullen we meteen ons geheim van di mammi vertellen om je saus lekker en dik te maken: een plakje ontbijtkoek toevoegen. Geloof ons, het werkt!

Maak 15 minuten voor je wil gaan eten de zoete aardappelen schoon, prik er met een vork gaatjes in en pof ze in 10-12 minuten in de magnetron (800 Watt). Ze zijn goed als je er makkelijk met een vork doorheen kunt prikken. Snijd vervolgens een snee in de lengte van de aardappelen en verdeel de Griekse yoghurt hierover samen met versnipperd rood ui, blokjes zongedroogde tomaat en kleine blokjes feta. Breng op smaak met peper en zout et voilà, your dinner is ready to be served!

Follow my blog with Bloglovin

dinsdag 6 december 2016

Kabeljauwhaasje met een Italiaanse korst

Kabeljauw is al snel een saai visje als je er niet zoveel mee doet. Met deze makkelijk te maken kruidenkorst wordt het opeens een leuk en culinair gerecht!


Nodig (4 pers):
- Kabeljauwhaasje, 4 stuks 
- Zongedroogde tomaten, 6 stuks
- Pijnboompitten, 2 el
- Parmezaanse kaas, 1 el
- Panko broodkruim, 2 el
- Olijven, 6 stuks
- Basilicum, 1 el

Optioneel als bijgerecht: ratatouille
- Rood ui, 1 stuk
- Paprika, 1 stuk
- Prei, 1 stuk
- Gepelde tomaten, 1 blik

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder olijfolie tot ze goudbruin zijn. 

2. Hak vervolgens de zongedroogde tomaten, olijven en basilicum fijn in de blender. Voeg daarna de afgekoelde pijnboompitten, Parmezaanse kaas en Panko broodkruim. Voeg zout en peper toe.

3. Zout de vis en bedek de bovenkant met het Italiaanse mengsel dat je net gemaakt hebt. Plaats de vis vervolgens 8 tot 10 minuten in een ovenschaal, totdat hij overal wit van kleur is en gaar is. 

4. Wij aten dit met ratatouille. Snijd hiervoor rode ui, prei en paprika in grove stukken en bak dit op een laag vuur voor ongeveer 10 minuten. Meng goed door elkaar en voeg dan een blikje gepelde tomaten door en laat nog 10 minuten op laag vuur doorsudderen. Breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en het vormt een heerlijke bodem voor je visje. 

woensdag 30 november 2016

Coq au vin blanc

Wij waren al fan van coq au vin met rode wijn, maar nu we deze variant met witte wijn hebben uitgevonden wordt het lastig kiezen! Deze coq au vin blanc is namelijk ook echt een aanrader voor een etentje :-) 


Nodig (4 pers):
- Kippenbouten, 4 stuks
- Winterpeen, 1 stuk
- Witte wijn, 1 fles
- Wild fond, 1 potje (380 ml)
- Spekjes, 125 gr
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Laurierblad, 1 stuk
- Krieltjes in de schil
- Olijfolie, zeezout en peper
- Bloem, 3 el

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de krieltjes en snijd in gelijke blokken. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn en zeezout. Pel de ui en snijd in halve ringen en doe hetzelfde met de winterpeen. Haal de kippenbouten uit de koelkast en bestrooi met zout. 

2. Bak de uitjes knapperig in ongeveer 5-6 minuten op middelhoog vuur. Haal de uitjes eruit en voeg de kippenbouten toe. Bak deze tot ze aan beiden kanten goudbruin zijn, dit kost zo'n 8-10 minuten. Haal vervolgens de kippenbouten uit de pan en laat ze rusten. Voeg vervolgens de uitjes toe aan de pan en bak die 4-5 minuten op middelhoog vuur in het bakvet van de kip en spekjes. Voeg vervolgens de knoflook toe en de winterpeen. Voeg de bloem toe (om straks een dikke saus te krijgen) en bak 2 minuten samen. Voeg dan de spekjes toe samen met het wildfond, het laurierblad en de fles wijn. 

3. Breng de fond en witte wijn licht aan de kook en voeg dan de kippenbouten toe. Laat ongeveer een half uur stoven, totdat de kip van het bot valt. Schep af en toe om, zodat alle kippenbouten goed onder komen te staan. 

4. Plaats ondertussen de ovenschaal met aardappelen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. 

5. Haal de kippenpoten er na een half uur uit en laat nog even rusten onder alluminiumfolie. Zet het vuur hoog zodat de saus in kan koken. 

6.  Verdeel de kippenbouten over vier borden en serveer met de saus en de aardappeltjes on the side. Een gerechtje om van te smullen! Alle saus ging in ieder geval snel op bij ons :-)  (de kleur van de saus is in het echt iets minder oranje trouwens..)





woensdag 23 november 2016

Kaasfondue



Altijd gezellig en lekker. Niet het meest gezonde maaltje, maar dat mag af en toe ook best toch? De meeste mensen denken dat je hele dure en luxe kazen nodig hebt voor een kaasfondue, maar het kan ook met een iets kleiner budget en allemaal een stuk simpeler. Deze fondue is het bewijs ;).


Nodig (2 personen)

- 400 gram geraspte kaas (mag van alles zijn, ik heb dit keer gewoon belegen 48+ gebruikt en een stuk Gruyere). 
- Ongeveer een halve fles witte wijn
- 1 Broccoli
- 1 Bloemkool
- 1 Paprika
- 1 Stokbrood
- Knoflook, 4 tenen
- peper en zout
- Spekjes, 100 gr

1. Snijd een knoflookteen doormidden en wrijf je pan er helemaal mee in. Laat een paar hele tenen in de pan zitten. Giet een bodempje witte wijn in de pan en laat het vervolgens opwarmen. Bak in een ander pannetje de spekjes goudbruin. 

2. Snijd ondertussen de broccoli en bloemkool in kleine stronken, de paprika in reepjes en het brood in snedes. Kook de broccoli en bloemkool alvast 5 minuutjes. 

3. Nu kan je de kaas gaan toevoegen aan de pan met knoflook. Doe dit beetje bij beetje en wacht tot het gesmolten is. Als het een beetje te dik wordt voeg je weer een scheutje wijn toe, en als het een beetje te dun is weer een beetje kaas. Doe dit zo om en om tot je een heerlijk smeuige fondue hebt. 

4. Voeg op het laatst de spekjes toe en nog een klein snufje zout en peper. Doe het brood, de paprika, de broccoli en bloemkool in schaaltjes en zet de fonduepan op tafel. Het liefst boven een waxinelichtje maar als dit niet mogelijk is gewoon halverwege de pan nog even opwarmen. En dan, genieten van dit heerlijke maaltje!

maandag 21 november 2016

Zoete aardappelsalade met zongedroogde tomaat, spinazie, pijnboompitten, geitenkaas en granaatappel

Het is niet het meest fotogenieke gerecht, maar wel zo lekker dat het zeker gedeeld moet worden met jullie! Op de website van Chickslovefood zagen wij een recept voor een zoete aardappel stamppot. Nadat we deze twee keer gegeten hadden waren we toe aan net iets nieuws en kwamen we tot deze zoete aardappel salade. Erg lekker, makkelijk, gezond en vega!

Nodig (4 pers):
- Grote zoete aardappels, ongeveer 600 gram (wij hadden 3 mega aardappelen)
- Spinazie, 400 gram
- Granaatappel, 1 stuk
- Geitenkaas, 100 gr
- Pijnboompitten, 50 gr
- Zongedroogde tomaten, 100 gr

1. Breng een pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke grove stukken. Snijd de granaatappel door de helft en vang de pitten op in een kommetje (zie hier hoe je dit het makkelijkst kunt doen). Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. 

2. Giet de zoete aardappelen af en meng in een grote salade kom met de spinazie. Doordat de zoete aardappelen nog warm zijn, slinkt de spinazie een beetje. Breng op smaak met zout en voeg de geitenkaas verkruimeld toe. Meng goed, maar voorzichtig, door elkaar. 

3. Rooster de pijnboompitten op laag vuur in een pan zonder olie. Voeg deze vervolgens toe aan de salade, samen met de zongedroogde tomaat en de granaatappel. Serveer direct en je kunt genieten van een heerlijk vega maaltje! 







donderdag 17 november 2016

Quesadillas met avocado, paprika en mais

Quesadillas maken is altijd een goed idee! Voor de lunch, als hoofdgerecht of voor bij de borrel. You got to love them! Eerder maakten wij ze al een keer met tonijn (klik hier voor het recept), maar nu gingen wij voor een Mexicaans achtige vulling (alleen dan zonder die minder lekkere bruine bonen :-)). 
Nodig (1 quesadilla):
- Wraps, 2 stuks (grote)
- Avocado's, 2 stuks 
- Crème fraiche, 2 el
- Tomaat, halve
- Paprika, halve
- Rode ui, halve
- Mais, 40 gr (lekker makkelijk uit een blikje)
- Paprikapoeder, 1 tl
- Geraspte kaas, 2 el
- Peper en zout

1. Halveer de avocado's, ontpit ze en doe het vruchtvlees in een grote kom. Meng dit met 1 el crème fraiche en prak het goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de tomaten in kleine blokjes zonder vruchtvlees. Snijd de rode ui en paprika ook in kleine blokjes. Verdeel de tomaten, rode ui en paprika door de guacamole.

2. Verdeel de guacamole over 1 wrap. Giet de mais af en verdeel dit over de guacamole. Breng de guacamole op de wrap op smaak met paprikapoeder. Verdeel de geraspte kaas ook over de wrap. Smeer de andere eetlepel crème fraiche uit over de andere wrap, zodat ze goed op elkaar blijven zitten. Leg de wrap met de creme fraiche aan de binnenkant op de andere wrap en druk voorzichtig aan.

3. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de quesadilla eerst aan 1 kant bruin, ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Haal hem uit de pan en leg hem op een bord. Leg er een bord op en draai de quesadilla om. Bak vervolgens de andere kant van de quesadilla ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur, totdat hij goudbruin van kleur is en lekker knapperig. Serveer hem vervolgens op een bord en snijd door vieren, vijven, zessen.. Afhankelijk van met hoeveel je bent en als wat voor gerecht je hem eet :) 




maandag 7 november 2016

Gnocchi met pompoen, venkel, rucola en Parmezaanse kaas

Dit is een mega makkelijk recept, maar wel echt onwijs lekker! En vegetarisch :) Perfect voor Meatfree Monday dus.




Nodig (4 personen):
- Gnocchi, 500 gr
- Pompoen, 600 gr (voorgesneden of een flespompoen)
- Rucola, 150 gr
- Cherrytomaten, 50 gr
- Venkel, 2 stuks
- Parmezaanse kaas, handvol
- Rode ui, 1 stuk
- Bouillonblokje, 1 stuk

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water met een bouillonblokje aan de kook. Snijd de uiteindes van de venkel en snijd de rest in grove stukken. Verwijder het middelste harde gedeelte, want dat is erg bitter. Pel de ui en snijd in halve ringen. 

2. Als je geen voorgesneden pompoen hebt, snijd hem dan door de helft en besprenkel met zout en tijm. Plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven en verwijder daarna met een dunschiller de schil. Snijd in kleine blokjes. Dit is dus niet nodig als je voorgesneden pompoen blokjes hebt :)

3. Verdeel de gesneden venkel over een ovenschaal en besprenkel met zout en tijm. Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven. Verdeel vervolgens de pompoenblokjes en rode ui over de ovenschaal en plaats nog 20 minuten in de oven. Voeg na 10 minuten de cherrytomaten toe en besprenkel nogmaals met olijfolie.

4. Kook de gnocchi ongeveer 2 minuten en giet dan af. Voeg de gnocchi toe aan de groenten uit de oven en besprenkel met kaas. Voeg nog 5 minuten toe aan de oven, totdat de kaas lekker gesmolten is. 

5. Verdeel de rucola over de ovenschaal en serveer direct. 

woensdag 2 november 2016

Pastasalade met carpaccio

Ik ben dol op carpaccio maar vind het altijd jammer dat het niet echt vullend genoeg is voor een avond maaltijd. Daar moet een oplossing voor zijn, dus ontstond deze pastasalade met carpaccio. Onder andere omdat ik met alle restjes uit mijn koelkast aan het koken was, maar lekker was het zeker!



 Nodig (4 pers):

- Carpaccio, 300 gram (ik gebruikte gewoon uit een pakje)
- Penne, 300 gram
- Tuinerwten, 100 gram
- Parmezaanse kaas, 50 gram
- Cherrytomaat, 200 gram
- Pesto, 100 gram
- Creme fraiche, 150 gram

1. Zet een pan water op het vuur en kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd ondertussen de tomaat in stukjes

2. Voeg de laatste paar minuten de tuinerwten toe aan de pan met penne en laat even meekoken. Giet alles af en laat het geheel een beetje afkoelen.

3. Meng de pesto en creme fraiche door de pasta en voeg de tomaatjes toe. Verdeel alles over vier borden en scheur de carpaccio in stukjes er overheen. Rasp de parmezaanse kaas erbij en eet smakelijk!


woensdag 19 oktober 2016

Salade met gevulde portobello

Wij eten niet heel vaak vegetarisch, maar geloof ons, met deze gevulde portobello mis je echt geen vlees of vis in je maaltijd. En ook nog eens makkelijk, want je gooit hem gewoon zo in de oven. 



Nodig (4 pers):
- Veldsla
- Portobello, 4 stuks
- Zongedroogde tomaat, 1 potje
- Cherrytomaatjes, 200 gram
- Mozzarella, 2 bollen
- Avocado, 1 stuk
- Pijnboompitjes, 50 gram


1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd ondertussen de mozzarella in plakken. Snijd de steeltjes van de portobello af. Niet schoonmaken met water, want dan verliezen ze hun smaak! Als er aarde op zit kan je dit met een borsteltje er af halen.

2. Vul de portobello met de plakken mozzarella, zo royaal als je zelf lekker vindt. Doe de portobello ongeveer 15 minuten in de oven.

3. Snijd ondertussen de tomaatjes in kwarten, de avocado in stukjes en rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpan tot deze goudbruin zijn.

4. Leg de veldsla op een bord en doe de tomaatjes, avocado, eventueel overgebleven mozzarella, pijnboompitjes en zongedroogde tomaat erbij. Haal de portobello uit de oven en leg deze er bovenop. Doe nog wat zongedroogde tomaatjes bovenop de portobello en enjoy!





donderdag 13 oktober 2016

Tostada con tomate

Wat is er lekkerder dan ontbijten in Spanje? Het hoort gewoon bij de vakantie, jus d'orange en tostada con tomate voor 2 eurootjes. Genieten! Wij zijn fan van het lekkere tomatenprutje, maar hoe maak je dit thuis zo goed mogelijk na!? Wij gingen op onderzoek uit en dat resulteerde in dit recept voor een vet goede namaak!




Nodig (voor 2 grote broodjes):
- Tomaten, 6 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Olijfolie, 1 el
- Peper en zout, naar smaak

1. Breng een pan met water licht aan de kook. Maak met een scherp mesje lichte kruisjes in de kont van de tomaat. Pel en snipper de teen knoflook.

2. Ontvel de tomaten door ze kort in het (licht) kokende water te dompelen. Als het velletje loslaat bij het kruisje dat je gezet hebt, kun je ze eruit halen. Spoel ze dan direct af onder ijskoud water en haal het vel eraf.

3. Voeg alle ontvelde tomaten toe aan de blender en blend tot een grof prutje. Haal dit vervolgens door een zeef om al het vocht eruit te halen. Als al het vocht eruit is, verdeel het tomatenprutje dan over een bakje en voeg de knoflook en olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout (vooral zout :-)) en serveer met afgebakken stokbrood. Jammie! 






maandag 10 oktober 2016

Pompoenlasagne met spinazie, pijnboompitten en hüttenkäse


Pompoen vinden wij een van de fijnste groenten van de herfst / winter. Je kunt er super veel mee en het is ook nog eens heel lekker! Dit keer gingen wij voor pompoenlasagne met spinazie, pijnboompitten en hüttenkäse.



Nodig (voor een ovenschaal zoals op de foto):
- Flespompoen, 1 stuk
- Spinazie, 400 gram
- Verse lasagnebladen, 1 pak
- Hüttenkäse, 200 gram
- Parmezaanse kaas, 3 el
- Pijnboompitten, 15 gram

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Halveer de flespompoen in de lengte en leg de helften met de bolle kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ongeveer 20-30 minuten in de oven. Als op de schil belletjes ontstaan, is het vruchtvlees gaar. Haal het dan uit de oven en laat afkoelen, maar laat de oven aan staan!

2. Als de pompoen afgekoeld is, verwijder dan de pitten uit de pompoen en schep de rest van de pompoen leeg. Prak het vruchtvlees met een vork tot een grove puree. 

3. Verdeel een derde van de pompoenpuree over de bodem van een ovenschaal. Bedek dan met 3 lasagnevellen. Verdeel een flinke laag spinazie en bedek deze met de resterende pompoenpuree. Als je een grote  / hoge ovenschaal hebt kun je er ook voor kiezen om nog een extra laag te maken met spinazie en pompoen. Verdeel de pijnboompitten over de pompoen en vervolgens drie lasagnebladen. Breek 1 lasagneblad in drieën en verdeel die over de rand van de ovenschaal, waar nu nog pompoen te zien is. 

4. Verdeel de hüttenkäse over de lasagnevellen en besprenkel met Parmezaanse kaas. Plaats de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin van kleur is. 




zaterdag 1 oktober 2016

Zalmburger met avocado en tzatziki

Laatst maakten wij zelf zalmburgers met lekker veel avocado en tzatziki. Een top gerecht! Heel lekker en wat lichter dan een broodje hamburger.



Nodig (4 pers):
- Zalm, 400 gr
- Zongedroogde tomaat, 50 gram
- Lente-ui, 3 stuks
- Sojasaus, 2 el
- Paneermeel, 4 el
- Avocado, 1 stuk
- Broodjes, 5 stuks (beste is Italiaanse bollen)

Voor de tzatziki:
-Yoghurt, 200 gr
-Komkommer, 1 stuk
-Knoflook, 1 teen
-Olijfolie, 2 el
-Zout en peper
-Oregano, 1 el

1. Begin met het maken van de tzatziki. Het liefst laat je de smaken even goed intrekken en maak je hem al een uur voordat je de wraps gaat eten. Als je hier geen tijd voor hebt, ook geen problemo! Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd de komkommer in stukken en rasp hem grof. Meng de yoghurt en olijfolie in een kommetje. Snijd de knoflook fijn en meng deze door de yoghurt. Voeg de geraspte komkommer, peper, zout en oregano erdoor.

2. Halveer en ontpit de avocado. Snijd hem in dunne repen en breng op smaak met zout. Snijd de zalm, lente-ui en zongedroogde tomaat in grove stukken. Doe de zalm een halve minuut in de blender en voeg dan de lente-ui en zongedroogde tomaat toe. Meng alles tot er een soort zalmgehakt ontstaat.

3. Breng het zalmmengsel op smaak met sojasaus en peper. Voeg het paneermeel toe en meng goed door elkaar. Maak 4 grote bollen van het zalmmengsel, draai goed en maak er vervolgens burgers van. 

4. Snijd de broodjes doormidden en beleg met de avocado. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en zet het vuur middelhoog. Voeg de zalmburgers vrij snel toe aan de pan en zet het vuur iets lager. Bak de zalmburgers ongeveer 3 minuten aan beiden kanten, totdat de burgers een bruine krokante laag hebben, goed bij elkaar blijven en gaar zijn. Leg de burgers op de broodjes met avocado en serveer met de tzatziki! 




maandag 26 september 2016

Rijst bowl

Een nieuwe rage in food-land, poke bowls. Deze maak je eigenlijk met rauwe vis, maar ik had alleen wokzalm in huis. Dus het werd een bowl met gewokte zalm, edamame bonen, champignons, courgette en rijst. En het was heerlijk!



Nodig (4 pers)
- Wokzalm, 400 gram
- Edamame bonen, 200 gram (verkrijgbaar bij de toko of de hema)
- Champignons, 250 gram
- Courgette, 1 stuk
- Rijst, 400 gram
- Sojasaus
- Peper en zout

1. Zet twee pannen water op het vuur. Snijd ondertussen de courgette en champignons in stukjes.

2.  Kook de rijst volgens de verpakking, en kook de edamamebonen 5 minuten. Giet de boontjes af, pel ze en bestrooi met zout.

3. Bak ondertussen de zalm 4 minuten in een wok en bestrooi met peper en zout. Voeg vervolgens de courgette en champignons toe en bak alles nog 4 minuten.

4. Doe de rijst in een kom en leg de groente en zalm er bij. Giet er wat sojasaus overheen en enjoy!





zondag 11 september 2016

Tartaar met gegrilde groenten en geroosterde tomaat

Een erg makkelijk maaltje, maar wel lekker en gezond! 


Nodig (2 pers):
- Courgette, halve
- Aubergine, halve
- Rode ui, 1 stuk
- Rode paprika, 1 stuk
- Gele paprika, 1 stuk
- Romatomaten, 4 stuks
- Tartaar, 2 stuks
- Balsamico azijn, 1 el
- Tijm, 1 el
- Zeezout, 1 tl
- Peper, 1 el
- Knoflook, 1 teen
- Bakboter, 2 el

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de groenten en snijd de courgette en aubergine in plakken van halve cirkels. Pel en snipper de ui en hak de knoflookteen fijn. Halveer de romatomaten en snijd de paprika's in repen (verwijder wel de zaadlijsten :-)). 

2. Verdeel de courgette, aubergine, paprika, ui en halve knoflookteen over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, tijm, peper en zeezout. Plaats een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Roer de groenten halverwege even goed door elkaar. 

3. Leg de tomaten met de platte kant naar boven in een kleine ovenschaal en besprenkel met balsamico azijn, zout en het resterende knoflook. Plaats de schaal na 15 minuten naast de ovenschaal met de andere groenten zodat ze 15 minuten kunnen roosteren.

4. Verhit een scheut boter in een bak/braadpan en bak de tartaar ongeveer 3/4 minuten aan beide kanten, zodat hij nog lekker een beetje rood is van binnen (tenzij je dat niet lekker vindt, laat hem dan wat langer in de pan). Breng op smaak met peper en zout. 

5. Verdeel de courgette, aubergine, paprika's en ui over een schaal. Serveer de tartaartjes en de geroosterde tomaten on top!



woensdag 31 augustus 2016

Witte chocoladetaart met pistachenoten

Wij maken eigenlijk nooit taartjes of zoetigheid, maar toen keukenprinses Teske vertelde over haar wilde perzikkentaart met witte chocolade en pistache moesten wij ook zoiets maken, want vanaf toen hadden we zin in witte chocola!


Nodig (1 taart):
- Bastognekoeken, 250 gr
- Boter, 70 gr
- Witte chocolade, 250 gr
- Slagroom, 100 gr
- Pistachenoten, 50 gr ongepeld
- Paneermeel, 2 el
- Quichevorm


1. Vet de quichevorm in met 5 gram van de boter en leg wat paneermeel op de bodem.

2. Maal de bastognekoeken fijn in een blender. Smelt de boter en meng dit samen met de koeken in de blender. Verdeel deze bodem van koek over de quichevorm en zet minstens een half uur in de koelkast.

3. Pel de pistachenoten, weeg af en hak deze fijn. Zorg dat je zoveel mogelijk van de bruine korst verwijderd.

4. Smelt de chocolade met de room in een pannetje, het beste kun je dit au bain marie doen. Als je hier geen pan voor hebt: zet een steelpannetje met water op het vuur en breng dit aan de kook. Zet hier een vuurvast kommetje / schaaltje op met de witte chocolade en room en blijf roeren tot het gesmolten is. Verdeel de witte chocolade over de bodem van koek en besprenkel met de pistachenoten. Laat nog minstens 2 uur in de koelkast staan voordat je hem serveert. 




donderdag 25 augustus 2016

Spaghetti vongole

Er gaat niets boven spaghetti vongole! De vongole mogen dan wat kosten, maar dan heb je ook wat. In combinatie met citroen, witte wijn en peterselie is dit een heerlijke zomerse maaltijd. 


Nodig (4 pers):
- Verse spaghetti, 300 gr
- Vongole, 1 kilo (iets minder mag ook, maar het is zoo lekker) 
- Sjalotjes, 3 stuks
- Knoflook, 1 teen
- Cherrytomaten, 12 stuks
- Witte wijn, 1/5 glas
- Citroen, halve
- Peterselie,  2 el
- Olijfolie, peper en zout

1. Spoel de vongole af met stromend water en laat vervolgens ruim 50 minuten liggen in een bak met water en veel zout. Dit helpt om het zand uit de vongole te verwijderen.

2. Breng een pan met water en zout aan de kook. Doe ondertussen al het voorbereidende snijwerk, want dit gerecht is snel klaar. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook, halveer de cherrytomaten en halveer de citroen. Snijd de steeltjes van ongeveer 5 takjes peterselie en hak de blaadjes fijn. Houd de fijngehakte steeltjes en de blaadjes apart. 

3. Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een wokpan en voeg na 2 minuten de ui en knoflook toe. Voeg vervolgens de steeltjes peterselie toe en de cherrytomaten. Schud alles goed door elkaar en voeg dan de vongole toe (zonder al teveel water). Wok 1 minuut op middelhoog vuur, schud goed door elkaar en blus af met de witte wijn. Leg de deksel 1 minuut op de pan en houd hem er vervolgens af, zodat je kunt kijken of de schelpjes opengaan en de wijn verdampt.

4. Giet de spaghetti af en voeg deze toe aan de pan met vongole als de schelpjes allemaal open zijn. Meng goed door elkaar en voeg het citroensap en de peterselieblaadjes toe. Schenk er een scheutje olijfolie doorheen en breng op smaak met peper en een klein snufje zout. 

5. Verdeel de pasta over de borden en serveer met de vongole on top!

Tip: Lekker met gegrilde groenten 










maandag 22 augustus 2016

Gevulde zoete puntpaprika met parelcouscous en groene groenten

Een geslaagd vegetarisch maaltje, deze zoete puntpaprika's gevuld met parelcouscous! Parelcouscous kun je niet overal vinden, maar de meeste grotere toko's hebben het wel. Wij vinden het net iets lekkerder dan gewone couscous, maar eigenlijk vooral leuk om eens af te wisselen. Het smaakt toch weer net even anders. 

Nodig (2 pers):
- Zoete puntpaprika, 2 stuks
- Parelcouscous, 200 gr
- Feta, 50 gr
- Spinazie, 250 gr
- Courgette, halve
- Kippenbouillonblokje, halve
- Rode ui, 1 


1. Verwarm de oven voor op 180 graden en breng een liter water met een bouillonblokje aan de kook. Halveer de zoete puntpaprika's, verwijder de zaadlijsten en leg met de open kant naar boven in een ovenschaal. 

2. Kook de parelcouscous in ongeveer 6 tot 8 minuten gaar.  Snijd ondertussen de feta en courgette in kleine blokjes. Pel en snipper de ui.

3. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en fruit hierin de ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de courgette toe en bak 5 minuten samen. Roer goed door elkaar en voeg vervolgens de spinazie toe totdat die geslonken is. 

4. Giet de parelcouscous af en meng met de spinazie, courgette en ui. Verdeel deze couscoussalade over de puntpaprika's. Verkruimel de blokjes feta over de gevulde paprika's en plaats 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 













maandag 15 augustus 2016

Ceviche van kabeljauw

Laatst lazen wij een receptje voor ceviche met kokosvlokken en rode peper in een tijdschrift. Wij houden niet van kokos en rode peper dus bedachten onze eigen variant. De bijgerechten valt over te twisten, maar de vis was echt goddelijk! 

Nodig (2 pers):
- Kabeljauwfilet zonder vel, 100 gram
- Limoen, 2 stuks
- Kappertjes, 1 el
- Gember, 1 cm
- Knoflook, halve teen


1. Pers het limoensap uit en vang op in een schaal. Rasp de gember en knoflook boven het limoensap en meng goed met elkaar. Voeg een snufje zout toe. 

2. Snijd de vis in plakjes van een halve centimeter en leg deze op een platte schaal. Verdeel het limoensap mengsel over de vis en dek de schaal af. Laat minstens 15 minuten garen in de koelkast. 

3. Snijd ondertussen de kappertjes fijn. De cherrytomaten legden wij erbij voor de kleur en de sier, maar deze kan je uiteraard beter vervangen voor rode peper als je daarvan houdt. 

4. Haal de vis uit de koelkast en kijk of hij gaar is (niet meer doorzichtig maar wit). Haal het limoensap voor het grootste deel weg of serveer de vis op een ander bordje. Besprenkel met de kappertjes en rode peper (of wat anders) en klaar is kees. Een heerlijk licht voorgerecht!





Blogarchief